Skoči do osrednje vsebine

Obeležitev dneva slovenske zastave

Sedmega aprila obeležujemo dan slovenske zastave, ki so jo leta 1848 prvič razvili slovenski študentje na Dunaju. Slovenski domoljub, študent Lovro Toman, pa je s somišljeniki 7. aprila 1848 prvič izobesil slovensko tribarvnico na slovenskih tleh, na mestu nekdanje gostilne Pri zlati zvezdi na Wolfovi ulici v Ljubljani.
pred stojnico stojijo Alojz Kovšca, Aleš Hojs in Zvonko Černač

Obeležitve dneva slovenske zastave so se udeležili Alojz Kovšca, Aleš Hojs in Zvonko Černač | Avtor: Urad vlade za komuniciranje

V spomin na to narodnobuditeljsko dejanje društvo Heraldica Slovenica že od zgodnjih devetdesetih let prejšnjega stoletja skrbi za slovensko zastavo, ki je stalno izobešena na Wolfovi ulici 8 v Ljubljani, in jo vsako leto na današnji dan zamenja ob 16.30 uri na zdaj že tradicionalni slovesnosti.

Ob tej priložnosti je Urad Vlade Republike Slovenije za komuniciranje v sodelovanju z društvom Heraldica Slovenica na Prešernovem trgu v Ljubljani postavil stojnico, na kateri lahko državljanke in državljani dobijo informacije o zgodovini slovenske zastave. Še posebej so bili vabljeni učenci in dijaki osnovnih in srednjih šol in seveda vsi, ki bi želeli izvedeti več o tem slovenskem narodnem simbolu.

Slovesnosti ob odprtju stojnice so se udeležili minister za notranje zadeve Aleš Hojs, minister za razvoj in evropsko kohezijsko politiko Zvonko Černač, predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca in predstavnik društva Heraldica Slovenica Matija Kenda.

Predstavnik društva Heraldica Slovenica Matija Kenda je uvodoma povedal, da je glavna naloga društva ozaveščati prebivalke in prebivalce Slovenije o pomenu slovenskih zgodovinskih in državnih simbolov. Povedal je, da je praznovanje dneva slovenske zastave v zadnjih letih zaživelo in postalo priljubljeno, zato bi ga želeli razširiti na celoten mesec april. V ta namen so pripravili posebne pentlje, ki vsebujejo slovensko zastavo in grb, ki jih pomagajo promovirati tudi predstavniki vlade, Državnega zbora, predsednik vlade in predsednik republike. Poudaril je, da je cilj meseca slovenske zastave opozoriti, da je to zastava vseh nas ne glede na etnično pripadnost in da ne gre samo za samo simbol politične oblasti ter da jo lahko izobešamo vsak dan, ne samo ob posebnih dogodkih ali samo na pročeljih uradnih institucij.

Predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca je izpostavil ponos slovenskega naroda nad simboliko, ki jo zanj predstavlja slovenska zastava.

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je v nagovoru povedal, da je slovenska zastava v obliki, kot jo poznamo danes, prvič zaplapolala 26. junija 1991 na Trgu republike v Ljubljani, njen grb pa vsebuje vso simboliko naše prelepe domovine. Društvu Heraldica se je zahvalil za skrb in trud, da je v preteklosti začelo obeleževati slovensko zastavo v Geometrijskem središču Slovenije na Vačah. Izrazil je zadovoljstvo, ker Slovenke in Slovenci radi izobešamo svojo zastavo. Vsem državljankam in državljanom je ob dnevu slovenske zastave zaželel veliko domoljubja in ponosa ter dodal, da naj nas državni simboli spremljajo na naših poteh po svetu.

Minister za razvoj in evropsko kohezijsko politiko Zvonko Černač je dejal, da danes obeležujemo častitljivo obletnico. Izrazil je zadovoljstvo, ker Slovenke in Slovenci slovensko zastavo vedno množičneje izobešajo ob raznih dogodkih po Sloveniji, ponekod pa so celo stalno izobešene. Ob tem je izpostavil tekmo v smučarskih poletih v Planici, kjer je bilo mogoče videti pravo morje plapolajočih slovenskih zastav. Poudaril je, da je slovenska zastava simbol naše samostojnosti, povezanosti, in državnosti. Je simbol, ki ga spoštujemo že več kot 170 let ter predstavlja tudi našo zgodovino. »Slovenci smo lahko ponosni na svojo preteklost, na svoje ljudi, na vse, ki so v dolgoletni zgodovini dosegli vrhunske dosežke in smo seveda vsi ponosni na slovensko zastavo. Izobesimo jo ne samo danes, ampak vsak dan v letu,« je povedal minister Černač.

Slovenska narodna zastava, belo – modro – rdeča tribarvnica, se je uveljavila leta 1848, v času narodnega preporoda, ko smo Slovenci določili njene barve na podlagi barv iz grba dežele Kranjske in jih predlagali v potrditev tedanji avstrijski administraciji. Ministrstvo za notranje zadeve na Dunaju je 23. septembra 1848 potrdilo kranjske deželne barve, ki jih je določil cesar Ferdinand že leta 1836. Tako je belo – modro – rdeča zastava postala slovenska narodna zastava.