Skoči do osrednje vsebine

Leta 2021 največ evropskih patentnih prijav na področju digitalnih komunikacij

Evropski patentni urad je objavil letno statistiko števila patentnih prijav po posameznih področjih in državah. Digitalne komunikacije so tesno prehitele medicinsko tehnologijo, ki je bila na prvem mestu leta 2020. Največ prijav je izviralo iz Združenih držav Amerike, najhitrejšo rast pa je zabeležila Kitajska. Slovenija je na 40. mestu, po številu prijav na prebivalca pa na 20. mestu.

Evropski patentni urad je leta 2021 prejel 188.600 prijav, kar je za 4,5 % več kot prejšnje leto in največ doslej. Včeraj objavljeni patentni indeks za leto 2021 kaže, da se je število patentnih prijav lani po rahlem padcu v letu 2020 (-0,6 %) občutno povečalo. Število patentnih prijav - zgodnji kazalnik naložb podjetij v raziskave in razvoj - se je povečalo na devetih od desetih najbolj patentno aktivnih tehnoloških področjih.

Digitalne komunikacije in računalniška tehnologija z največjo rastjo

Digitalne komunikacije (+9,4 % v primerjavi z letom 2020) so tesno prehitele medicinsko tehnologijo (+0,8 %) kot področje z največjim številom evropskih patentnih prijav v letu 2021. Računalniška tehnologija je bila tretje najmočnejše področje in med prvimi desetimi tudi področje z najbolj strmo rastjo (+9,7 %). Sorodni področji avdiovizualne tehnologije (+24 %) in polprevodnikov (+21 %) sta zabeležili izjemno rast, vendar z manjše osnove. Veliko povečanje števila patentnih prijav na področju digitalnih tehnologij kaže na digitalno preobrazbo, na primer na področju pametne urbane mobilnosti. Tudi patentna dejavnost na področju farmacevtskih izdelkov (+6,9 %) in biotehnologije (+6,6 %) je še naprej cvetela, kar poudarja visoko raven inovacij na področju cepiv in drugih področjih zdravstva.

Najhitrejša rast kitajskih podjetij

Med prvimi petimi državami izvora prijav v letu 2021 so bile ponovno Združene države Amerike, ki so predstavljale 25% vseh prijav, sledijo pa jim Nemčija (14 %), Japonska (11 %), Kitajska (9 %) in Francija (6 %). Patentne prijave so zelo skoncentrirane v nekaj državah, saj je prvih pet držav registriralo 64 % evropskih patentnih prijav, prvih 20 držav pa kar 95 %.

Vsako peto patentno prijavo so vložila mala in srednja podjetja

Pomemben delež prijaviteljev pri Evropskem patentnem uradu so manjši subjekti: lani je vsako peto patentno prijavo pri Evropskem patentnem uradu iz Evrope vložil posamezni izumitelj ali malo ali srednje veliko podjetje (manj kot 250 zaposlenih), nadaljnjih 5 % pa univerze in javne raziskovalne organizacije.

Slovenija za tri mesta navzdol

Med petdesetimi največjimi prijavitelji zaseda Slovenija 40. mesto s 116 prijavami, kar glede na leto 2020 predstavlja upad za 29,7 % (37. mesto, 165 prijav), sicer pa je primerljivo z leti pred tem. Bolj vzpodbudni so podatki glede na razmerje med številom vloženih prijav na milijon prebivalcev. Tu Slovenija zaseda 20. mesto, za njo so se na lestvico uvrstile Kanada, Estonija, Nova Zelandija, Španija in Avstralija.

Podrobno poročilo si lahko ogledate na spletni strani Evropskega patentnega urada (v angleščini).