Skoči do osrednje vsebine

V Splitu potekal uvodni sestanek projektnih partnerjev

Med 4. in 5. aprilom 2022 je v Splitu, Hrvaška, potekal sestanek projektnih partnerjev v evropskem projektu Varni in enakopravni ob nesrečah (ang. Safe and Equal in Emergencies - SEE ME).

V okviru mehanizma Unije na področju civilne zaščite Evropska komisija - Generalni direktorat za evropsko civilno zaščito in humanitarno pomoč vsako leto objavi razpis za projekte s področja preventive in pripravljenosti. Poleg usklajevanja pomoči ob večjih nesrečah je eden glavnih namenov evropskega mehanizma civilne zaščite tudi krepitev preventive in pripravljenosti, s ciljem povečati pripravljenost in sposobnost obvladovanja tveganj nesreči v državah članicah in na evropski ravni. Še  posebno pozornost je potrebno posvetiti tudi varnosti in zaščiti oseb s posebnimi potrebami v primeru naravnih ali drugih nesreč. Skupaj s konzorcijem smo v okviru tega razpisa 2021 oddali prijavo projekta Varni in enakopravni ob nesrečah (ang. Safe and Equal in EMErgencies – SEE ME) in bili z njo tudi uspešni.

Projekt SEE ME se je začel izvajati 1. marca 2022 in traja 18 mesecev. Skupna vrednost projekta je 367.815,39 EUR (vrednost sofinanciranja s strani Evropske komisije je 85 %). Vodilni partner pri projektu je Ministrstvo za notranje zadeve, Civilna zaščita Hrvaška, projektna partnerja sta Ministrstvo za notranje zadeve, Direktorat za izredne situacije, Črna gora in Uprava RS za zaščito in reševanje.

V okviru uvodnega sestanka projektnih partnerjev v Splitu, je bila vzpostavljena podlaga za sodelovanje med projektnimi partnerji in potrjen vsebinski in terminski načrt izvedbe projekta.

Temeljni cilj projekta je povečati pripravljenost in sposobnost odzivanja sistema zaščite, reševanja in pomoči v Sloveniji ter mehanizma Unije na področju civilne zaščite, še posebej izboljšati varnost in zaščito oseb s posebnimi potrebami v primeru naravnih ali drugih nesreč ter krepitev sodelovanja organov civilne zaščite, s poudarkom na potrebah oseb s posebnimi potrebami v primeru naravnih ali drugih nesreč.

V okviru projekta bodo potekale aktivnosti, ki bodo pripomogle k ozaveščanju javnosti in sil zaščite, reševanja in pomoči o potrebah oseb s posebnimi potrebami med nesrečami, pripravljena bodo prilagojena gradiva z informacijami o ravnanju ob nesrečah, izvedene bodo delavnice/posveti in usposabljanja na temo potreb oseb s posebnimi potrebami v nesrečah ter pripravljene smernice za vključitev potreb oseb s posebnimi potrebami v aktivnosti preventive, načrtovanja in ukrepanja ob naravnih in drugih nesrečah.

Rezultati  projekta SEE ME niso  usmerjeni  le v  koristi  za  Slovenijo, ampak za vse projektne partnerje in širše na evropski ravni. Posredni učinek projekta je krepitev organov civilne zaščite s poudarkom na doslej prezrto področje, ki se nanaša na osebe s posebnimi potrebami, še posebej: skupni ukrepi pripravljenosti, pregled trenutnega stanja in dosedanjih dosežkov Evropske unije ter nadaljnji razvoj teh dosežkov, da bi prebivalcem vseh evropskih držav zagotovili izboljšano ukrepanje ob naravnih nesrečah.

Sodelujoči sedijo v polkrogu in pred sabo gledajo predstavitev na projektorju.

Uvodni sestanek projektnih partnerjev v Splitu. | Avtor: Anja Gerčar