Skoči do osrednje vsebine

V Andražu nad Polzelo so se spomnili padlih ameriških letalcev

V Andražu nad Polzelo je danes potekala tradicionalna slovesnost, na kateri se vsako leto spominjajo med drugo svetovno vojno tragično preminulih ameriških letalcev. Slovesnosti se je udeležil tudi minister za obrambo mag. Matej Tonin, ki je nagovoril zbrane.

V svojem nagovoru je poudaril, da so tudi padli letalci zasejali prijateljstvo med Združenimi državami Amerike in Republiko Slovenijo, ki je preraslo v zavezništvo in ga negujemo tudi v okviru zveze Nato, na obrambno-vojaškem področju pa je zelo dobro sodelovanje z Nacionalno gardo Kolorado.

Minister je v nadaljevanju nagovora orisal pomen zaveznikov na slovenskem ozemlju med drugo svetovno vojno. »Prek partizanskih letališč, ki so delovala na osvobojenem ozemlju, je bilo po zaslugi zaveznikov na varno odpeljano 2000 otrok, žena in starejših ter 1500 ranjenih partizanov v zavezniške bolnišnice. Že takrat se je pokazalo, kako pomembni so sodelovanje, zaupanje in tovarištvo,« je poudaril Tonin. Vse to krepimo znotraj zavezništva Nata in Evropske unije, Slovenska vojska je prisotna na misijah, na Slovaško bomo napotili do 200 slovenskih vojakov.

»Ko sodelujemo, smo močnejši. In ko smo močnejši, zmagujemo. Zmaga pa pomeni napredek. Napredek za vse,« je zaključil minister Matej Tonin.

Dan slovensko-ameriškega prijateljstva v Andražu nad Polzelo obeležujejo že tradicionalno v spomin na med drugo svetovno vojno sestreljen ameriški bombnik, čigar razbitine so padle na območju Andraža nad Polzelo. Leta 2014, ob 70-letnici, so tam postavili tudi spomenik. 

Ameriška vojaka stojita ob vencih položenih pred pomnik

V Andražu nad Polzelo je danes potekala tradicionalna slovesnost, na kateri se vsako leto spominjajo med drugo svetovno vojno tragično preminulih ameriških letalcev. | Avtor: Monika Sušanj

1 / 3