Skoči do osrednje vsebine

Otvoritev novega avtomatiziranega laboratorijskega sistema

Minister za zdravje Janez Poklukar se je udeležil otvoritve novega avtomatiziranega laboratorijskega sistema v centralnem diagnostičnem laboratoriju Zdravstvenega doma Ljubljana.
Minister za zdravje skupaj z vodstvom odpira nove laboratorije v Zdravstvenem domu Ljubljana.
1 / 3

Nov sistem je tehnološko najnaprednejši sistem na primarni ravni v Sloveniji, ki omogoča prilagajanje delovnega procesa individualnim potrebam laboratorija ter visoko produktivnost delovnega procesa. 

Sistem vključuje štiri integrirane analizatorje, povezane na avtomatsko linijo. Sodobna tehnologija omogoča avtomatizacijo in optimizacijo različnih faz dela, visoko zmogljivi sistemi pa so sposobni v kratkem času izvesti veliko število različnih preiskav. Investicija v višini 1.5 milijona evrov prav tako prispeva k pridobivanju bolj kakovostnih laboratorijskih rezultatov v najkrajšem možnem času. Manj rokovanja s samimi vzorci zagotavlja tudi večjo zdravstveno varnost zaposlenih.

Minister Poklukar se je v nagovoru najprej zahvalil vsem zaposlenim za njihovo požrtvovalnost, pripadnost in sodelovanje v času soočanja z epidemijo covid-19 in nato navedel ključne strategije za reševanje izzivov na primarni zdravstveni ravni, predvsem tistih povezanih s kadrovsko stisko.

»Pomembno je, da zaposleni delate v sodobnih modernih prostorih. V zakonu o investicijah v slovensko zdravstvo namenjamo za primarno raven 17,5 milijonov evrov v letu 2022 in 20 milijonov evrov v letu 2023. In danes smo tukaj, ker ste tudi vi prepoznali pomen investiranja v zdravstvu,« je povedal minister. V Nadaljevanju je dodal: » Večina diagnostike v zdravstvu temelji na laboratorijskih rezultatih, zato je zelo pomembno, da na tem področju sledimo razvoju in najmodernejšim tehnologijam.«

Na koncu se je zahvalil vodstvu zdravstvenega doma za sodelovanje in obvladovanje epidemije in čestital za novo pridobitev, ki je po besedah ministra dokaz, da slovensko zdravstvo sledi sodobnim trendom in razvoju tudi na področju laboratorijske diagnostike.