Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar dr. Raščan napovedal humanitarni prispevek Slovenije za krizo v osrednjem Sahelu

Državni sekretar dr. Stanislav Raščan se je udeležil virtualnega srečanja na visoki ravni o krizi zaradi pomanjkanja hrane na območju Sahela in Čadskega jezera. Napovedal je humanitarni prispevek Slovenije v letu 2022 v višini 50.000 evrov, ki bo namenjen preko Svetovnega programa za hrano (angleško World Food Programme – WFP) za najnujnejše potrebe v regiji osrednjega Sahela.
Državni sekretar dr. Raščan stoji pred snemalnim bobnom med nagovorom

Državni sekretar dr. Raščan napovedal humanitarni prispevek Slovenije za krizo v osrednjem Sahelu | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

Dogodek, ki ga je gostila Evropska komisija v sodelovanju z Globalno mrežo za boj proti prehranskim krizam in Klubom držav Sahela in zahodne Afrike, je bil namenjen opozarjanju na slabšanje humanitarne situacije in prehranske varnosti v regiji. Države donatorice so bile pozvane k najavi humanitarnih prispevkov.

Državni sekretar dr. Raščan je v nagovoru izrazil zaskrbljenost zaradi naraščajočih humanitarnih potreb, ki so posledica oboroženih spopadov, podnebnih sprememb, globalne zdravstvene krize in naraščanja cen hrane. Ob tem še vedno prihaja do kršitev mednarodnega humanitarnega prava in humanitarnih načel, zato je dr. Raščan pozval k zagotavljanju humanitarnega dostopa in varnosti humanitarnih delavcev. Opozoril je, da mora mednarodna skupnost za dolgoročno stabilizacijo regije pomoč usmeriti v izobraževanje, ekonomsko opolnomočenje, zdravstvo ter pravice žensk in deklic.  

Kot članica Mednarodne koalicije za Sahel si Slovenija aktivno prizadeva za zagotavljanje varnosti v regiji in naslavljanje humanitarnih potreb. S humanitarnim prispevkom bo Slovenija prispevala k zagotovitvi nujne pomoči v hrani v regiji osrednjega Sahela.