Skoči do osrednje vsebine

Delegacija donatorjev Norveškega finančnega mehanizma na ogledu prostorov Hiše za otroke

Državni sekretar Josip Lukenda je delegaciji donatorjev Norveškega finančnega mehanizma danes razkazal prostore, v katerih bo delovala Hiša za otroke.

Barnahus (Hiša za otroke) je vodilni evropski model za obravnavo otrok, žrtev spolnih zlorab. Uvedba tega modela v Sloveniji je bila hkrati priložnost za razpravo o tem, kako prijazen je naš (sodni) sistem do otrok in kakšen je naš odnos do najbolj odklonskih ravnanj posameznikov. Ministrstvo za pravosodje je z največjo skrbnostjo pripravilo pravno podlago za vzpostavitev delovanja Hiše za otroke, sprejetje zakona z zelo široko politično podporo v Državnem zboru pa je bil velik korak pri delu na tem projektu.

Tudi prostori so opremljeni skrbno in skladno z Barnahus standardi.

Po besedah vodje delegacije Torill Johansen in veleposlanice Kraljevine Norveške v Sloveniji Trine Skymoen implementacija Barnahusa v Sloveniji uživa veliko podporo ne le doma, temveč tudi v mednarodni skupnosti, saj je priznana kot izjemno dobra praksa tudi pri usklajevanju različnih sredstev, namenjenih podobnim projektom.

Državni sekretar Lukenda se je donatorjem zahvalil za njihov nenadomestljiv prispevek in pomoč pri vzpostavitvi tako pomembnega projekta ter prostorov, v katerih bomo najbolj ranljivim lahko nudili pomoč, podporo in zaščito.

Državni sekretar v nagovoru ob začetku ogleda prostorov
1 / 2