Skoči do osrednje vsebine

Ruska federacija: Izjava Ministrstva za zunanje zadeve

Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije je danes na zagovor poklicalo veleposlanika Ruske federacije Timurja Ejvazova. Izrazilo je najostrejši protest in zgroženost ob pobojih ukrajinskih civilistov v Buči in drugih mestih, ki jih je po osvoboditvi izpod okupacije ruskih agresorskih sil razkrila primerjava objavljenih satelitskih in drugih posnetkov. Slovenija bo s partnericami in zaveznicami v sodelovanju z Mednarodnim kazenskim sodiščem storila vse, da bodo storilci odgovarjali za te grozljive zločine.

Ministrstvo za zunanje zadeve je ruskega veleposlanika tudi obvestilo o odločitvi, da se v skladu z 11. členom Dunajske konvencije o diplomatskih odnosih zmanjša število diplomatskega in administrativno-tehničnega osebja veleposlaništva Ruske federacije.

Omenjena določba daje državi sprejemnici možnost, da od tujega diplomatsko-konzularnega predstavništva zahteva prilagoditev števila osebja v mejah tistega, kar je zanjo razumno in običajno glede na okoliščine in razmere v državi sprejemnici ter potrebe zadevnega diplomatskega predstavništva. V tem smislu se je Republika Slovenija odločila, da število članov diplomatske misije Ruske federacije uskladi s številom članov diplomatske misije Republike Slovenije v Moskvi.