Skoči do osrednje vsebine

Ministri za finance o vojni v Ukrajini

Minister za finance mag. Andrej Šircelj je v torek, 5. aprila 2022, sodeloval na zasedanju Sveta za ekonomske in finančne zadeve v Luksemburgu. Ministri so razpravljali o vplivih vojne v Ukrajini na gospodarstvo, učinkovitosti sprejetih sankcij proti ruski agresiji in možnih nadaljnjih sankcijah ter evropski finančni arhitekturi za razvoj in mednarodni obdavčitvi.

Evropskim ministrom za ekonomske in finančne zadeve se je na tokratnem zasedanju preko videokonference pridružil tudi ukrajinski minister za finance Serhiy Marchenko. Ukrajinski minister za finance je poudaril, da bo imela vojna v Ukrajini posledice ne le na Ukrajino ampak tudi na evropsko in svetovno gospodarstvo. Državam članicam se je zahvalil za enotnost pri uvajanju sankcij, pomoč ukrajinskim beguncem in finančno podporo, ki jo je zagotovila Evropska unija. Poudaril je, da je kljub vojni finančni sistem v Ukrajini še vedno operativen. Država kljub vojni izplačuje socialne prispevke in pokojnine. Ukrajinski minister za finance je omenil, da velik del pritoka denarja v Rusijo še vedno predstavlja nabava ruske energije s strani Evropske unije in pozval države, naj ponovno, kljub precejšnji energetski odvisnosti, razmislijo o prekinitvi nabave energije od Rusije. Ministri držav članic so usklajeno podprli Ukrajino in poudarili, da bodo s sankcijami nadaljevali, da se zmanjša moč Rusije in s tem možnosti izvajanja agresije nad Ukrajino. Potrdili so tudi zavezo in pomoč Ukrajini pri okrevanju in ponovni vzpostavitvi funkcij države.

Minister Šircelj je v razpravi podprl enotnost Evropske unije pri sprejemanju nadaljnjih sankcij proti ruski agresiji.

Ministri so razpravljali tudi o evropski finančni arhitekturo za razvoj. Evropska banka za obnovo in razvoj in Evropska investicijska banka sta na kratko predstavili skupno poročilo, kjer so poudarili ključne aktivnosti nadaljnjega sodelovanja. Med temi so poudarili sodelovanje pri financiranju in zagotavljanju tehnične pomoči, delitev dela med obema bankama in doseganje podnebnih ciljev, kar bo podprto s finančno arhitekturo. Poleg tega so predstavniki obeh institucij poudarili, da bodo nudili pomoč Ukrajini. Slednja bo zajemala zagotavljanje energetske varnosti, pomoč pri obnovi infrastrukture in pomoč pri zagotavljanju transakcij na kapitalskih trgih.

Svet za ekonomske in finančne zadeve se je vrnil tudi k razpravi o kompromisnem besedilu zakonodajnega predloga direktive o globalni minimalni obdavčitvi, ki pa na tokratnem zasedanju še ni bil sprejet.