Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 4. aprila 2022

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Maribor

Ob 7.58 je v Visolah, občina Slovenska Bistrica, med pobiranjem odpadkov delavca komunalnega podjetja obšla slabost. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Zgornja Bistrica so obolelemu nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev Nujne medicinske pomoči (NMP) Slovenska Bistrica.

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.57 je posadka s helikopterjem Slovenske vojske v spremstvu dežurne ekipe Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) na Brniku prepeljala obolelo osebo iz Tolmina v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Izpostava Postojna

Ob 11.37 se je v naselju Studeno, občina Postojna, osebi nenadoma poslabšalo zdravstveno stanje, zaradi česar je potrebovala zdravniško pomoč. Gasilci PGD Studeno so do prihoda reševalcev NMP Postojna oboleli osebi nudili prvo pomoč in jo nato prenesli do reševalnega vozila.

 

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Kranj

Ob 8.43 se je na Blejskem jezeru začela iskalna akcija za pogrešano osebo. Gasilci PGD Bled in reševalci podvodne reševalne službe Reševalne postaje (RP) so okolico ter jezero pregledali, a osebe niso našli.

Izpostava Novo mesto

Ob 9.15 se je pri naselju Dolenji Radenci, občina Črnomelj, pričela iskalna akcija pogrešane osebe v reki Kolpi. Gasilci PGD Črnomelj, Stari trg in Radenci so s čolnom utopljeno osebo našli na hrvaški strani in jo predali hrvaškim organom.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 14.26 je v Kukovčevi ulici v Celju osebno vozilo zapeljalo s cestišča po brežini. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje so zavarovali kraj dogodka, stabilizirali vozilo in nudili pomoč vlečni službi pri izvleki vozila.

Izpostava Kranj

Ob 12.48 je v Stari Oselici, občina Gorenja vas-Poljane, osebno vozilo zdrsnilo s ceste. Gasilci PGD Škofja Loka in Trebija so zavarovali kraj dogodka, poškodovano osebo iznesli iz vozila, jo prenesli do ceste in predali reševalcem NMP. Vozilo so dvignili in postavili nazaj na cesto.

Ob 17.56 je v Kranjski Gori osebno vozilo v krožišču zapeljalo s ceste. Poškodovala se je ena oseba. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Jesenice in PGD Kranjska Gora so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, izvlekli vozilo na parkirišče, nudili pomoč vlečni službi in z vpojnimi sredstvi posuli razlite motorne tekočine.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.46 sta na cesti Ljubljana–Kočevje v naselju Male Lašče trčili osebni vozili. Poškodovanih ni bilo. Gasilci PGD Ribnica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja na vozilih ter z vpojnim sredstvom posuli razlite motorne tekočine.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 6.28 je na regionalni cesti Dravograd–Radlje ob Dravi, občina Muta, osebno vozilo zapeljalo s cestišča in trčilo v drevo. Gasilci PGD Radlje ob Dravi in Koroškega gasilskega zavoda (KGZ) Ravne na Koroškem so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč reševalcem Zdravstvenega reševalnega centra Koroške (ZRCK) Ravne na Koroškem, ki so eno poškodovano osebo oskrbeli in prepeljali v Splošno bolnišnico (SB) Slovenj Gradec.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 13.56 so v Libojah v občini Žalec zagorela vrata kurilnice v stanovanjski hiši. Pred prihodom gasilcev so stanovalci pogasili požar. Gasilci PGD Kasaze-Liboje, Dobriša vas-Petrovče in Zabukovica so požarišče preventivno polili z vodo, ga pregledali in prezračili prostor.

Ob 17.04 je v Tattenbachovi ulici v Slovenskih Konjicah zagorelo pri kaminski peči v stanovanju večnamenskega objekta. Stanovalka je sama pogasila požar in se pri gašenju poškodovala. Gasilci PGD Slovenske Konjice so ji nudili prvo pomoč, zavarovali kraj, pogasili manjši ogenj ter pregledali in prezračili objekt. Reševalci NMP Slovenske Konjice so poškodovano oskrbeli in odpeljali v SB Celje.

Ob 20.31 je na Cesti ob Železnici v Žalcu v podjetju med delovnim procesom zagorelo v napravi za odsesavanje. Gasilci PGD Žalec, Gotovlje, Vrbje in Griže so požar pogasili, prezračili zadimljene prostore in opravili pregled celotnega sistema.

Izpostava Koper

Ob 10.42 je na Ankaranski cesti v Kopru zagorelo v sobi objekta. Še pred prihodom gasilcev so zaposleni prostore pogasili sami. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper so prostore pregledali s termovizijsko kamero in jih prezračili. Osebo, ki se je nadihala dima, so na kraju dogodka oskrbeli reševalci Prehospitalne enota Obala in jo prepeljala v SB Izola.

Izpostava Ljubljana

Ob 18.20 je v Kolodvorski ulici v Kamniku osebno vozilo zapeljalo v dvižni stebriček, čez nekaj minut pa je v stebriček trčilo še drugo osebno vozilo. Prvo vozilo je z iztekajočim motornim oljem odpeljalo, drugo je obstalo ob stebričku. Gasilci PGD Kamnik so z vpojnim sredstvom posuli oljni madež v dolžini okoli 200 metrov, zatesnili jašek in počistili cestišče. Nastala je večja materialna škoda. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Novo mesto

Ob 8.36 so v ulici Bočka v Metliki gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Metlika so nadzirali gorenje saj, očistili dimnik in peč, s termovizijsko kamero preventivno pregledali objekt ter odsvetovali kurjenje do prihoda dimniške službe.

Ob 9.17 so v naselju Soteska, občina Dolenjske Toplice, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Soteska so nadzirali gorenje saj, očistili dimnik in peč ter preventivno pregledali objekt.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Koper

Ob 18.04 je v Liminjanu v Luciji, občina Piran, gorelo trstičje in kanele. Požar na površini okoli 25 kvadratnih metrov so pogasili gasilci JZ GB koper.

 

Eksplozije

Izpostava Trbovlje

Ob 17.04 je na Cesti Zmage v Zagorju ob Savi eksplodiral grelec v stanovanju večstanovanjskega objekta. Gasilci PGD Zagorje mesto so prezračili vodovodni sistem in izpustili paro, odklopili grelec in prezračili stanovanje.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Celje

Ob 18.56 so v Trubarjevi ulici v Celju stanovalci zaznali vonj po plinu. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje so zavarovali kraj dogodka, evakuirali stanovalce in izmerili koncentracije plinov. Pri enem od stanovanj so zaznali rahlo povečano koncentracijo ogljikovega dioksida. Stanovanje so prezračili, delavci Energetike pa so naredili tlačni preizkus plinskih cevi. Po prezračevanju in tlačnem preizkusu so nazaj zagnali plinsko peč in izvedli meritve. Naprave niso zaznale nobene povečane koncentracije plinov. Stanovalcu so priporočili, da preventivno naroči pregled dimnika. Po izvedenih meritvah so se stanovalci lahko vrnili v stanovanje.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 17.57 so v Bevkovi ulici v Celju opazili onesnaženje jarka za odvodnjavanje z naftnimi derivati. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka ter ugotovili, da ne gre za naftne derivate. Neznano snov bodo odstranili z lovilnimi črevesi. Vpliva na okolje ni bilo opaziti.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 21.06 so gasilci PGD Šentjur v Ulici Dušana Kvedra v Šentjurju s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in omogočili reševalcem NMP dostop do onemogle osebe. Prepeljali so jo v SB Celje.

Izpostava Koper

Ob 12.12 so v Ulici Vena Pilona v Kopru gasilci JZ GB Koper iz pokvarjenega dvigala rešili pet stanovalcev, dvigalo izklopili in obvestili vzdrževalca dvigala.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.12 so v Zapotoku, občina Ig, gasilci PGD Golo ob prisotnosti policije s tehničnim posegom skozi okno vstopili v stanovanjsko hišo in omogočili reševalcem NMP Ljubljana dostop do obolele osebe, ki je v zaklenjeni hiši padla in obležala.

Izpostava Maribor

Ob 14.43 so gasilci JZ GB Maribor posredovali v Betnavskem gozdu v Mariboru, kjer so s sprehajalne poti odstranili drevo, ki je padlo na pot in oviralo sprehajalce.

Izpostava Postojna

Ob 8.52 so v naselju Jablanica, občina Ilirska Bistrica, gasilci PGD Ilirska Bistrica s tehničnim posegom odprli vrata stanovanjske hiše in tako omogočili reševalcem NMP Ilirska Bistrica dostop do obolele osebe.

 

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/