Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 3. aprila 2022.

Potresi

Ob 23.48 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic zabeležili potres magnitude 1,1 v bližini Polhovega Gradca, 22 km zahodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci Črnega Vrha, Lučin in Poljan nad Škofjo Loko. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla III. stopnje po evropski potresni lestvici (Evropska makroseizmična lestvica (EMS-98)).

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Ljubljana

Ob 17.20 je helikopter Slovenske vojske (SV) v spremstvu dežurne ekipe za sekundarne prevoze Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana prepeljal obolelo osebo iz UKC Ljubljana v UKC Maribor.

Izpostava Maribor

Ob 14.20 so v Novem naselju v Bistrici ob Dravi, občina Ruše, gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Bistrica ob Dravi nudili prvo pomoč nenadoma oboleli osebi do prihoda reševalcev NMP Maribor.

 

Nesreče na vodi in v vodi

Izpostava Novo mesto

Ob 19.22 so pri naselju Dolenji Radenci, občina Črnomelj, v reki Kolpi opazili utapljajočo osebo. Gasilci PGD Črnomelj, Radenci in Stari Trg ob Kolpi so ob prisotnosti policije s čolnom pregledali gladino in obrežje reke Kolpe. Pogrešane osebe niso našli.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 16.53 je v naselju Založe, občina Polzela, prišlo do prometne nesreče, v kateri je bil udeležen traktor. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje, PGD Ločica, Andraž in Polzela so izvedli protinaletno in protipožarno zaščito, zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, preprečili iztekanje hidravličnega olja, z vpojnim sredstvom posuli razlite motorne tekočine in nudili pomoč reševalcem, policiji in vlečni službi pri natovarjanju uničenega traktorja. Reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) so eno poškodovano osebo oskrbeli in odpeljali v Splošno bolnišnico (SB) Celje.

Izpostava Kranj

Ob 15.04 je na lokalni cesti Dvorje–Češnjevek v naselju Dvorje, občina Cerklje na Gorenjskem, osebno vozilo zbilo kolesarja. Na kraju dogodka so poškodovanemu kolesarju nudili pomoč reševalci NMP Kranj, poletel pa je tudi helikopter SV v spremstvu dežurne ekipe Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Brnik in ga prepeljal v UKC Ljubljana.

Izpostava Ljubljana

Ob 17.50 sta v križišču pri obrtni coni v Logatcu trčili osebni vozili. Gasilci PGD Dolnji Logatec so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in oskrbeli eno poškodovano osebo. Reševalci NMP Logatec so jo prepeljali v bolnišnico.

Izpostava Novo mesto

Ob 8.45 je na cesti Trebnje–Novo mesto, pri Dolenjem Podborštu, občina Trebnje, osebno vozilo zapeljalo s ceste na odbojno ograjo, se prevrnilo in trčilo v podporni steber nadvoza. Gasilci PGD Trebnje so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom iz razbitin avtomobila izrezali voznika in z vpojnimi sredstvi posuli razlite motorne tekočine. Voznik je zaradi hudih poškodb umrl na kraju dogodka. Na kraju so bili prisotni reševalci NMP Trebnje in dežurni delavec cestnega podjetja.

Izpostava Postojna

Ob 18.30 sta na cesti med Senožečami in Senadolami, občina Divača, trčili osebno in terensko vozilo. V nesreči se je ena oseba poškodovala. Gasilci Zavoda za gasilno in reševalno službo (ZGRS) Sežana in PGD Senožeče so zavarovali kraj dogodka, poškodovani osebi nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP, odklopili akumulatorja in pomagali reševalcem pri nadaljnji oskrbi. Reševalci NMP Sežana so poškodovano osebo oskrbeli in prepeljali v bolnišnico.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Kranj

Ob 15.50 so na pogorišču na Potoški Gori, občina Preddvor, gasilci PGD Preddvor, pogasili dve tleči debli.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 17.50 so v Udarniški ulici v Štorah gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Štore, Prožinska vas in Svetina so zavarovali kraj dogodka, pogasili tleče saje in očistili dimnik.

Ob 23.30 je v kraju Ponkvica pri Šentvidu, občina Šmarje pri Jelšah, zagorela mansarda in ostrešje stanovanjske hiše. Gasilci PGD Šentvid pri Grobelnem in Šmarje pri Jelšah so omejili in pogasili požar, prezračili prostore in jih pregledali s termovizijsko kamero. V požaru je bilo poškodovano ostrešje in oprema v mansardnih prostorih. Na požarni straži so ostali gasilci PGD Šentvid pri Grobelnem. Obveščene so bile pristojne službe in Elektro Celje.

Izpostava Kranj

Ob 15.19 so v naselju Blejska Dobrava v občini Jesenice gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Jesenice in PGD Blejska Dobrava so saje v dimniku pogasili, ga očistili in opravili pregled okolice s termovizijsko kamero.

Izpostava Ljubljana

Ob 17.25 so na Cesti Talcev v Domžalah gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci Center za zaščito in reševanje (CZR) Domžale so dimnik pogasili.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ptuj

Ob 1.06 je v naselju Pršetinci, občina Sveti Tomaž, zagorelo osebno vozilo. Požar so pogasili gasilci PGD Pršetinci.

Izpostava Trbovlje

Ob 5.03 je v naselju Knezdol, občina Trbovlje, gorelo vozilo avtovleke, na katerem je bilo naloženo kombinirano vozilo. Gasilci PGD Trbovlje mesto in Čeče so požar pogasili in okolico pregledali s termovizijsko kamero.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Ljubljana

Ob 20.41 so ob Poti na Rakovo jelšo v Ljubljani gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana in PGD Ljubljana - Trnovo, pogasili kup smeti.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Kranj

Ob 3.04 je na Cesti maršala Tita na Jesenicah na železniški postaji iz vagona iztekala nevarna tekočina. Gasilci GARS Jesenice so po prihodu na železniško postajo od prometnika pridobili podatke o tekočini. Iztekal je Metil Akrilat UN 1919, ki je zelo vnetljiv in zdravju škodljiv. Gasilci so nato zavarovali okolico cisterne v radiju 100 metrov, požarno zavarovali okolico, preprečili nadaljnjo iztekanje in preventivno pregledali cisterno za morebitne dodatne poškodbe. Delavci železnice so za čas intervencije zaprli železniško postajo za ves promet, izklopili elektriko na tiru 6 in ozemljili električne vodnike. Na kraju je bila tudi policija. Gasilci so ves čas intervencije merili prisotnosti eksplozivnih plinov, ko plinov ni bilo več zaznati, so delavci železnice sprostili železniški promet.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Kranj

Ob 12.00 so v naselju Koprivnik, občina Žiri, pripadniki Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Gorenjske in Ljubljanske regije pregledali in preiskali zemljišče in našli več različnih kosov ubojnih sredstev. Ubojna sredstva iz obdobja 2. svetovne vojne so zaradi slabega stanja na kraju najdbe uničili.

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.23 je občan v okolici naselja Miren v občini Miren – Kostanjevica naletel na ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila topovski vžigalnik, kalibra 150 mm, mase 4 kg, italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Brežice

Ob 8.57 so v naselju Malence, občina Kostanjevica na Krki, gasilci PGE Krško vstopili v stanovanjski objekt, v katerem se je nahajala mrtva oseba. Gasilci so z detektorjem preverili prisotnost nevarnih plinov ter pregledali in prezračili prostore.

Ob 9.05 so v naselju Kamenica, občina Sevnica, gasilci PGD Sevnica s tehničnim posegom vstopili v stanovanjski objekt, v katerem se je nahajala mrtva oseba. Posredovali so tudi policisti in reševalci NMP Sevnica.

Izpostava Kranj

Ob 13.05 je na cesti Maršala Tita na Jesenicah zlomljena večja veja drevesa ogrožala mimoidoče. Gasilci GARS Jesenice so drevo obžagali.

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.45 so s ceste Cerkno–Dolenji Novaki v občini Cerkno gasilci PGD Cerkno odstranili podrto drevo.

Ob 11.56 je v naselju Modrej v občini Tolmin v stanovanjski hiši počila vodovodna cev in zalila kopalnico. Posredovali so gasilci PGD Most na Soči.

Izpostava Trbovlje

Ob 10.37 je na Trgu revolucije v Trbovljah v okvarjenem dvigalu ostala ena oseba. Gasilci PGD Trbovlje - mesto so jo s tehničnim posegom rešili iz dvigala.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/