Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 1. aprila 2022.

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Ljubljana

Ob 16.04 se je na Premrlovi ulici v Ljubljani v trgovini pri padcu z lestve poškodoval delavec. Poškodovanega delavca so na kraju oskrbeli in nato prepeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Ljubljana.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 11.39 so na avtocesti v občini Šentjur trčila tovorno vozilo in osebni vozili. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorje in sanirali vozišče. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Ob 13.49 sta na cesti Male Braslovče – Letuš v občini Braslovče trčili osebni vozili. Gasilci PGE Celje in gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Braslovče so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja na vozilih in usmerjali promet in nudili prvo pomoč poškodovanima do prihoda reševalcev NMP, ki so poškodovani osebi oskrbeli na kraju in nato prepeljali na zdravljenje v celjsko bolnišnico.

Izpostava Koper

Ob 9.08 so na cesti Koper – Izola pred predorom Markovec, občina Koper, trčila tri osebna vozila. Gasilci JZ GB Koper so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorje in nevtralizirali po vozišču razlite tekočine in nudili pomoč reševalcem Reševalne službe slovenske Istre pri oskrbi v nesreči treh poškodovanih oseb.

Izpostava Ljubljana

Ob 16.50 je na cesti Litija – Gabrovka v bližini Pustovega mlina, občina Litija, osebno vozilo zapeljalo z vozišča in se pri tem prevrnilo na streho v jarek. Gasilci PGD Litija so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator, posuli po vozišču razlitih motornih tekočin z vpojnim sredstvom, vozilo s tehničnim posegom postavili nazaj na kolesa in izvlekli do vozišča. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb. Na kraju dogodka so posredovali tudi policisti in delavci cestnega podjetja.

Ob 20.26 je v ulici Pot heroja Trtnika v Ljubljani osebno vozilo zapeljalo s cestišča, trčilo v ograjo objekta Papirnice Vevče ter v nasproti vozeče vozilo in se prevrnilo na streho. Ena oseba se je poškodovala. Oskrbeli so jo reševalci NMP. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so zavarovali kraj nesreče,​ odklopili akumulatorja, posuli absorbent po izteklih motornih tekočinah in očistili cestišče. Eno vozilo so odstranili s cestišča, drugo pa postavili na kolesa.

Izpostava Murska Sobota

Ob 14.06 je v naselju Dolga vas, občina Lendava, osebno vozilo zapeljalo z vozišča. Gasilci Industrijska gasilska enota (IGE) Lendava so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in nudili pomoč policiji. V nesreči poškodovano osebo pa so reševalci NMP Lendava oskrbeli na kraju dogodka.

Izpostava Novo mesto

Ob 10.49 je v Zagorici pri Velikem Gabru, občina Trebnje, tovorno vozilo zapeljalo z vozišča in trčilo v drevo. Gasilci PGD Trebnje so zavarovali kraj nesreče in odklopili akumulator. Reševalci nujne medicinske pomoči Trebnje so voznika preventivno pregledali na kraju. Vozišče pa je očistil dežurni delavec komunalnega podjetja.

Izpostava Postojna

Ob 11.07 je na avtocesti Postojna – Unec v občini Cerknica tovorno vozilo zapeljalo z vozišča. Gasilci PGD Postojna so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator na vozilu in z vozišča odstranili bale papirja.

Ob 11.29 sta na cesti pred naseljem Dolenje pri Jelšanah, občina Ilirska Bistrica, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Ilirska Bistrica so kraj nesreče prometno in požarno zavarovali, odklopili akumulatorja, nevtralizirali po vozišču razlite tekočine in nudili pomoč reševalcem NMP Ilirska Bistrica, ki so na kraju oskrbeli v nesreči poškodovano osebo.

 

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 18.06 je na Vidovdanski cesti v Ljubljani gorelo na štedilniku stanovanja v osmem nadstropju večstanovanjske stavbe. Požar so pričeli gasiti stanovalci, dokončno pa so ga pogasili gasilci GB Ljubljana, ki so opravili tudi preventivni pregled in prostor prezračili. Na kraju dogodka so posredovali tudi policisti.

Izpostava Nova Gorica

Ob 18.59 so se na Kosovelovi ulici v Idriji vnele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Idrija so dimnik pregledali s termovizijsko kamero in izmerili prisotnost plinov v prostorih.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 10.27 se je na Zaloški cesti v Ljubljani kadilo izpod pokrova motorja osebnega vozila. Gasilci GB Ljubljana so odklopili akumulator in z ročnim gasilnim aparatom ohladili okvarjeno električno vezje. Do požara ni prišlo.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 21.03 so v kraju Dramlje, občina Šentjur, na travniku goreli odpadni material in deske. Gasilci PGD Dramlje so pogasili ogenj in pregledali okolico.

Izpostava Kranj

Dne 1. 4 .2022 so območje na Potoški gori, občina Preddvor, gasilci PGD Preddvor, Mavčiče, Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj in član tehnično reševalne enote Civilne zaščite (CZ) pregledali požarišče, kjer so ostali nepoškodovani vikendi in njihovo okolico dodatno polili z večjo količino vode. Velik del območja so tudi preventivno pregledali in sanirali manjša požarišča.

Izpostava Novo mesto

Ob 22.40 so v gozdu nad Rožič Vrhom, občina Črnomelj, goreli odpadki. Gasilci PGD Rodine in Rožič vrh so pogasili večji kup mešanih odpadkov na površini okoli 100 kvadratnih metrov.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.53 je na Vodnikovi ulici v Idriji za osnovno šolo gorel odpadni papir v kontejnerju. Požar so pogasili gasilci PGD Idrija.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Novo mesto

Ob 16.36 se je na cesti med naseljema Kanižarica in Kvasica, občina Črnomelj, razlilo hidravlično olje. Gasilci PGD Črnomelj so razmastili in očistili vozišče na dolžini okoli 1500 metrih. Dežurni delavec cestnega podjetja označil cesto s prometno signalizacijo.

Izpostava Postojna

Ob 10.42 se je na Petrolovem bencinskem servisu v Pivki iz vozila razlila motorna tekočina. Gasilci PGD Postojna in Pivka so identificirali razlito nevarno snov, sanirali po vozišču na površini okoli sto kvadratnih metrov razlite tekočine in pregledali jaške.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.23 sta v naselju Modrejce, občina Tolmin, pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Severnoprimorske regije odstranila in shranila na varno do uničenja v skladišče najdeno topovsko granato, kalibra 75 milimetrov, mase 6,78 kilogramov, italijanskega porekla iz obdobja I. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Brežice

Ob 16.40 je v ulici Stanka Škalerja v Brežicah voda zalila vodovodni jašek. Gasilci PGD Brežice do prihoda zaposlenih Komunalnega podjetja prečrpavali vodo iz vodovodnega jaška, ki je ogrožala stanovanjsko hišo.

Izpostava Celje

Ob 19.48 so na Zbelovem, občina Slovenske Konjice, gasilci PGD Slovenske Konjice s tehničnim posegom odprli vrata stanovanjske hiše v kateri se je nahajala preminula oseba.

Ob 20.22 so v Šaleku, občina Velenje, gasilci PGD Velenje s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja v katerem se je nahajala obolela oseba. Nudili so pomoč reševalcem NMP Velenje pri prenosu obolele osebe do reševalnega vozila.

Izpostava Kranj

Ob 19.30 je na Cesti Franceta Prešerna na Jesenicah oseba ostala ujeta v kabini okvarjenega dvigala. Iz nje so jo rešili serviser in gasilci GARS Jesenice.

Izpostava Ljubljana

Ob 12.01 so v naselju Zgornje Stranje, občina Kamnik, gasilci PGD Kamnik s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja ter tako omogočili patronažni sestri dostop do obolele osebe.

Ob 13.06 so na Kamniški cesti v Domžalah gasilci Center za zaščito in reševanje (CZR) Domžale nudili pomoč reševalcem NMP Domžale pri prenosu obolele osebe iz stanovanja do reševalnega vozila.

Ob 17.13 so na Celovški cesti v Ljubljani v hotelu gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom iz dvigala rešili ujeto osebo.

Ob 18.15 se je na cesto med naseljema Potok in Planina, občina Kostel, privalila večja korenina. Z vozišča so korenino odstranili gasilci PGD Vas Fara.

Izpostava Maribor

Ob 17.26 so v naselju Zgornji Dražen Vrh, občina Šentilj, gasilci PGD Velka zaradi poplavljanja bližnjega objekta iz potoka odstranili lesene ovire.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 14.04 je na Koroški cesti na Ravnah na Koroškem v železarni zaradi napake na vodnih črpalkah voda poplavila prostore obrata. Iz prostorov so vodo prečrpali gasilci Koroškega gasilskega zavoda (KGZ) Ravne na Koroškem

Izpostava Trbovlje

Ob 15.40 so na Savinjski cesti v Trbovljah gasilci PGD Trbovlje mesto s tehničnim posegom nazaj na vozišče izvlekli nasedlo vozilo.

Ob 16.18 so na Trgu borcev NOB v naselju Dol pri Hrastniku, občina Hrastnik, gasilci PGD Hrastnik nudili pomoč reševalcu NMP Celje pri prenosu obolele osebe iz reševalnega vozila do stanovanja.

Ob 18.55 so na Opekarni v Trbovljah gasilci PGD Trbovlje mesto iz okvarjenega dvigala večstanovanjskega objekta rešili tri ujete osebe, dvigalo izklopili in obvestili servis.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

 

 

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved sta dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/

 

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/