Skoči do osrednje vsebine

Podpisan sporazum o Partnerstvu za meroslovje

V četrtek, 31. marca 2022 sta Evropska unija in Evropsko združenje nacionalnim meroslovnih inštitutov (EURAMET) slavnostno podpisala sporazum o Partnerstvu za meroslovje.

Evropska unija (EU), ki jo zastopa Evropska komisija (EK) in Evropsko združenje nacionalnih meroslovnih inštitutov (EURAMET), sta 31. marca 2022 podpisala sporazum o izvajanju Evropskega partnerstva za meroslovje.
Spletne slovesnosti podpisa so se udeležili predstavniki obeh organizacij, vključno s podpisniki Petrom Dröllom, direktorjem za blaginjo pri GD za raziskave, predsednikom EURAMET Jörnom Stengerjem in podpredsednico (EMPIR) Maguelonne Chambon.

Evropska partnerstva so ključno orodje za izvajanje programa Obzorje Evropa Evropske komisije; ambiciozen raziskovalni in inovacijski program, ki bo potekal od 2021 do 2027.
Ključni cilji meroslovnega partnerstva so podpreti prehod v zeleno, podnebno nevtralno in digitalno Evropo ter okrepiti odpornost, konkurenčnost in gospodarsko rast evropske industrije. Nadaljnje teme, ki bodo obravnavane, vključujejo meroslovje za zdravje, standardizacijo, temeljno meroslovje ter prenos znanja in ukrepe za krepitev zmogljivosti.
Partnerstvo za meroslovje sofinancirajo države članice in Evropska unija s pričakovanim proračunom v višini več kot 650 milijonov evrov. Njegov vpliv naj bi bil raznolik, saj bo podpiral široko paleto politik, trgovino in prispevek k reševanju ključnih evropskih izzivov.

Partnerstvo za meroslovje gradi na napredku, doseženem v okviru prejšnjih evropskih meroslovnih raziskovalnih programov, in želi odpreti nove temelje s prispevanjem k razvoju samozadostnih, usklajenih meroslovnih infrastruktur z zmožnostjo nadaljevanja skupnih raziskav in inovacij po letu 2030.