Skoči do osrednje vsebine

Na 49. zasedanju Sveta Združenih narodov za človekove pravice osrednja pozornost vojni v Ukrajini

Danes se izteka 49. zasedanje Sveta Združenih narodov (ZN) za človekove pravice, kjer je bila osrednja pozornost posvečena vojni v Ukrajini. Na nujni razpravi o ruski vojaški agresiji proti Ukrajini je nastopil tudi minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar, na visokem segmentu ob odprtju zasedanja pa državni sekretar dr. Stanislav Raščan.
slika dvorane, v ospredju kartonček z napisanom Slovenija

Dvorana XX Palače narodov med 49. zasedanjem Sveta OZN za človekove pravice | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

Slovenija je na zasedanju v sodelovanju z Avstrijo in Mehiko predstavila resolucijo o zaščiti pravic narodnostnih, etničnih, verskih in jezikovnih manjšin ter preprečevanju konfliktov. Ključna ugotovitev letošnje resolucije je, da spodbujanje in varstvo pravic manjšin prispevata k politični in družbeni stabilnosti držav, v katerih živijo. S tem Slovenija nadaljuje močan angažma v Svetu ZN za človekove pravice na tej pomembni temi.

Na predlog Ukrajine je Svet ZN za človekove pravice na začetku zasedanja vzpostavil preiskovalno komisijo o odgovornosti za stanje človekovih pravic v Ukrajini, kar je močno podprla tudi slovenska delegacija na zasedanju. Tekom zasedanja je predsednik Sveta ZN za človekove pravice, argentinski stalni predstavnik Federico Villegas, imenoval člane komisije, ki bo tako lahko kmalu pričela s svojim delom. Evropska unija je na zasedanju vložila še resolucije o stanju človekovih pravic v Belorusiji, Severni Koreji in Mjanmaru ter tematski resoluciji o otrokovih pravicah ter o svobodi veroizpovedi in prepričanja.

V dialogu z visoko komisarko ZN za človekove pravice Michelle Bachelet je Slovenija izpostavila pomemben nacionalni preboj s področja človekovih pravic, in sicer ratifikacijo Konvencije o prisilnih izginotjih.

Slovenija se je v okviru 49. zasedanja posebej angažirala na področju otrokovih pravic in nastopila v dialogu s posebno predstavnico generalnega sekretarja Organizacije združenih narodov (OZN) o nasilju nad otroki ter s posebno predstavnico generalnega sekretarja OZN za otroke in oborožene spopade. Nastopila je tudi v dialogu s posebnim poročevalcem za človekove pravice in okolje, s posebnim poročevalcem za pravice manjšin ter posebno poročevalko za zagovornike človekovih pravic. Vse izjave Slovenije na zasedanju (v angleščini) so javno dostopne.


Svet ZN za človekove pravice je s svojo prilagodljivostjo v času pandemije v okviru OZN dokazal svojo odpornost in utrdil položaj osrednjega mednarodnega telesa s področja človekovih pravic. Slovenija pozdravlja varno vrnitev zasedanja in pogajanj med delegacijami v Palačo narodov.