Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 31. marca 2022.

Plazovi

Izpostava Kranj

Ob 10.25 se je pred stanovanjski objekt v naselju Slap, občina Tržič, po strmi brežini prikotalila skala. Aktivirani so bili gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Tržič, na kraju dogodka pa so predstavniki Civilne zaščite (CZ) Občine Tržič.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 6.45 je na cesti Velika vas pri Krškem–Brezje pri Senušah, občina Krško, osebno vozilo zapeljalo iz vozišča in se ustavilo med drevesi. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško so zavarovali kraj dogodka, odklopili baterijo na vozilu in do prihoda policije usmerjali promet. Reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Krško so poškodovano osebo oskrbeli in prepeljali v Splošne bolnišnice (SB) Brežice.

Izpostava Celje

Ob 19.45 se je v naselju Spodnje Sečovo, občina Rogaška Slatina, zgodila prometna nesreča z udeležbo osebnega vozila in motorista. Reševalci NMP so eno poškodovano osebo oskrbeli in prepeljali v SB Celje. Gasilci PGD Steklarna Rogaška so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka, odklopili akumulator in nudili pomoč policiji.

Izpostava Kranj

Ob 14.57 se je na avtocesti Jesenice–Ljubljana, v neposredni bližini naselja Mošnje, občina Radovljica, zgodila prometna nesreča z udeležbo osebnega vozila. Gasilci Gasilsko reševalne službe (GARS) Kranj in Jesenice so zavarovali mesto nesreče, odklopili akumulator in nudili pomoč reševalcem NMP Bled in Radovljica pri oskrbi in prenosu poškodovanih oseb.

Ob 15.57 so na Ljubljanski cesti v Kranju verižno trčila tri osebna vozila. Na kraju so posredovali gasilci GARS Kranj, zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorje na vozilih ter nudili pomoč reševalcem NMP Kranj. Dve poškodovani osebi so prepeljali na zdravljenje v bolnišnico.

Ob 16.17 je osebno vozilo trčilo v drevo na Jasenovcu v Železnikih. Gasilci PGD Škofja Loka so kraj nesreče zavarovali, odklopili akumulator, očistili iztekle motorne tekočine ter pomagali reševalcem NMP Škofja Loka pri oskrbi in prenosu poškodovanega voznika.

Izpostava Ljubljana

Ob 8.30 je na razcepu Podutik iz smeri gorenjske avtoceste na severno ljubljansko obvoznico zapeljalo iz cestišča in se prevrnilo na streho. Do prihoda gasilcev Gasilske brigade (GB) Ljubljana je bil voznik že izven vozila, nepoškodovan. Gasilci so kraj dogodka zavarovali, odklopili akumulator ter pomagali vlečni službi pri nalaganju vozila. Do izteka motornih tekočin ni prišlo.

Ob 9.56 sta na Linhartovi cesti v križišču z Neubergerjevo ulico v Ljubljani trčili osebni vozili. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj nesreče, s tehničnim posegom iz manjšega vozila rešili ukleščeno poškodovano osebo in jo predali reševalcem ter odklopili akumulator na vozilu.

Ob 11.30 sta v bližini naselja Dol pri Ljubljani v križišču ulic Zaboršt pri Dolu in Dol pri Ljubljani trčili osebni vozili. Eno vozilo je obstalo na cestišču, drugo je zapeljalo v obcestni jarek za meteorno vodo. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, posuli cestišče z absorbentom in nudili pomoč delavcem avtovleke pri nalaganji in izvleku vozil. Zaradi izteklih motornih tekočin so v jarek za meteorne vode nastavili vpojna črevesa in pivnike. Lažje poškodovani osebi si bosta po potrebi poiskali zdravniško pomoč sami.

Ob 18.28 sta na Dunajski cesti pri Gospodarskem razstavišču v Ljubljani trčili osebni vozili. Gasilci GB Ljubljana so oskrbeli poškodovanega in odklopili akumulator.

Izpostava Maribor

Ob 21.46 je v naselju Novake v občini Poljčane osebno vozilo zapeljalo s cestišča in trčilo v hišo ter delno podrlo steno kopalnice. Gasilci PGD Slovenska Bistrica so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom izvlekli vozilo, odklopili akumulator in posuli iztekle tekočine z vpojnim sredstvom.

Izpostava Novo mesto

Ob 11.37 je na Grajski cesti na Otočcu, občina Novo mesto, voznica z osebnim vozilom prebila ograjo na mostu in zapeljala v reko Krko. Voznica se je še pred prihodom gasilcev rešila iz vozila na brežino. Gasilci Gasilsko-reševalnega centra (GRC) Novo mesto so zavarovali kraj nesreče, z avtodvigalom izvlekli vozilo nazaj na cesto, odklopili akumulator ter na gladini reke Krke nevtralizirali razlite tekočine.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 14.54 je na cesti Mislinja–Slovenj Gradec, v naselju Straže, občina Mislinja, prišlo do naleta osebnega in dveh kombiniranih vozil. Posredovali so gasilci PGD Slovenj Gradec, ki so zavarovali kraj dogodka, odstranili vozila s cestišča ter cestišče posuli z vpojnimi sredstvi. Poškodovanih ni bilo.

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 10.03 je gorelo v stanovanjski hiši v naselju Bišče, občina Domžale. Obstajal je sum, da se v objektu še vedno nahaja stanovalec. Posredovali so gasilci Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale in PGD Ihan, ki so požar lokalizirali. Našli so tudi stanovalca, ki je bil opečen in omotičen od dima. Iznesli so ga na svež zrak ter predali v nadaljnjo oskrbo reševalcem NMP Domžale. Gasilci so pregledali prostore, pogasili žarišča ter prezračili hišo.

Izpostava Ptuj

Ob 13.14 je ob Tovarniški cesti v Kidričevem zagorel drog električne napeljave. Zaradi nevarnosti, da bo drog zgorel in se podrl, so gasilci PGD Talum, skupaj s Cestnim podjetjem in policijo zaradi varnosti zaprli cesto. Gasilci so nato pogasili požar. Delavci Elektra Maribor so začasno sanirali okvaro. Brez oskrbe z električno energijo je ostalo 163 odjemalcev.

Ob 20.52 je v naselju Cerovec Stanka Vraza, občina Ormož, zagorel električni drog. Gasilci PGD Ivanjkovci in Žerovinci so požar pogasili in nudili pomoč delavcem Elektra Maribor z razsvetljavo kraja dogodka.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 10.41 je v naselju Gmajna v občini Slovenj Gradec zagorelo v kurilnici stanovanjskega objekta. Ogenj se je razširil tudi na zgornje prostore in na ostrešje hiše. Gasilci PGD Stari trg, Slovenj Gradec in Pameče-Troblje so ogenj pogasili.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 23.59 je na Klanjškovi ulici v Celju gorela suha trava. Požar so pogasili gasilci PGE Celje in PGD Ostrožno.

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Novo mesto

Ob 12.19 so pod Kandijskim mostom ob Ragovski ulici v Novem mestu opazili, da v reko Krko iz kanalizacijske cevi priteka neznana bela snov. Gasilci GRC Novo mesto so na kraju odvzeli vzorec. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

Izpostava Trbovlje

Ob 10.55 je na parkirišču na Ulici talcev v Zagorju ob Savi izteklo olje iz parkiranega vozila. Gasilci PGD Zagorje mesto so očistili okoli10 kvadratnih metrov onesnaženega parkirišča.

Ob 14.15 je na regionalni cesti Izlake–Trojane v naselju Orehovica, občina Zagorje ob Savi, zaradi spolzkega cestišča obstalo tovorno vozilo. Gasilci PGD Trbovlje mesto in Zagorje mesto so posuli cestišče z vpojnim sredstvom, zavarovali kraj dogodka, pomagali pri usmerjanju prometa in nudili pomoč vlečni službi.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 17.40 so na cesti Gorče–Dobrovlje v naselju Dobrovlje, občina Braslovče, gasilci PGD Dobrovlje s cestišča odstranili podrto drevo.

Izpostava Ljubljana

Ob 15.04 so gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom odprli vhodna in notranja vrata stanovanja, v katerem je bila ujeta stanovalka, zaradi zlomljene kljuje. Gasilci so izklopili še vključen štedilnik.

Ob 19.46 so na Prešernovi cesti v Domžalah gasilci CZR Domžale nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe iz stanovanja do reševalnega vozila.

Izpostava Maribor

Ob 8.37 so gasilci Javnega zavoda gasilske brigade (JZ GB) Maribor posredovali na Popovičevi ulici v Mariboru, kjer so s tehničnim posegom odstranili suho drevje, ki je padlo na osebni vozili. Obe vozili sta poškodovani, v času nesreče pa v njih ni bilo oseb.

Izpostava Murska Sobota

Ob 10.05 je meteorna voda zalila poslovni objekt na Tratah v Gornji Radgoni. Gasilci PGD Gornja Radgona so vodo v objektu posesali.

Ob 16.31 je prišlo v naselju Dokležovje, občina Beltinci, do pregretja peči pri čemer je popustil varnostni ventil, zaradi česa je pričela uhajati para. Gasilci PGD Dokležovje so odstranili žerjavico iz peči, preventivno pregledali prostor in počakali, da se peč ohladi.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Opozorilo

Na podlagi 8. člena Uredbe o varstvu pred požarom v naravnem okolju (Uradni list RS, št. 20/14), Uprava RS za zaščito in reševanje z 31. marcem 2022 razglaša preklic velike požarne ogroženosti naravnega okolja, razglašene 14. marca 2022, na območju celotne države. Inšpektorat RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami in Policija sta z 31. marcem 2022 prenehala izvajati poostren nadzor.

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/