Skoči do osrednje vsebine

Aktivnosti državnega sekretarja v okviru regijskega obiska vlade v Osrednjeslovenski regiji – južni del

Državni sekretar na Uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Dejan Valentinčič je danes v okviru regijskega obiska vlade v južnem delu Osrednjeslovenske regije, po delovnem posvetu vlade v Grosuplju, obiskal Kulturno društvo Tabor slovenskih pevskih zborov Šentvid pri Stični, Turistično društvo Dobrepolje in Občino Dobrepolje ter Občino Logatec.

Prvi obisk je državni sekretar dr. Dejan Valentinčič opravil v Kulturnem društvu Tabor, kjer se je sestal s predsednikom Matejem Štehom, podžupanjo Občine Ivančna Gorica Martino Hrovat in ravnateljico OŠ Ferda Vesela Angelco Mohorič. Kulturno društvo Tabor skupaj z občino in osnovno šolo ter s podporo Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti vsako leto organizira Tabor slovenskih pevskih zborov v Šentvidu pri Stični. Srečanje, ki se odvije vsako tretjo junijsko nedeljo, je posvečeno slovenski ljudski pesmi in vsako leto gosti več kot tisoč pevcev. Srečanja se redno in zelo radi udeležujejo tudi slovenski pevski zbori iz zamejstva in izseljenstva, ki večer prej skupaj z domačimi pripravijo koncert zborovskih pesmi. Zato je to srečanje pomembno tudi z vidika povezovanja s Slovenci, ki živijo izven meja matične domovine, in krepitve Slovenstva ter ohranjanja slovenskega jezika. Direktorica Zavoda za turizem in kulturo Maja Lampret je predstavila načrte občine o izgradnji in oblikovanju kulturnega središča, v katerem bi skozi celo leto potekali glasbeni dogodki, katerih krona bi ostal tabor slovenskih pevskih zborov pri Šentvidu pri Stični. Državni sekretar je izrazil vso podporo Urada pri načrtih in razširitvi tradicionalnega dogodka.

Obisk je nadaljeval v Občini Dobrepolje, kjer si je ob spremstvu podžupana Jožeta Prijatelja in predsednice Turističnega društva Dobrepolje Dušice Hočevar ogledal spominski obeležji akademskih slikarjev Franceta in Toneta Kralja in razstavne prostore v Jakličevem kulturnem domu. Občina je zelo zainteresirana za aktiven stik z Uradom, saj je umetniško sporočilo Toneta Kralja, ki je zlasti v slovenskem zamejstvu v Italiji poslikal številne cerkve, lahko dobra osnova za sodelovanje pri povezovanju matične domovine s Slovenci zunaj njenih meja. Društvo skozi načrtovane obiske krajev, v katerih sta delovala slikarja Kralj, tke pristne vezi s Slovenci v zamejstvu, trdneje pa se želijo povezati s Štandrežem v Gorici. Njihova želja je, da bi vzpostavili galerijo tudi v Dobrepolju, v njej pa stalno razstavo umetniških del bratov Kralj.

Pred javno tribuno je dr. Valentinčič obiskal še Občino Logatec, kjer ga je sprejel župan Berto Menard. Občina je pobratena z občinama Gacko v BIH in Repentabor v Italiji. S slednjo ima podpisano Listino o prijateljskem sodelovanju, s čemer želi prispevati k utrjevanju prijateljstva med občani. Redno se srečujejo na kulturnih dogodkih, zlasti pa je plodno sodelovanje med osnovnima šolama. Poleg izmenjave učencev, dobro sodelujejo tudi na humanitarnem področju, saj občina Repentabor vsako leto v Logatec pripelje humanitarno pomoč, ki jo nato razdelijo med najbolj ogrožene. Ubrano sodelovanje med občinama traja že štiri desetletja. Občina sodeluje tudi s študentskim domom Korotan na Dunaju, kjer so pod njenim pokroviteljstvom opremili in poimenovali sobo po v Logatcu rojenemu dr. Andreju Gosarju, utemeljitelju socialne države na Slovenskem.

Z današnjim obiskom se je z javno tribuno na Vrhniki zaključil sklop regijskih obiskov Vlade RS. Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu je znotraj trinajstih regijskih obiskov, opravil kar 64 srečanj in pogovorov z različnimi ustanovami, ki so pri svojem delu povezane tudi s Slovenci v zamejstvu in po svetu.