Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 30. marca 2022

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Celje

Ob 11.07 je posadka Letalska policijska enota (LPE) skupaj z dežurno ekipo Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Maribor s helikopterjem prepeljala obolelo osebo iz naselja Homec, občina Rečica ob Savinji, v UKC Maribor. Gasilci PGD Pobrežje ob Savinji so nudili pomoč reševalcem pri prenosu obolele osebe iz reševalnega vozila do helikopterja in zavarovali kraj pristanka helikopterja.

Izpostava Maribor

Ob 9.41 je v naselju Zgornja Velka, občina Šentilj, nenadoma obolela oseba. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Velka so nudili prvo pomoč oboleli osebi do prihoda reševalcev NMP Maribor. Aktivirani so bili tudi gasilci PGD Paloma–Sladki Vrh, vendar njihovo posredovanje ni bilo potrebno.

Izpostava Ptuj

Ob 14.01 je v naselju Belski hrib, občina Zavrč, onemogla oseba potrebovala pomoč. Gasilci PGD Zavrč so onemogli osebi nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev Nujne medicinske pomoči (NMP) Ptuj.

 

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Novo mesto

Ob 8.14 so med ulico Mlinarska pot in ulico Na žago v Novem mestu zaradi iskanja pogrešane osebe gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto preiskali brežino reke Krke. Pogrešane osebe niso našli.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 17.38 je v naselju Breg, občina Sevnica, osebno vozilo zapeljalo s ceste na obcestno brežino in trčilo v drevesno korenino. Posredovali so gasilci PGD Sevnica, ki so zavarovali kraj dogodka, na vozilu odklopili akumulator, z vpojnimi sredstvi posuli po vozišču iztekle motorne tekočine in do prihoda policije usmerjali promet. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Izpostava Celje

Ob 19.45 je v naselju Marijina vas v občini Laško osebno vozilo zapeljalo v potok in se pri tem prevrnilo na streho. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje in PGD Laško so zavarovali kraj dogodka, do prihoda reševalcev NMP Laško v nesreči poškodovani osebi nudili prvo pomoč, osvetljevali okolico, s tehničnim posegom iz vode potegnili vozilo, odklopili akumulator in nevtralizirali po vozišču razlite motorne tekočine. Reševalci NMP so poškodovano osebo na kraju oskrbeli in nato prepeljali na nadaljnjo oskrbo v Splošno bolnišnico (SB) Celje.

Izpostava Kranj

Ob 6.75 so na Poljanski cesti v Gorenji Vasi v občini Gorenja Vas–Poljane, zaradi srne trčila tri osebna vozila. Gasilci PGD Škofja Loka in Gorenja Vas so zavarovali kraj nesreče in na vozilih odklopili akumulatorje.

Ob 13.15 sta na Cesti Kokrškega odreda v Kranju trčili osebni vozili. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so kraj dogodka zavarovali, s tehničnim posegom odprli vrata na osebnem vozilu, odklopili akumulator, očistili po vozišču iztekle tekočine in nudili pomoč reševalcem NMP pri iznosu poškodovane osebe iz vozila.

Ob 14.54 sta v Britofu, občina Kranj, trčili osebni vozili. Gasilci GARS Kranj so zavarovali kraj nesreče, s tehničnim posegom rešili iz vozila osebo, na vozilih odklopili akumulatorja in nudili pomoč reševalcem NMP Kranj pri prenosu poškodovane osebe do reševalnega vozila.

Izpostava Ljubljana

Ob 15.42 sta na Jarški cesti v naselju Spodnje Jarše, občina Domžale, trčili osebni vozili. Gasilci Center za zaščito in reševanje (CZR) Domžale so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator na vozilih in nudili poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP Domžale. Poškodovana oseba je bila prepeljana v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Izpostava Maribor

Ob 18.09 je na Partizanski cesti v Lenartu osebno vozilo zapeljalo z vozišča, trčilo v drog električne razsvetljave in pri tem pristalo na boku v obcestnem jarku. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor in PGD Gornja Radgona so proti naletno in požarno zavarovali kraj nesreče, s tehničnim posegom odstranili streho vozila in z uporabo zajemalnih nosil iznesli poškodovanega voznika in nato v nadaljnjo oskrbo predali reševalcem NMP Lenart, ki so poškodovanca na kraju dokončno oskrbeli in na nadaljnjo zdravljenje prepeljali v UKC Maribor.

Izpostava Novo mesto

Ob 9.34 je na dolenjski avtocesti na Medvedjeku v smeri Ljubljane, občina Trebnje, kombinirano vozilo trčilo v zadnji del tovornega vozila, ki je zaradi okvare obstalo na avtocesti. Gasilci PGD Trebnje so zavarovali kraj nesreče, s tehničnim posegom izvlekli kombinirano vozilo izpod prikolice kamiona, ukleščenega voznika izrezali iz kombiniranega vozila in očistili vozišče. Zaradi poškodb je voznik kombija umrl na kraju nesreče. Dolenjska avtocesta pa je bila v smeri Ljubljane več ur zaprta za ves promet. V prometni nesreči so posredovali tudi reševalci nujne medicinske pomoči Trebnje in dežurni delavci Družbe za avtoceste v Republiki Sloveniji (DARS).

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 17.09 je v naselju Roginska Gorca, občina Podčetrtek, gorelo ostrešje stanovanjske hiše. Gasilci PGD Podčetrtek in Pristava pri Mestinju so požar, ki je zajelo okoli 20 kvadratnih metrov ostrešja, pogasili požar, s termovizijsko kamero pregledali ostrešje in ostale prostore.

Izpostava Ljubljana

Ob 0.51 je v naselju Studenca, občina Kamnik, gorel bivalni vikend. Gasilci PGD Kamnik, Gozd, Sela in Šmartno v Tuhinju so pogasili požar, ki je zajel objekt v celoti in se je razširil še na bližnji travnik in gozd. Pogorelo je okoli 800 kvadratnih metrov gozda in travnika. Gasilci so požarišče preventivno pregledali s termovizijsko kamero.

Ob 21.08 so se na Taborski cesti v Grosuplju vnele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Požar je ugasnil že pred prihodom gasilcev PGD Grosuplje, ki so nato preventivno pregledali dimnik, stene ob dimniški tuljavi in očistili dimnik.

Izpostava Novo mesto

Ob 1.54 je pri naselju Lokve, občina Črnomelj, gorela lesena avtobusna postaja ter grmičevje in podrast v bližnjem gozdu. Gasilci PGD Petrova vas so pogasili požar, ki je uničil avtobusno postajo in zajel podrast na površini okoli 100 kvadratnih metrov.

Ob 20.53 je v ulici Lastovče v Novem mestu gorela izolacija dimnika na stanovanjski hiši. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto in PGD Kamence so požar, ki se je razširil na ostrešje stanovanjske hiše, pogasili, razkrili ostrešje, okolico pregledali s termovizijsko kamero ter poškodovano ostrešje pokrili s kritino in folijo.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Celje

Ob 15.17 je v naselju Mestinje, občina Šmarje pri Jelšah, zagorelo osebno vozilo. Gasilci PGD Mestinje in Šmarje pri Jelšah so požar pogasili in očistil vozišče.

Ob 21.34 je na avtocesti Celje–Maribor za izvozom Dramlje v občini Šentjur gorelo tovorno vozilo. Požar, ki se je razširil tudi na suho travo in podrast v bližini, so pogasili gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje, Dramlje in Lokarje.

Izpostava Postojna

Ob 13.31 je na počivališču Ravbarkomanda, občina Postojna, zagorela pnevmatika na prikolici tovornega vozila, ki je prevažal avtomobile. Do prihoda gasilcev je voznik sam pogasil požar z gasilnim aparatom. Gasilci PGD Postojna so nato požarišče ohladili z vodo in pregledali s termovizijsko kamero.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 8.50 je v naselju Gubno, občina Kozje, gorela suha trava. Požar na površini okoli 200 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Lesično–Pilštanj–Zagorje in Kozje.

Ob 12.59 je v Višnji vasi, občina Vojnik, gorelo grmovje in suha trava. Domači so požar delno pogasili, gasilci PGD Vojnik pa so ga dokončno pogasili ter pregledali okolico.

Ob 18.17 je v naselju Radmirje v občini Ljubno zagorelo v naravnem okolju. Požar so pogasili gasilci PGD Radmirje.

Ob 19.14 sta v naselju Pristava pri Mestinju, občina Podčetrtek, na njivi gorelo vejevje in suha trava. Gasilci PGD Pristava pri Mestinju so požar pogasili in pregledali okolico.

Izpostava Koper

Ob 10.43 je v Pobegih, občina Koper, kljub prepovedi kurjenja občan kuril električne vodnik in les. Ogenj na površini okoli dveh kvadratnih metrov so pogasili gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper in PGD Pobegi-Čežarji.

Izpostava Kranj

Dne 30. 3. 2022 se je od jutranjih ur nadaljevalo gašenje požara na območju Potoške gore v občini Preddvor. Vodja intervencije je s pomočjo helikopterja SV pregledal požarišče. Požar so gasili gasilci iz 46 gasilskih enot in štirje helikopterji Slovenske vojske. Ob 12.20 so gasilci požar omejili, vendar so se pojavljala še posamezna žarišča, katera so s pomočjo helikopterjev Slovenske vojske zalivali z vodo. Ob 21.30 vodja intervencije obvesti, da na terenu ostaja 52 gasilcev, ki bodo prekopavali teren in gasili še posamezna žarišča.

Ob 11.48 so v Šenturški Gori, občina Cerklje na Gorenjskem, posredovali gasilci PGD Cerklje, Zgornji Brnik in Šenturška Gora, kjer je občan na polju kuril na več mestih. Gasilci so ogenj pogasili in požarišča zalili z vodo. Policija je bila prisotna na kraju dogodka.

Ob 14.57 so v bližini naselja Polica, občina Naklo, posredovali gasilci PGD Naklo, kjer je gorelo v naravnem okolju. Na kraju dogodka je ugotovljeno, da gori trava v suhi strugi potoka in ob potoku. Gasilci so požar pogasili in požarišče zalili z vodo.

Ob 17.30 so v Pšenični Polici, občina Cerklje na Gorenjskem, gasilci PGD Cerklje na Gorenjskem in PGD Zgornji Brnik pogasili dve nenadzorovani kurišči v naravi.

Ob 19.18 je v naselju Virmaše v občini Škofja Loka gorela suha trava ob železniški progi. Požar so pogasili gasilci PGD Virmaše–Sveti Duh in Škofja Loka.

Ob 20.24 sta v bližini Kolodvorske ceste na Bledu tuja državljana kurila v gozdu. Gasilci PGD Bled–Rečica so ogenj pogasili in teren pregledali s termovizijsko kamero. Na kraju je bila prisotna tudi policija.

Izpostava Ljubljana

Ob 0.03 je ob Novomeški cesti v Kočevju za industrijsko cono gorelo na travniku. Gasilci PGD Kočevje so pogasili okoli 600 kvadratnih metrov goreče suhe trave in kup smrekovih vej.

Ob 2.31 so v Goriči vasi, občina Ribnica, gasilci PGD Goriča vas pogasili travniški požar na površini okoli 15 kvadratnih metrov.

Ob 9.08 so na Zgornjem Logu v občini Litija gasilci PGD Litija pogasili približno pet kvadratnih metrov goreče trave in vejevja.

Ob 9.39 je ob Ižanski cesti v Ljubljani na površini 50 kvadratnih metrov gorela suha trava in vejevje. Požar so pogasili gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana.

Ob 17.14 je v naselju Količevo, občina Domžale, gorelo odpadno seno. Gasilci CZR Domžale in PGD Vir so pogasili požar, prekopali seno in požarišče dodatno zalili z vodo. Škoda ni nastala.

Ob 19.51 sta v Zalogu v Ljubljani na sotočju rek Ljubljanice in Save v suhi strugi gorelo trstičje in grmičevje. Požar na površini okoli 500 kvadratnih metrov so pogasili gasilci GB Ljubljana in PGD Zalog–Spodnji Kašelj.

Izpostava Maribor

Ob 10.54 so na Obrežni ulici v Mariboru posredovali gasilci JZ GB Maribor in PGD Maribor-Studenci, kateri so pogasili požar trave in grmovja v velikosti okoli 250 kvadratnih metrov. O dogodku je bila obveščena tudi policija.

Ob 10.54 so v naselju Pivola, občina Hoče - Slivnica, posredovali gasilci JZ GB Maribor in PGD Hoče, kateri so pogasili požar trave in grmovja v velikosti okoli 20 kvadratnih metrov. O dogodku je bila obveščena tudi policija.

Ob 18.03 so na ulici V drago v naselju Ribniško selo, občina Maribor, gasilci JZ GB Maribor in PGD Maribor - mesto v gozdu pogasili kurišče. O dogodku so bile obveščene vse pristojne službe.

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.17 je v Vipavi, občina Vipava, zagorelo na robu požarišča požara izpred nekaj dni pod starim gradom. Požar na površini okrog 10 kvadratnih metrov podrastja so pogasili gasilci PGD Vipava.

Ob 9.19 je v Prvačini, občina Nova Gorica, kljub prepovedi kurjenja zaradi razglašene požarne ogroženosti občan kuril zeleni odpad. Kurišče so pogasili gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica in PGD Dornberk.

Ob 10.32 sta ob lokalni cesti Kneža–Podmelec v občini Tolmin gasilca PGD Kneža pogasila zapuščeno kurišče.

Ob 19.09 sta v naselju Orehovica, občina Vipava, gorela kupa vejevja in sena. Požar so pogasili gasilci PGD Podnanos.

Izpostava Postojna

Ob 4.42 so v Tubljah pri Komnu, občina Sežana, goreli suha trava, grmičevje in podrast. Posredovali so gasilci ZGRS Sežana, PGD Sežana in Komen, ki so požar na dveh hektarjih pogasili in zalili z vodo.

Ob 12.17 je pri naselju Šmihel, občina Pivka, občan kljub prepovedi kuril v naravi. Požar so pogasili gasilci PGD Pivka. Obveščena je bila tudi policija.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Novo mesto

Ob 3.00 je v naselju Kanižarica, občina Črnomelj, gorela vsebina dveh zabojnikov za komunalne odpadke. Požar so pogasili gasilci PGD Črnomelj. Zabojnika sta uničena.

Ob 22.50 sta v naselju Rodine, občina Črnomelj, gorela komunalna zabojnika. Požar, ki je v celoti uničil zabojnika in se razširil v gozd, so pogasili na površini okoli dvesto kvadratnih metrov gasilci PGD Rodine.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Maribor

Ob 17.40 je na Perhačevi ulici v Mariboru zaradi slabega tesnjenja iz plastične cisterne naložene na tovornem vozilu iztekala tekočina, ki se uporablja pri mešanju betona. Gasilci JZ GB Maribor so cisterno ustrezno zatesnili, preprečili nadaljnje iztekanje ter nevtralizirali in očistili po parkirišču izteklo tekočino.

Izpostava Novo mesto

Ob 13.46 so v Ulici 21. oktobra v Črnomlju pred trgovino Tuš gasilci PGD Črnomelj očistili po parkirišču razlito jedilno olje na površini okoli štirih kvadratnih metrov.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.02 je v gozdu pri Solkanu, občina Nova Gorica, občan našel neeksplodirana ubojna sredstva. Pripadniki Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) so odstranili in do uničenja shranili v primerno skladišče 14 kosov NUS v skupni teži 58,66 kilogramov avstrijskega in italijanskega izvora iz obdobja prve svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Kranj

Ob 16.38 so v Ulici Tuga Vidmarja v Kranju, gasilci GARS Kranj iz okvarjenega dvigala večstanovanjskega objekta rešili ujeti osebi.

Izpostava Ljubljana

Ob 5.30 so na Slovenski cesti v Ljubljani gasilci GB Ljubljana zaradi okvare na rezervoarju za požarno vodo prečrpali izteklo vodo.

Ob 21.34 so na ulici Privoz v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom rešili najstnika ujetega v otroško gugalnico.

Izpostava Maribor

Ob 16.56 je na Goriški ulici v Mariboru zaradi napake na pralnem stroju iztekala voda v stanovanju in posledično pritekla tudi v spodnje stanovanje. Med posredovanjem gasilcev JZ GB Maribor je domov prišel lastnik in odklenil vrata in tako omogočil vstop gasilcem, ki so preprečili nadaljnje iztekanje vode.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 12.00 so na Partizanski ulici v Radljah ob Dravi gasilci PGD Radlje ob Dravi nudili pomoč reševalcem ZRCK Ravne na Koroškem pri prenosu osebe do reševalnega vozila.

Izpostava Trbovlje

Ob 18.17 je na Koloniji 1. maja v Trbovljah v večstanovanjskem objektu iz zgornjega nadstropja puščala voda v dva spodnja stanovanja. Gasilci PGD Trbovlje - mesto so zaprli vodovodni ventil.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/