Skoči do osrednje vsebine

Srečanja ministrice dr. Jaklitsch z rojaki v Ottawi

Ministrica dr. Helena Jaklitsch je svoj obisk nadaljevala v Ottawi. V prestolnici Kanade se je srečala s članoma in voditeljicami Slovenskega plesnega društva Plesati, spregovorila z apostolskim nuncijem v Kanadi dr. Ivanom Jurkovičem ter se udeležila virtualnega srečanja z drugimi slovenskimi organizacijami v tej severnoameriški državi. Kratek obisk se je zaključil s prijetnim srečanjem s slovensko skupnostjo v Ottawi.

V glavnem mestu Kanade živi številčno sicer malce manjša slovenska skupnost, ki pa zadnja leta ponovno oživlja živahno dejavnost.  Na pobudo ter z veliko zagona in idej dveh mladih kanadskih Slovenk, Adrianne Šuštar in Marije Colja, so namreč leta 2017 zasnovali Slovensko plesno skupino Plesati, ki v svoje aktivnosti v prvi vrsti vključuje otroke. Ministrica se je danes srečala z obema voditeljicama in dvema mladima nadobudnima plesalcema, ki sta se za to priložnost odela v čudoviti slovenski narodni noši, ki so jih delno izdelali kar sami. Kot so povedali, je imelo zanje obdobje pandemije pozitivne učinke, saj so v času, ko je bil ponudba aktivnosti marsikje omejena, lažje pritegnili tamkajšnje najmlajše Slovence. Preselili so se na splet, kjer so plesali, svoje dejavnosti pa so obogatili tudi z učenjem slovenskega jezika in kulture. Tako so imeli ure jodlanja, naučili so se besedil nekaterih belokranjskih in drugih slovenskih pesmi ter posneli čisto pravi karantenski plesni domači video. Tradicionalno jih obišče tudi sv. Miklavž, praznujejo svetovni dan čebel, se učijo novih receptov ter pripravijo več kulturnih dogodkov. Nastopali so že na nekaterih prireditvah slovenske skupnosti, plesali pa so tudi že pred več kot pet tisoč gledalci. Letos načrtujejo obisk pri slovenski skupnosti v Monteralu. Želijo si, da enkrat zaplešejo tudi v Sloveniji. V pogovoru z ministrico sta mlada rojaka, bratec Anthony in sestrica Emma, zaupala, da je njuna najljubša slovenska beseda krompir oziroma štrudelj. Ministrica se jim je zahvalila za srčnost in ves trud, ki ga vlagajo in jim zaželela še veliko dobrih zamisli in izvedenih projektov.

Ker ni bilo mogoče v živo obiskati vseh v Kanadi delujočih slovenskih društev, so na veleposlaništvu Republike Slovenije pripravili spletno srečanje s  predstavniki slovenskih društev iz provinc Ontario, Manitoba, Alberta in Britanska Kolumbija. Na srečanju so bili prisotni tudi Margaret Rudolf, častna konzulka v Britanski Kolumbiji, Ginette Gagne Koch, častna konzulka v Quebecu, ter s strani veleposlaništva veleposlanik Andrej Rode ter Blaž Slamič. Predstavniki društev so  ministrici predstavili svoje delovanje in načrte za prihodnost, predvsem pa izrazili veliko zadovoljstvo, da so se lahko srečali z ministrico ter z drugimi člani slovenskih skupnosti, čeprav le prek spleta. Ugotovili so namreč, da se med seboj niti ne poznajo, zato so se dogovorili, da bodo tovrstna srečanja nadaljevali tudi v prihodnje. V pogovoru so skupaj ugotavljali, da je najtežje pritegniti mlade, prav tako pa tudi iščejo načine, prek katerih bi prepoznali in spoznali rojake, živeče v Kanadi. Ponekod jim to že uspeva z razvijanjem folklornih skupin, igranjem diatonične harmonike, velik potencial predstavljajo športne aktivnosti. Velika večina se trudi tudi za pristnost in prepoznavnost na družbenih omrežjih, postaviti pa si želijo tudi lastne spletne strani. Želijo si medsebojnega povezovanja ter izmenjav. Prav današnje srečanje je lahko odličen temelj za vzpostavitev tesnejših stikov in sodelovanja. Predsednik Slovensko kanadskega zgodovinskega društva je opozoril še na pomen ohranjanja arhivskega gradiva ter pozval k zbiranju materiala, ki se hrani pri slovenskih društvih ali posameznikih. Ministrica je ob zaključku srečanja izpostavila pomen slovenskega jezika za ohranjanje slovenstva ter prednosti spletnega udejstvovanja, še posebej v luči večje in boljše povezanosti. Vse prisotnim se je zahvalila za trud, ki ga vlagajo v ohranjanje slovenske identitete, za neštete ure vloženega dela v dobro skupnosti ter za odločnost kanadskih Slovencev v času osamosvajanja Republike Slovenije ter njihov prispevek k mednarodnemu priznanju Slovenije.

Ministrica dr. Jaklitsch se je udeležila tudi sprejema, ki ga je ob njenem obisku za slovenske rojake v pripravilo slovensko veleposlaništvo v Ottawi. Ob tej priložnosti je pozdravila in nagovorila vse prisotne. Veleposlanik je ob prisotnosti ministrice v imenu predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja izročil visoko odlikovanje Republike Slovenije red za zasluge za znanstveno in raziskovalno delo na področju medicinske fizike in za prispevek k prepoznavnosti in ugledu Slovenije v svetu dr. Ervinu Bogomirju Podgoršaku, svetovno priznanemu pionirju na področju medicinske fizike. Sprejema na veleposlaništvu se je udeležila tudi veleposlanica EU delegacije in nekdanja slovenska veleposlanica v Kanadi dr. Melita Gabrič.

Že včeraj popoldne se je ministrica srečala tudi z apostolskim nuncijem v Kanadi dr. Ivanom Jurkovičem. V pogovoru sta se med drugim dotaknila tudi dogajanja v Ukrajini.