Skoči do osrednje vsebine

Nad požar tudi s helikopterji in z letalom

Z obsežnim gozdnim požarom na Potoški gori in Babi v občini Preddvor se poleg gasilcev borijo tudi s helikopterji Slovenske vojske in hrvaškim canadairjem CL-415.

Gozdni požar, ki je izbruhnil v ponedeljek popoldne, je zajel površino okrog 700 hektarov. Gori na zelo težko dostopnem in strmem terenu, zato je pomoč iz zraka neprecenljiva. Helikopterja Slovenske vojske sta pomagala gasiti že v ponedeljek popoldne. Skupaj sta opravila 50 preletov območja požara in nanj odvrgla 50.000 litrov vode. V torek so se z ognjenimi zublji spopadli kar trije helikopterji Slovenske vojske, popoldne jim je na pomoč priskočil še hrvaški canadair CL-415. Letalo za gašenje požarov iz sestava 855. protipožarne eskadrilje 93. polka hrvaškega vojaškega letalstva je priletelo iz Zadra na podlagi Sporazuma med Vlado Republike Slovenije in Vlado Republike Hrvaške o sodelovanju pri varstvu pred naravnimi in civilizacijskimi nesrečami. Opravilo je pet naletov, potem pa se je zaradi mraka vrnilo v Zadar. Vodo je zajemalo v Bohinjskem jezeru. V enem naletu je odvrglo do 6000 litrov vode.

Helikopterji zajemajo vodo iz jezera Črnava ter jo zlivajo na goreče in tleče površine. Helikopterji Bell 412 v enem naletu prenesejo do 1000 litrov vode, medtem ko večji cougar odvrže kar 2000 litrov vode naenkrat. Za en cikel potrebujejo v povprečju tri minute. Pilot stotnik Matija Zupančič je povedal, da gre za zelo zahtevno posredovanje, in dodal: »V ponedeljek so bili zelo gosti stebri dima in močan veter, ki se pri jezeru Črnava obrača. Zato smo menjali smeri prihodov in odhodov.«

Gašenje se nadaljuje tudi danes. Slovenska vojska za gašenje zagotavlja štiri helikopterje.