Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 29. marca 2022.

Reševanje obolelih oseb

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 14.10 je posadka helikopterja Slovenske vojske (SV) v spremstvu dežurne ekipe Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Maribor s helikopterjem prepeljala obolelo osebo iz Črne na Koroškem v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD)  Črna na Koroškem so zavarovali kraj pristanka helikopterja in nudili pomoč pri prenosu obolele osebe iz reševalnega vozila do helikopterja.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Kranj

Ob 18.59 sta na Ljubljanski cesti v Škofji Loki trčili osebni vozili. Gasilci PGD Škofja Loka so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, vpojna sredstva posuli po razlitih motornih tekočinah ter nudili pomoč avto vleki in počistili cestišče.

Izpostava Ptuj

Ob 13.32 sta na cesti v naselju Pleterje, občina Kidričevo, trčila motorno kolo in tovorno vozilo. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj nesreče, preprečili iztekanje motornih tekočin in nudili pomoč pri prenosu poškodovane osebe reševalcem Nujne medicinske pomoči (NMP) Ptuj, ki so poškodovano osebo nato prepeljali v nadaljnjo oskrbo v Splošno bolnišnico (SB) Ptuj.

 

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 17.56 je na Stari cesti v Kranju gorela plastika v stanovanjskem objektu. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj, PGD Šenčur, Naklo, Goriče, Bitnje in Žabnica so požar pogasili, iznesli plastiko in okolico požara pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Ljubljana

Ob 16.18 je v naselju Jezero, občina Brezovica pri Ljubljani, gorelo ostrešje stanovanjske hiše in prizidane delavnice ter vrsta cipres ob hiši. Požar je pogasilo 70 gasilcev iz PGD Jezero, Podpeč, Kamnik pod Krimom, Preserje, Vnanje Gorice in Notranje Gorice. Celotno ostrešje hiše in delavnice je uničeno. Gasilci so ga pred prihajajočim dežjem s ponjavami prekrili okoli 500 kvadratnih metrov ostrešja.

Izpostava Postojna

Ob 19.40 so v Hruševici, občina Komen, zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Komen in Zavoda za gasilno in reševalno službo Sežana (ZGRS) Sežana so goreče saje pogasili, delno očistili dimniško tuljavo in lastniku do prihoda dimnikarske službe odsvetovali kurjenje.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 8.59 je na Prežihovi ulici na Ravnah na Koroškem zagorelo na hodniku večstanovanjskega objekta. Požar je ugasnil pred prihodom gasilcev Koroškega gasilskega zavoda Ravne na Koroškem, ki so nato pregledali prostore in sanirali posledice.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Celje

Ob 8.21 je pred počivališčem Tepanje v smeri Maribora v občini Slovenske Konjice na avtocesti zagorelo tovorno vozilo. Gasilci PGD Slovenske Konjice in PGD Slovenska Bistrica so zavarovali kraj dogodka, pogasili požar, odklopili akumulator in očistili vozišče. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Izpostava Ljubljana

Ob 0.36 sta v Ulici prvoborcev v Ljubljani gorela osebno vozilo in živa meja ob hiši. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana in PGD Ježica so požar pogasili.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Brežice

Ob 13.43 je v naselju Grič, občina Kostanjevica na Krki, v gozdu zagorela podrast. Gasilci PGD Kostanjevica na Krki in Prekopa so požar na površini okoli 500 kvadratnih metrov pogasili in pregledali območje.

Izpostava Celje

Ob 1.25 je na Cesti na Ostrožno v Celju ob potoku Koprivnica zagorela suha trava. Gasilci PGE Celje in PGD Ostrožno so požar pogasili.

Ob 13.06 je v bližini Jamovi ulici v Celju občan kljub prepovedi kurjenja kuril suho travo na vrtičku. Ogenj je občan pogasili pred prihodom gasilcev Poklicne gasilske enote (PGE) Celje in PGD Celje Gaberje.

Ob 15.03 je na Poženelovi ulici v Laškem gorela suha trava. Požar na površini okoli 30 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Laško.

Ob 15.13 je v Podobu v občini Slovenske Konjice zagorela podrast v gozdu. Požar na površini okoli 4500 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Draža vas, Loče in Slovenske Konjice.

Ob 17.35 je v Bukovžlaku v občini Celje zagorelo na deponiji regijskega za ravnanje z odpadki. Gasilci PGE Celje, PGD Teharje, Trnovlje in Ljubečna so požar na površini okoli 2500 kvadratnih metrov omejili in pogasili.

Ob 18.43 je v naselju Lipa pri Frankolovem v občini Vojnik ponovno zagorelo v gozdu, na pogorišču 28.3.2022. Gasilci PGD Frankolovo in Vojnik so požar omejili ter dokončno pogasili.

Ob 20.51 so v naselju Kavče, občina Velenje, občani opazili ogenj. Gasilci PGD Šentilj so ugotovili, da je občan zakuril kup odpadnih vej. Požar je bil pred njihovim prihodom že pogašen. Gasilci so kraj pregledali in dokončno pogasili kurišče.

Ob 23.24 je ob Cinkarniški poti v Celju zagorel kup vejevja in zaraščene površine. Požar so pogasili gasilci PGE Celje in PGD Celje - Gaberje.

Izpostava Koper

Ob 12.02 je ob Krožni cesti v Kopru zaradi delavca, ki je grel izolacijo, zagorelo odpadno vejevje. Požar na površini okoli 10 kvadratnih metrov so pogasli gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper in PGD Hrvatini.

Izpostava Kranj

Ob 1.48 je v ulici Na Skali v Kranju zagorela trava. Požar so pogasili gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj.

Ob 14.33 je v naselju Kokra, občina Preddvor, občan zakuril v gozdu. Požar so pogasili gasilci PGD Preddvor, Srednja Vas, Olševek, Kokrica in Škofja Loka.

Ob 18.38 je pri naselju Dobro Polje, občina Radovljica, zagorelo v gozdu. Požar so pogasili gasilci PGD Ljubno, Brezje in Radovljica.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.47 so v bližini Litostrojske ceste v Ljubljani goreli odpadki in suha trava. Požar na površini okoli 50 kvadratnih metrov so pogasili gasilci GB Ljubljana.

Ob 12.14 je v naselju Gradišče-K. O. Grad. in Polj., občina Šmartno pri Litiji, gorelo v notranjosti stare debele lipe. Požar so pogasili gasilci PGD Primskovo in Kostrevnica.

Ob 12.43 sta v naselju Radomlje, občina Domžale, gorela grmičevje in podrast. Požar na površini okoli 2100 kvadratnih metrov so pogasili gasilci Center za zaščito in reševanje (CZR) Domžale in PGD Radomlje.

Ob 14.40 je v naselju Rafolče, občina Lukovica, gorela suha trava. Požar so pogasili gasilci PGD Prevoje in Lukovica.

Ob 14.56 je ob reki Savi v Ljubljani gorel kup lesenega materiala. Požar na površini okoli hektarja so pogasili gasilci GB Ljubljana, PGD Tomačevo–Jarše in Šmartno ob Savi.

Ob 20.03 so ob Bettetovi cesti v Ljubljani gasilci PGD Barje in GB Ljubljana pogasili okoli tri kubične metre gorečih smrekovih vej, ki so gorele na travniku.

Ob 21.24 je med Nemško vasjo in Ugarjem, občina Ribnica, ponovno gorelo na travniku ob potoku Sajevec. Gasilci PGD Ribnica in Nemška vas so pogasili okoli tri hektare goreče suhe trave, grmovja in podrasti.

Izpostava Maribor

Ob 14.19 je v naselju Vukovje, občina Pesnica, gorela suha trava. Požar na površini okoli 500 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Pernica.

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.26 je v bližini naselja Ravne v občini Ajdovščina ponovno zagorela suha trava. Požar na površini okoli 200 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Selo in GRC Ajdovščina.

Ob 14.17 je v naselju Kal nad Kanalom, občina Kanal, gorelo v naravi. Požar so pogasili gasilci PGD Avče, Kanal in Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE).

Tudi preko včerajšnjega dne in noči na sredo se je nadaljevalo gašenje gozdnega požara na pobočju Potoške Gore, občina Preddvor. V požaru, ki se razprostira čez več kot 500 hektarjev gozdnih površin, je in še gasi 99 gasilskih enot iz različnih delov Slovenije. Poškodovanih ni bilo. Aktiviran je bil Državni načrt zaščite in reševanja ob velikem požaru v naravnem okolju. Pomoč pri gašenju nudijo štirje helikopterji Slovenske vojske, včeraj pa je posredovalo tudi hrvaško letalo za gašenje požarov Canadair. Požar še ni pogašen. Danes v jutranjih urah so gasilci ob pomoči helikopterjev SV opravili pregled požara in ocenili, da se pojavljajo še posamezna žarišča, katera bodo s helikopterji pogasili.

Izpostava Novo mesto

Ob 1.55 je v Lokvah, občina Črnomelj, gorela vsebina treh zabojnikov za smeti in grmičevje v bližini na površini okrog 20 kvadratnih metrov. Gasilci PGD Talčji Vrh so požar pogasili.

Ob 2.36 sta v Lokvah, občina Črnomelj, gorela podrast in grmičevje v gozdu. Gasilci PGD Talčji Vrh so pogasili požar na površini 150 kvadratnih metrov.

Ob 10.16 je pri naselju Tanča gora, občina Črnomelj, gorelo v gozdu. Požar na površini okoli štiri hektarje so pogasili gasilci PGD Tanča gora in Dragatuš.

Ob 18.15 je pri naselju Mihovica, občina Šentjernej, gorela podrast in suha trava. Gasilci PGD Šentjernej so pogasili požar na površini okoli 200 kvadratnih metrov.

Ob 18.15 sta pri Poganški ulici v Novem mestu pod daljnovodom gorela podrast in grmičevje. Požar na površini okoli 500 kvadratnih metrov so pogasili gasilci GRC Novo mesto in PGD Šmihel pri Novem mestu.

Ob 19.59 je v ulici Šmihel v Novem mestu, ob železniški progi, gorela suha trava. Požar na površini okoli 200 kvadratnih metrov so pogasili gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto in PGD Šmihel pri Novem mestu.

Ob 20.20 je pri naselju Jerneja vas, občina Črnomelj, gorel gozd. Požar na površini okoli 5000 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Dragatuš in Dobliče.

Ob 23.46 je pri naselju Lokve, občina Črnomelj, gorel gozd. Požar na površini okoli 100 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Petrova vas.

Izpostava Postojna

Ob 15.15 je v naselju Koseze, občina Ilirska Bistrica, gorelo v naravi. Gasilci PGD Ilirska Bistrica so pogasili požar na površini okoli 200 kvadratnih metrov in požarišče izdatno zalili z vodo.

Ob 15.36 je v Krajni vasi, občina Sežana, občanu ogenj ušel izpod nadzora. Gasilci Zavoda za gasilno in reševalno službo Sežana (ZGRS), PGD Sežana in Komen so pogasili in izdatno zalili približno 150 kvadratnih metrov travnate površine.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 14.36 sta v ulici Straže v Mislinji gorela odpadni material in kup listja. Požar na površini okoli 90 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Mislinja.

Ob 17.10 je v Trbonjah v občini Dravograd gorelo v gozdu in travniku. Gasilci PGD Trbonje so požar na površini 200 kvadratnih metrov pogasili in površino požarišča dodatno zalili z vodo.

Izpostava Trbovlje

Ob 20.17 so na Cesti na zlato polje v Kisovcu, občina Zagorje ob Savi, gasilci PGD Loke pogasili požar, ki ga je povzročil lastnik zemljišča pri kurjenju starega lubja.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 13.59 so na Mariborski cesti v Mežici gasilci Koroškega gasilskega zavoda (KGZ) Ravne na Koroškem očistili oljni madež v velikosti petih kvadratnih metrov nastalega zaradi poškodovanega vozila.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.56 so v Vrtojbi, občina Šempeter-Vrtojba, pri arheoloških izkopavanjih našli več kosov NUS. Pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Severnoprimorske regije sta odstranila in na varno do uničenja v skladišče shranila najdene štiri kose neeksplodiranih ubojnih sredstev, italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Brežice

Ob 13.51 so v Naselju heroja Maroka, občina Sevnica, gasilci PGD Sevnica s tehničnim posegom odprli vrata v večstanovanjskem objektu in do prihoda reševalcev NMP Sevnica nudili pomoč onemogli osebi. Reševalci NMP Sevnica so onemoglo osebo oskrbeli na kraju.

Izpostava Celje

Ob 08.53 so na ulici Marjana Jerina v Celju gasilci PGE Celje s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in omogočili reševalcem in policiji dostop do obolele osebe.

Ob 12.51 so na Vrtni ulici v Šempetru v občini Žalec gasilci PGD Šempeter s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja ter omogočili vstop reševalcem NMP in policiji do preminule osebe.

Ob 23.43 so na Rimski cesti v Laškem gasilci PGD Laško nudili pomoč reševalcem NMP Laško pri prenosu poškodovane osebe.

Izpostava Kranj

Ob 19.37 so na Cesti maršala Tita na Jesenicah gasilci GARS Jesenice s tehničnim posegom rešili ujeto osebo iz pokvarjenega dvigala in obvestili vzdrževalca.

Ob 23.53 je na Gradnikovi cesti v Radovljici v stanovanju puščala voda. Gasilci PGD Radovljica so s tehničnim posegom zaprli ventil in preprečili nadaljnje iztekanje vode.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.43 so na ulici Na jami v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom odprli protivlomna vhodna vrata stanovanja, v katerem se je nahajala onemogla oseba ter tako omogočili vstop reševalcem NMP in policistom.

Ob 15.39 je v Črnučah pri osnovni šoli zaradi okvare na glavnem vodovodnem vodu iztekala voda. Gasilci GB Ljubljana so z dežurnima delavcema podjetjem VO-KA zaprli ventile na sistemu in tako preprečili nadaljnjo nekontrolirano iztekanje vode. Zaradi poškodbe cestišča so kraj iztekanja zavarovali z zaščitnim trakom. Na kraju je bil tudi delavec komunalnega podjetja, ki je očistil naplavljen prod po vozišču.

Ob 23.52 so v Zoisovi ulici na Viru, občina Domžale, gasilci CZR Domžale v stanovanjski hiši onemoglega stanovalce, ki je padel s postelje in se ni mogel pobrati, dvignili in položili nazaj v posteljo. Pri padcu se ni poškodoval, zato zdravniška pomoč ni bila potrebna.

Izpostava Postojna

Ob 7.55 so na Vilharjevi ulici v Postojni gasilci PGD Postojna s tehničnim posegom dvignili in povlekli avtomobil s stopnic nazaj na vozišče.

Ob 15.46 so v naselju Golavabuka, občina Slovenj Gradec, gasilci PGD Golavabuka in Slovenj Gradec z avto lestvijo nudili pomoč pri sanaciji požara.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Opozorilo

Po podatkih Agencije RS za okolje je v večjem delu Slovenije velika požarna ogroženost v naravnem okolju.

Na podlagi 8. člena Uredbe o varstvu pred požarom v naravnem okolju (Uradni list RS, št. 20/14) je od 14. marca 2022 na območju celotne države Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje razglasila veliko požarno ogroženost naravnega okolja. Razglas velja do preklica za območja naravnega okolja brez snežne odeje.

Na podlagi 84. člena in 85. člena ter v zvezi s 102. členom Zakona o varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami (Uradni list RS, št. 51/06-uradno prečiščeno besedilo, 95/07-ZSPJS –H, 97/10 in 21/18-ZNOrg) izdajam

                                                                                          SKLEP

                      o aktiviranju Državnega načrta zaščite in reševanja ob velikem požaru v naravnem okolju

1. Zaradi pojava obširnega požara v naravnem okolju na pobočju Potoške gore in Babe pri Preddvoru se, po predhodno izdani ustni odredbi, dne 29. 3. 2022, ob 15. uri aktivira Državni načrt zaščite in reševanja ob velikem požaru v naravnem okolju.

2. Uprava RS za zaščito in reševanje zagotovi strokovnim sodelavcem vstop v logistične centre, ki bodo po potrebi zagotavljali materialna sredstva glede na razvoj dogodkov na območju, ki je navedeno v prvi točki tega sklepa.

3. Uprava RS za zaščito in reševanje zagotovi potrebno število strokovnih sodelavcev, ki bodo po potrebi zagotavljali ustrezno reagiranje glede na razvoj razmer na območju velikega požara v naravnem okolju.

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved sta dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/

 

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/