Skoči do osrednje vsebine

Drugo zasedanje upravnega odbora mreže znanja Unije na področju civilne zaščite

Danes je potekalo drugo zasedanje upravnega odbora mreže znanja Unije na katerem je udeležene uvodoma nagovoril tudi namestnik generalnega direktorja mag. Stanislav Lotrič kot sopredsedujoči upravnemu odboru mreže znanja.

"Po pandemiji, evropski in nacionalni sistem civilne zaščite preizkuša še humanitarna kriza v Ukrajini. Prepričan sem, da bo moč solidarnosti zmagala tudi v tem primeru in da bodo naši sistemi iz te krize izšli še močnejši" je uvodoma povedal Lotrič.

Ustanovitev in zagon mreže znanja Unije na področju civilne zaščite lanskega leta, je pomemben korak k izgradnji močnejše in odpornejše Evropske unije, kije bila tudi ena izmed prednostnih nalog slovenskega predsedovanja. Mreža znanja predstavlja pomembno orodje za dialog in sodelovanje Komisije, držav članic in ostalih sodelujočih. Poleg tega je tudi orodje, ki bi lahko izboljšalo sposobnost obvladovanja nesreč, a le če bo kot tak uporabljen. Za dosego tega, bodo potrebna dodatna skupna prizadevanja. Potreben je dober strateški načrt in ambiciozen akcijski načrt, katerih osnutka je izčrpno pripravila Komisija. Akcijski načrt prikazuje širok nabor aktivnosti na področju preventive in pripravljenosti, ki so trenutno na voljo in že v tej fazi ponuja veliko dodano vrednost za nacionalne koordinatorje usposabljanja, centre za usposabljanje, konzorcije tečajev in druge. "Oba dokumenta sta odlično izhodišče za intenzivne razprave in delo" je zaključil Lotrič.

Spletna platforma mreže znanja na področju civilne zaščite (v angleščini)