Skoči do osrednje vsebine

Notranji ministri EU podprli enoten sistem registracij za begunce iz Ukrajine

Na današnjem izrednem zasedanju Sveta ministrov EU za pravosodje in notranje zadeve, ki se ga je v Bruslju udeležil državni sekretar Franc Kangler, so ministri nadaljevali z razpravo o posledicah razmer v Ukrajini. Osredotočili so se na postopke za sprejem in registracijo beguncev, finančno in materialno podporo državam članicam ter varnostne vidike.

Državni sekretar Franc Kangler na izrednem zasedanju Sveta notranjih ministrov EU v Bruslju, sedi za mizo, pred njim napis Slovenija.

Državni sekretar Franc Kangler na izrednem zasedanju Sveta notranjih ministrov EU v Bruslju | Avtor Ministrstvo za notranje zadeve

Državni sekretar je ob robu zasedanja, na katerem je v začetku zasedanja prek videokonference sodeloval tudi ukrajinski minister za notranje zadeve Denis Monastirsky, ponovno izrazil slovensko solidarnost z Ukrajino in Ukrajinci. »Slovenija že od samega začetka zagotavlja pomoč vsem tistim, ki k nam pribežijo pred vojno, sodelujemo pa tudi v mehanizmu Unije za civilno zaščito in tako pošiljamo humanitarno pomoč v Ukrajino.«

Od začetka vojne je Ukrajino zapustilo že več kot tri milijone ljudi in pol, večina je zatočišče poiskala v Evropski uniji. Ministri so podprli idejo o enotnem sistemu registracij na evropski ravni. »Po našem mnenju bo sistem služil tudi kot orodje proti zlorabam mehanizma začasne zaščite, hkrati pa bo zmanjšal tudi možnost trgovine z ljudmi,« je ob tem dejal Kangler.

Poudaril je tudi pomen koordinacije in praktične izmenjave informacij med državami članicami, ko gre za sprejem beguncev. »To vlogo vidimo v Evropski komisiji oziroma solidarnostni platformi, ki bi po našem mnenju lahko pomagala tudi pri usklajevanju prevozov beguncev iz Ukrajine v ciljne države članice.«

»V zadnjem času že prejemamo informacije o kriminalnih pojavih v povezavi z ukrajinsko krizo. Nujno je, da se ustrezno odzovemo in preprečimo, da bi kriminalne združbe izkoriščale težke razmere, v katerih so se znašli begunci, ki bežijo pred vojno,« je Kangler poudaril tudi varnostni vidik. Tudi pri tem je ključnega pomena pravočasna izmenjava vseh relevantnih informacij med državami članicami in podpora agencij, zlasti Europola in Frontexa. »Njuna podpora je neprecenljiva predvsem v smislu priprave analitičnih produktov, s katerimi spremljajo in obveščajo o novih grožnjah in trendih. To je pomembna osnova za načrtovanje našega operativnega odzivanja,« je še povedal državni sekretar. V ministrstvu in policiji se zavedamo ranljivega položaja beguncev, zato izvajamo tudi preventivne aktivnosti za ozaveščanje in s tem preprečevanje trgovine z ljudmi.

Ministri so se seznanili tudi z razmerami v Moldaviji, ki je pozvala EU, naj ji pomaga s sprejemom beguncev iz Ukrajine. Ob tem je Svet EU podprl standardne operativne postopke, ki bodo pospešili razbremenitev Moldavije in zagotovili oceno ranljivosti beguncev, ki bodo v ciljni državni na ta način lahko nemudoma deležni primerne oskrbe.

Ob pomoči agencij EU, ki so v najbolj obremenjene države ob meji z Ukrajino napotile svoje osebje, je Evropska komisija za blaženje posledic begunskega vala iz Ukrajine med drugim prerazporedila in sprostila sredstva iz skladov za migracije in varovanje meje. Državni sekretar je pozdravil ta hitri ukrep Evropske komisije, je pa, kot je nedavno opozoril že minister Aleš Hojs v pismu komisarki Ylvi Johansson, predlagal še dodaten razmislek o možni porabi sredstev tudi iz sklada za notranjo varnost, ki ostajajo neporabljena.