Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 27. marca 2022

Nesreča v podzemnih jamah in breznih

Dne 27. 3. 2022 so potekale aktivnosti reševanja poškodovanega jamarja iz jame Primadona na območju Tolminskega Migovca, ki si je dne 26. 3. 2022 ob 17.50, na globini okoli 300 metrov, izpahnil desno ramo in poškodoval zapestje. Ob 5.45 je poletel helikopter Letalska policijska enota (LPE)  na območje Tolminskih Raven in prepeljal jamarske in druge reševalce ter opremo do planine Kuk. Posredovalo je 16 gorskih reševalcev iz Tolmina, 25 jamarskih reševalcev iz Velenja, Ljubljane in Novega Mesta ter pripadnik Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Gorenjske in Ljubljanske regije. Skupina za širjenje ožin se je iz globine dvigala proti površju in širila kritične odseke, ponesrečenca so prenesli na okoli 200 metrov pod površje. V popoldanskem času se je med reševanjem poškodoval gleženj eden od jamarskih reševalcev, ki je sodeloval pri reševanju. Z reševanjem so nadaljevali vso noč. Poškodovanega jamarja so reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Tolmin pospremili do planine Kal. Dne 28. 3. 2022 v jutranjih urah je uspelo reševalcem rešiti jamarja, poletel je helikopter LPE in ga prepeljal v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

 

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 4.33 ja na poti na Blegoš, občina Gorenja vas-Poljane, planinec padel v grapo in zaradi poškodb na kraju umrl. Reševalci GRS Škofja Loka so ga prenesli do ceste in predali ustreznim službam.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.37 se je v Bovcu pri ponesrečenem pristanku na golf igrišču poškodovala jadralna padalka. Posredovali so gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD)  Bovec in Nujne medicinske pomoči (NMP) Tolmin ter posadka s helikopterjem Slovenske vojske (SV) z dežurno ekipo reševalcev Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Brnik na krovu. Poškodovanko so prepeljali v UKC Ljubljana.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Celje

Ob 18.01 je posadka s helikopterjem Slovenske vojske skupaj z ekipo Helikopterske nujne medicinske pomoči z Brnika poletela na pomoč v Luče, kjer je od reševalcev NMP Mozirje prevzela obolelo osebo in jo prepeljala v UKC Ljubljana. Gasilci PGD Luče so zavarovali kraj pristanka helikopterja.

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.15 je posadka s helikopterjem SV v spremstvu dežurne ekipe reševalcev HNMP poletela v Idrijo, od koder je prepeljala obolelo osebo v UKC Ljubljana.

Ob 17.22  je posadka s helikopterjem Slovenske vojske z dežurno ekipo reševalcev HNMP Brnik na krovu poletela v Šempeter pri Gorici in iz tamkajšnje bolnišnice prepeljala obolelo osebo v UKC Ljubljana.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 16.06 sta na cestnem odseku Boštanj–Tržišče v bližini naselja Jelovec, občina Sevnica, trčila osebno vozilo in motorno kolo. Poškodovali sta se dve osebi. Gasilci PGD Sevnica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, z vpojnimi sredstvi posuli po izteklih motornih tekočinah in preprečili nadaljnje iztekanje. Zavarovali so kraj pristanka helikopterja ter nudili pomoč reševalcem NMP Sevnica pri oskrbi in prenosu huje poškodovanega motorista do helikopterja. Posadka s helikopterjem Slovenske vojske v spremstvu dežurne ekipe HNMP Maribor je poškodovanca prepeljala v UKC Maribor.

Izpostava Celje

Ob 12.16 sta na Cesti v Laško v Celju trčili osebni vozili. Ena oseba se je poškodovala. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja in posuli absorbent po izteklih motornih tekočinah. Nudili so oskrbo ponesrečeni osebi do prihoda reševalcev NMP in jim nudili pomoč. Poškodovano osebo so reševalci prepeljali v SB Celje.

Izpostava Koper

Ob 7.19 se je v predoru Markovec, občina Koper, osebno vozilo prevrnilo na bok. Gasilci Gasilske brigade (GB) Koper so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator ter vozilo postavili na kolesa.

Izpostava Kranj

Ob 5.48 je v naselju Leskovica, občina Gorenja vas - Poljane vozilo zapeljalo s ceste. Gasilci PGD Škofja Loka in gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Škofja Loka so vozilo postavili nazaj na cesto.

Ob 5.58 sta na cesti Kranj–Jeprca, občina Kranj, trčili osebni vozili. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so nudili pomoč policiji pri razsvetljavi kraja nesreče. Reševalci NMP Kranj pa so v nesreči poškodovano osebo oskrbeli na kraju.

Izpostava Ljubljana

Ob 18.20 je na Govekarjevi cesti na Igu motorist trčil v drog, padel in se pri tem poškodoval. Gasilci GB Ljubljana so odklopili akumulator in posuli vpojno sredstvo po izteklem olju. Reševalci Reševalne postaje (RP) Ljubljana so oskrbeli hudo poškodovanega motorista in ga prepeljali v bolnišnico. Zaradi poškodovane elektro omarice je bil na kraju tudi dežurni delavec elektro podjetja.

Izpostava Maribor

Ob 17.49 je posadka s helikopterjem SV z ekipo HNMP Maribor na krovu posredovala na Žavcarjevem vrhu, občina Maribor, kjer se je v prometni nesreči poškodoval motorist. Poškodovanca je prepeljala v UKC Maribor.

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.05 sta v naselju Podbrdo, občina Tolmin, trčili osebni vozili. Dve osebi sta se poškodovali. Eno od teh, huje poškodovano, so reševalci NMP Zdravstvenega doma (ZD) Tolmin oskrbeli in pripravili za helikopterski prevoz. Posadka s helikopterjem SV v spremstvu dežurne ekipe HNMP Brnik jo je prepeljala v UKC Ljubljana. Drugo poškodovano osebo so reševalci NMP prepeljali v Splošno bolnišnico Šempeter pri Gorici. Gasilci PGD Tolmin so zavarovali kraj nesreče, nudili pomoč reševalcem NMP in policiji, odstranili poškodovani vozili s cestišča ter iztekle motornih tekočine posuli z vpojnim sredstvom.

Izpostava Novo mesto

Ob 22.55 je v Dolenjih Ponikvah, občina Trebnje, kombinirano vozilo zapeljalo s ceste in se prevrnilo. Gasilci PGD Trebnje so zavarovali kraj nesreče, stabilizirali vozilo, odklopili akumulator in posuli razlite motorne tekočine. V nesreči ni bilo poškodovanih.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 1.53 je v naselju Skorno pri Šoštanju v občini Šoštanj zagorel objekt za razrez lesa velikosti 40 x 6 metrov. Gasilci PGD Šoštanj–mesto, Lokovica, Topolšica, Gaberke in Paška vas so požar pogasili, s pomočjo delovnega stroja odstranili leseno konstrukcijo objekta in dodatno pogasili posamezna žarišča. Uničeni so objekt, tračna žaga za razrez hlodovine, sedem motornih žag, trije kompresorji in razno orodje.

Izpostava Kranj

Ob 15.01 je na Ulici 1.avgusta v Kranju gorelo v jašku za meteorno vodo. Gasilci GARS Kranj so požar pogasili.

Izpostava Ljubljana

Ob 6.27 je na Slovenski cesti v Ljubljani gorel kontejner za COVID testiranje. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana. Kontejner je uničen.

Ob 7.24 je na Vrhovčevi cesti v Logu pri Brezovici, občina Log Dragomer gorelo v dimniku stanovanjske hiše. Posredovali so gasilci PGD Log pri Brezovici. Ogenj so pogasili, dimniško tuljavo ohladili ter jo pregledali s termovizijsko kamero. Občanu so odsvetovali uporabo kurilne naprave do obiska dimnikarske službe.

Izpostava Novo mesto

Ob 11.42 so v Svibniku, občina Črnomelj, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Črnomelj so nadzorovali izgorevanje saj, dimnik in okolico pregledali s termovizijsko kamero in odsvetovali kurjenje do pregleda dimnikarja.

Ob 12.07 je na Ratežu, občina Novo mesto, v kletnem prostoru stanovanjske hiše zagorela obtočna črpalka ogrevalnega sistema. Ogenj se je po električnih vodnikih ter izolacijski cevi razširil pod strop. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto in PGD Ratež so odstranili gorljive dele, prezračili prostore, pregledali prostore s termovizijsko kamero ter odsvetovali uporabo črpalke do prihoda servisne službe.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 1.38 je v naselju Golavabuki, občina Slovenj Gradec, zagorel stanovanjski objekt. Požar, ki je uničil ostrešje in zgornjo etažo, so pogasili gasilci PGD Golavabuka, Slovenj Gradec, Turiška vas, Šmartno, Legen, Podgorje, Stari trg in Pameče–Troblje.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 6.04 so na ulici Pot na Fužine v Ljubljani gorela tri osebna vozila. Gasilci PGD Bizovik in GB Ljubljana so požar, ki je v celoti uničil tri osebna vozila in poškodoval osebno vozilo parkirano v bližini, pogasili in okolico pregledali s termovizijsko kamero.

Ob 14.26 je v Staničevi ulici v Ljubljani zagorelo dostavno kombinirano vozilo. Posredovali so gasilci GB Ljubljana. Zavarovali so kraj dogodka in pogasili požar. Vozilo je uničeno.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Brežice

Ob 20.09 je izven naselja Pristava ob Krki, občina Krško, gorela podrast. Požar na površini okoli 100 kvadratnih metrih so pogasili gasilci PGD Podbočje, PGD Kostanjevica na Krki in Poklicne gasilske enote (PGE) Krško.

Ob 23.12 so v naselju Kerinov Grm, občina Krško, goreli odsluženi gospodinjski aparati in pnevmatike. Požar na površini okoli 25 kvadratnih metrih so pogasili gasilci PGE Krško.

Izpostava Celje

Ob 3.31 sta ob Cesti na Ostrožno v Celju gorela podrastje in trava. Požar so pogasili gasilci PGE Celje in PGD Ostrožno.

Ob 15.01 je v Mali Gori, občina Žalec, zagorela suha trava, ogenj pa se je razširil v gozd. Gasilci PGD Stranice in Zreče so požar na površini okoli 1500 kvadratnih metrov omejili in pogasili.

Ob 15.03 je v Steklarski ulici v Rogaški Slatini gorela trava. Gasilci PGD Steklarna Rogaška Slatina so pogasili manjši požar na nekaj kvadratnih metrih površine.

Izpostava Kranj

Ob 23.12 so na Kocjanovi ulici v Kranju, gasilci GARS Kranj pogasili manjši požar v naravnem okolju, prekopali pogorišče in ga pregledali s termo kamero.

Izpostava Ljubljana

Ob 6.55 je na Cankarjevem nabrežju v Ljubljani gorela s cerado pokrita stojnica. Gasilci GB Ljubljana so požar pogasili in okolico pregledali s termovizijsko kamero.

Ob 11.10 so bila ob Žabji ulici v Ljubljani po včerajšnjem požaru ponovno opažena posamezna žarišča. Gasilci GB in PGD Ljubljana Vič so požarišča dodatno prekopali in prelili z vodo.

Ob 11.44 je v Ulici Pavle Jeromnove v Ljubljani občan kuril manjši kup vej ob vrtičku. Ob prihodu gasilcev GB in PGD Ježica je ogenj že pogasil. Gasilci so občana podučili o prepovedi kurjenja v naravnem okolju.

Ob 12.05 je v naselju Ravno Brdo, občina Ljubljana, gorel gozd. Požar je ogrožal stanovanjski objekt. Aktivirani so bili gasilci GB Ljubljana ter PGD Prežganje, Sostro, Bizovik in Zadobrova Sneberje Novo Polje. Zavarovali so objekt pred širjenjem požara in pogasili požar na gozdni površini okoli 5000 kvadratnih metrov.

Ob 14.13 je za Nemško vasjo v občini Ribnica gorela trava. Požar na površini 500 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Nemška vas.

Ob 16.22 so v Velikem Mlačevem, občina Grosuplje, goreli gozd, trava in podrast. Požar na površini 300 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Grosuplje, Veliko Mlačevo in Gatina.

Ob 17.20 sta na Novomeški cesti v Kočevju goreli podrast in smeti na površini okoli 1000 kvadratnih metrov. Gasilci PGD Kočevje so požar pogasili.

Ob 18.15 je v vasi Željne v občini Kočevje gorela trava na površini okoli 100 kvadratnih metrov. Požar so pogasili gasilci PGD Šalka vas.

Ob 20.09 so ob Novomeški cesti v Kočevju, gasilci PGD Kočevje, pogasili požar trave za podjetjem Dinos velikosti 500 kvadratih metrov.

Izpostava Maribor

Ob 7.51 je v naselju Čreta, občina Hoče-Slivnica gorelo odpadno vejevje na površini približno 200 kvadratnih metrov. Gasilci GB Maribor ter PGD Hotinja in Hoče so požar pogasili.

Izpostava Murska Sobota

Ob 22.18 so v Dolgovaških goricah, občina Lendava, v naravi gorele smeti na površini 50 kvadratnih metrov. Posredovali so gasilci PGD Lendava in Dolga vas, ki so požar pogasili, razkopali ter pregledali požarišče.

Izpostava Nova Gorica

Na območju gozdnega požara na južnem robu Vojskarske planote, nad dolino Idrijce, občina Idrija, ki je zajel približno 4 hektare površin, je včeraj posredovalo 50 gasilcev iz PGD Idrija, Vrsnik, Dole, Zavratec, Ledine, Vojsko in dva gasilca PGD Cerkno. Požar je omejen, ostajajo posamezna žarišča, nekatera so zaradi nanosov odpadlega lesa in listja podtalna. Težavo gasilcem predstavlja nedostopen teren. Preko noči ostaja gasilska straža gasilcev PGD Ledine, Vrsnik, Spodnja Idrija, Črni vrh, Idrija in Vojsko.

Ob 15.31 je v Gradišču pri Vipavi ob oljčniku tlelo in se kadilo iz kupa tropin ter ostalega zelenega odpada. Gasilci PGD Vipava so kup prekopali in zalili z vodo.

Ob 16.08 je nad naseljem Col, občina Ajdovščina, na zgornjem robu gozdnega požara tlelo in se kadilo iz večjega drevesnega panja. Gasilci PGD Col so ugotovili, da gre za podtalno tlenje, ki je posledica požara in bo pogašeno šele ob večjih dežnih padavinah. Nevarnosti za širitev tlenja ni.

Ob 16.43 sta v naselju Ravnica, občina Nova Gorica, gasilca PGD Nova Gorica pri požarnem obhodu ugotovila eno kršitev kurjenja v naravi in požar na površini 20 kvadratnih metrov pogasila.

Ob 16.47 je v Želinjah, občina Kanal ob Soči, ob hiši gorel travnik. Posredovali so gasilci PGD Kanal, Avče in JZ GRD GE Nova Gorica, ki so požar, na površini približno 1,5 hektara pogasili.

Izpostava Novo mesto

Ob 0.22 je pri naselju Lokve, občina Črnomelj, ponovno gorelo v gozdu. Požar so pogasili gasilci PGD Črnomelj in Vranoviči.

Ob 13.07 sta pri naselju Vejar, občina Trebnje, v gozdu gorela podrast in grmičevje. Gasilci PGD Trebnje, Račje Selo, Ponikve in Trebanjski vrh so pogasili požar na površini dveh hektarjev.

Ob 15.38 je pri ulici Brezje v Novem mestu gorelo grmičevje. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Kamence so pogasili požar na površini okoli 500 kvadratnih metrov.

Ob 20.33 je ob Mirnopeški cesti v Novem mestu gorela suha trava, podrast in stare gume. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Kamence so pogasili požar na površini okoli 200 kvadratnih metrov.

Ob 23.03 je ob Mirnopeški cesti v Novem mestu ponovno gorela suha trava in podrast. Gasilci GRC Novo mesto so pogasili požar na površini okoli 500 kvadratnih metrov.

Izpostava Postojna

Ob 14.36 so pri naselju Štorje, občina Sežana, gasilci Zavoda za gasilno in reševalno službo Sežana (ZGRS) Sežana pogasili goreče odpadne veje.

Ob 16.14 je v naselju Mali otok, občina Postojna, gorelo na vrtu stanovanjske hiše. Občan je kuril kmetijske odpadke, pri tem pa je zagorela živa meja. Aktivirani so bili gasilci PGD Postojna. Še pred njihovim prihodom je lastnik ogenj pogasil sam.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Ljubljana

Ob 9.18 je v Kramarjevi ulici na Igu uhajal plin iz podzemnega voda. Gasilci Gasilske brigade (GB)  Ljubljana in PGD Ig so zavarovali kraj dogodka in izvedli evakuacijo 20 oseb iz bližnjih objektov. Zaprli so ventil plinovoda in z delavci Energetike ponovno opravili meritev, ki ni pokazala nevarnosti. Stanovalcem so dovolili da se vrnejo v hiše. Opravili so še meritve po hišah, ki so bile v mejah normalnosti. Na kraju je bil poveljnik Civilne zaščite (CZ) občine Ig. Popravilo poškodovanega plinovoda bo prevzela Energetika.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Maribor

Ob 11.44 je v Dolnji Počehovi v občini Pesnica občan na njivi naletel na minometno granato kalibra 82 mm iz obdobja II. svetovne vojne. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Vzhodnoštajerske regije sta najdbo odstranila in jo varno prepeljala v ustrezno skladišče do uničenja.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Ljubljana

Ob 8.34 so na Poti Na Fužine v Ljubljani gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana s tehničnim posegom nudili pomoč policiji. S hidravličnim orodjem so dvignili v požaru uničeno osebno vozilo za nadaljnjo preiskavo.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 8.46 so v Gubčevi ulici v Slovenj Gradcu gasilci PGD Slovenj Gradec s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem se je nahajala onemogla oseba. Reševalci Zdravstvenega reševalnega centra Koroške (ZRCK) so onemoglo osebo prepeljali v SB Slovenj Gradec.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

 

Opozorilo

Na podlagi 8. člena Uredbe o varstvu pred požarom v naravnem okolju (Uradni list RS, št. 20/14) je od 14. marca 2022 na območju celotne države Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje razglasila veliko požarno ogroženost naravnega okolja. Razglas velja do preklica za območja naravnega okolja brez snežne odeje.