Skoči do osrednje vsebine

Civilna zaščita je na izzive v prihodnje pripravljena

Sredi marca sta minili dve leti od prve okužbe s covid-19 v Sloveniji in razglasitve epidemije. Ob tej priložnosti je aktivnosti v času covid-19 predstavil poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan.

Šestan je predstavil potek dela civilne zaščite in ostalih služb, vključenih v slovenski sistem zaščite in reševanja, ki so se s koronavirusom soočali v petih valovih. Kot je poudaril Šestan, je bistveno razliko odigral sprejet Državni načrt zaščite in reševanja ob pojavu epidemije, ki je zagotovil tudi dovolj opreme v 2. in 3. valu.

V luči napovedi strokovnjakov o ponovnem širjenju bolezni v jesenskih mesecih, je Šestan poudaril, da je civilna zaščita v času epidemije pridobila številne izkušnje in je pripravljena na vse izzive v prihodnje.

Na današnji novinarski konferenci je primer ukrepanja ob pojavu koronavirusa kot primer dobre prakse opisal tudi poveljnik civilne zaščite za Notranjsko Sandi Curk. Ta je najprej orisal posebnost območja, ki se je soočalo z velikimi stiskami ljudi, tudi zaradi bližine meje z Italijo, kjer je bila situacija izjemno težka. Curk je posebej poudaril pomen prostovoljstva in pripravljenost lokalnega prebivalstva priskočiti na pomoč sočloveku. 

Poveljnik med videokonferenco sedi za mizo. Za njim je moder pano ministrstva in zastavi Slovenije ter EU

Poveljnik civilne zaščite Republike Slovenije Srečko Šestan | Avtor: Monika Sušanj