Skoči do osrednje vsebine

Ministrica dr. Jaklitsch pri rojakih v Ontariju

Drugi dan obiska v Kanadi je bil namenjen srečanju z rojaki, ki živijo v Južnem Ontariju. Ministrico za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Heleno Jaklitsch so sprejeli v Društvu Bled in Društvu Lipa Park, srečala se je s predstavniki Slovenske šole v Hamiltonu, spregovorila s patrom Dragom Gačnikom ter dan zaključila v vinarskem podjetju Flat Rock Cellars, katerega lastniki so kanadski Slovenci.

V Hamiltonu se slovenska skupnost organizira v okviru slovenske župnije Sv. Gregorija Velikega, ki ima zelo aktivnega in za tamkajšnje Slovence pomembnega patra Draga Gačnika, ki je danes sprejel tudi ministrico dr. Jaklitsch. Pater Gačnik je ministrico popeljal skozi zgodovino župnije, ki jo je takratni župnik Alojzij Tomc, ki je prišel iz Clevelanda, postavil zelo vizionarsko in s pogledom v prihodnost. Takrat je namreč stala tri kilometre od zadnje hiše v Hamiltonu, na mestu kamor se je mesto kasneje širilo. Danes je na sredini in je tako precej bolj dostopna tamkajšnjim Slovencem. V okviru župnije imajo poleg slovenske cerkve kar dve veliki prireditveni dvorani, ki s spremljajočimi prostori nudijo dovolj prostora za vse večje prireditve, ki jih organizirajo tako Slovenci iz Hamiltona kot drugi rojaki iz južnega Ontaria, prav tako so tam gostili veliko zborov, plesnih skupin in drugih iz Slovenije, Clevelanda in drugod. P. Gačnik skrbi tudi za druge rojake v Ontariu zahodno od Hamiltona, vse skupaj župnija šteje kar okoli štiristo vernikov. Ob tej priložnosti se je ministrica udeležila slovenske maše in tamkajšnjim rojakom ob koncu namenila nekaj besed zahvale za njihovo srčno skrb za ohranjanje slovenstva in spodbude, da pri tem vztrajajo.

V okviru župnije sv. Gregorija Velikega deluje tudi slovenska šola, ki se je trenutno udeležuje osemnajst učencev. Učiteljica Sandy Ferletič je ministrici razkazala izredno prijetne in slovensko obarvane prostore in ji predstavila pogosto inovativne pristope k učenju slovenskega jezika, kulture, zemljepisa, pesmi, tradicij in zgodovine Slovenije. Ministrica je pohvalila izjemno delo, ki ga opravljajo, ter spodbudila, da poskušajo učence pripeljati tudi v Slovenijo, kjer bodo lahko v slovenskem okolju krepili znanje slovenščine, pridobili potrebno samozavest, navezovali stike in tako gotovo pridobili dodatno motivacijo, kar se je v preteklih obiskih tudi že izkazalo za zelo uspešno.

V popoldanskem delu je ministrica najprej obiskala najstarejše društvo v Kanadi, Društvo Bled, ustanovljeno je bilo namreč že leta 1933 in deluje v okviru Vzajemne podporne zveze Bled, ki je sprva bila ustanovljena z namenom nudenja pomoči v primeru smrti ali bolezni članom, ki so delali v rudnikih. Predsednik Roman Stadler je ministrici razkazal notranje prostore društva in banketno dvorano, kot je povedal, imajo tudi prostore za piknik, kamp in bazen, ki članom omogočajo druženje in različnih dogodkov in slavij skozi vse leto. Zaradi stroškov vzdrževanja pa prostore oddajajo tudi v najem. Člani so povedali, da je čas epidemije močno zarezal v njihovo delovanje, vendar upajo, da se bodo kmalu vrnili. Tradicionalno tako namreč pripravljajo turnir golfa, januarja naredijo koline, praznujejo kanadski materinski in očetovski dan, julija imajo proščenje ter septembra delavski dan. Ministrica se je zahvalila za prijazen sprejem in jih spodbudila, da v luči približujoče se 90. obletnica, še z večjo zavzetostjo ohranjajo to izjemno tradicijo in ljubezen do slovenskih korenin.

V nadaljevanju je ministrica obiskala slovensko društvo Lipa Park. Gre za eno najštevilčnejših društev v Kanadi, saj združuje več kot 300 tamkajšnjih Slovencev. Na več kot 13 hektarjih urejenih površin stoji zgradba v slogu paviljona z veliko dvorano in vrtom, otroškim igriščem in športnimi igrišči ter dejavnostmi za vse starosti. Odlikuje jih tudi bogat arhiv delovanja društva v preteklosti, v ta namen so v kletnih prostorih pripravili posebno slovensko sobo, kjer je moč videti mnogo pomembnih odlikovanj, priznanj, dokumentov, fotografij, osebnosti, ki so pisale zgodovino društva. Običajno skozi leto skoraj vsak mesec pripravijo kakšno prireditev, na kateri se družijo in ohranjajo slovenske tradicije. Veliko mladih parov pa se odloči, da v njihovih lepih prostorih organizira tudi svojo poroko, kar je izrednega pomena za uspešno finančno delovanje društva. Ministrico je sprejel predsednik Frank Chermaz, ob tej priložnosti pa se je zbralo tudi lepo število članov. Ministrica se jim je zahvalila za njihovo prizadevnost, mnogo ur prostovoljnega dela in ljubezen ter pozdravila njihova prizadevanja, da bi pritegnili čim več mladih, ki bi prevzeli pobudo in nadaljevali z ohranjanjem slovenskega izročila, tradicije in slovenske identitete.

V popoldanskem delu je ministrica obiskala še vinarsko podjetje Flat Rock Cellars, katerega lastniki so kanadski Slovencev. Posel je pred leti začel pokojni Ed Madronich st., po njegovi smrti je posel prevzel sin Ed Madronich ml. Vinogradi obsegajo več kot 0,3 km2, pridelujejo vrhunska vina, ki se prodajajo po celotni Kanadi in tudi po svetu, ob tem pa ostajajo ponosni Slovenci, ki z veseljem podpirajo slovensko skupnost.