Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 26. marca 2022

Nesreče v podzemskih jamah in breznih

Izpostava Novo mesto

Ob 17.50 si je v jami Primadona na območju Tolminskega Migavca, občina Tolmin, na globini okoli 300 metrov jamar izpahnil desno ramo in poškodoval zapestje. Aktivirani so reševalci Jamarske reševalne službe (JRS) Tolmin, Kranj, Sežana in Postojna. Dne 27. 3. 2022 so bili za pomoč pri reševanju tudi aktivirani reševalci JRS Ljubljana, Velenje in Novo Mesto. Pomoč pri transportu ljudi in opreme na kraj reševanja bo nudila posadka helikopterja Letalske policijske enote (LPE).

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Koper

Ob 16.30 je poletel helikopter LPE v spremstvu dežurne ekipe Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Brnik v Izolo. Iz tamkajšnje bolnišnice je v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana prepeljal obolelo osebo. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper so vršili požarno varovanje.

 

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Novo mesto

Ob 13.01 so gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto, zaradi iskanja pogrešane osebe, preiskali brežino reke Krke med jezovoma v Ragovem Logu v Novem mestu. Pogrešane osebe niso našli.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 9.51 je v kraju Brezje pri Podplatu, občina Rogaška Slatina, motorist zapeljal s cestišča v obcestni jarek. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Steklarna Rogaška Slatina so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in nudili pomoč do prihoda reševalcev nujne medicinske pomoči (NMP) Šmarje pri Jelšah. Motorista so oskrbeli na kraju in ga odpeljali v Splošno bolnišnico (SB) Celje.

Izpostava Ljubljana

Ob 14.56 sta v križišču Šmartinske in Zadobrovške ceste v Ljubljani trčili osebni vozili. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so zavarovali kraj nesreče. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Ob 15.11 sta na Šmartinski cesti v Ljubljani trčila motorist in osebno vozilo. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, poškodovanega motorista pa so oskrbeli reševalci NMP Ljubljana.

Ob 19.00 sta na Glinškovi ploščadi v Ljubljani trčila osebno vozilo in motorno kolo. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj nesreče in poškodovanemu motoristu nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP Ljubljana, ki so ga na kraju oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana. Gasilci so tudi nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu ponesrečenca do reševalnega vozila.

Izpostava Novo mesto

Ob 9.50 je na cesti Češnjevek–Lipnik, občina Trebnje, osebno vozilo zapeljalo s ceste in se prevrnilo na bok. Gasilci PGD Trebnje so zavarovali kraj dogodka, stabilizirali vozilo, odklopili akumulator, s tehničnim posegom iz vozila rešili voznika, posuli razlite motorne tekočine in postavili vozilo na kolesa. Reševalci NMP Trebnje so voznika pregledali in ga oskrbeli na kraju dogodka.

Ob 16.40 sta v naselju Stranje pri Škocjanu, občina Škocjan, trčila osebno vozilo in motor. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Škocjan so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator na vozilu in z vpojnim sredstvom posuli razlite motorne tekočine. Reševalci NMP Novo mesto so dve poškodovani osebi oskrbeli na kraju in ju odpeljali v SB Novo mesto.

Izpostava Postojna

Ob 13.29 je pri naselju Šmarje, občina Sežana, pri padcu z motorjem poškodoval motorist. Gasilci ZGRS Sežana so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem NMP, odklopili akumulator ter posuli razlite motorne tekočine. Reševalci NMP Sežana so poškodovanca oskrbeli in prepeljali v bolnišnico v Sežano.

 

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 20.51 je na Prušnikovi ulici v Ljubljani v piceriji gorelo okoli peči. Lasnik je požar pogasil sam pred prihodom gasilcev PGD Ljubljana–Šentvid in GB Ljubljana, ki so prezračili zadimljen objekt in s termovizijsko kamero pregledali okolico.

Izpostava Maribor

Ob 18.02 so se na Kajuhovi ulici v Slovenski Bistrici vnele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Slovenska Bistrica in Zgornja Bistrica so varovali objekt do izgoretja saj v dimniku, dimniško tuljavo očistili, s termovizijsko kamero pregledali okolico dimnika, izmerili prisotnost plinov in lastniku odsvetovali nadaljnje kurjenje do prihoda dimnikarja.

Ob 21.59 je na ulici Sredma v naselju Bresternica, občina Maribor, gorel objekt delno zidan delno iz lesa. Gasilci PGD Kamnica, Maribor–Studenci in JZ GB Maribor so požar, ki je zajel objekt v velikosti okoli 60 kvadratnih metrov ter poškodoval traktor, več kosilnic, prešo, varilni aparat in okoli 20 kubičnih metrov drv, pogasili in prekopali požarišče. Na požarni straži so ostali gasilci PGD Kamnica.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Celje

Ob 14.47 je na cesti na Golte v kraju Radegunda, občina Mozirje, gorel štirikolesnik. Gasilci PGD Mozirje so požar na štirikolesniku in okoli 400 kvadratnih metrov podrasti pogasili.

Izpostava Ljubljana

Ob 3.54 je v garaži večstanovanjske stavbe na Viški cesti v Ljubljani gorelo kolo z motorjem in predmeti v bližini. Gasilci GB Ljubljana in PGD Ljubljana - Vič so požar pogasili ter prezračili zadimljen hodnik v bloku. V požaru je bilo poškodovano tudi bližnje osebno vozilo.

Ob 14.45 je na izvozu iz avtoceste Vodice, občina Vodice, zagorelo osebno vozilo. Gasilci GB Ljubljana, PGD Vodice in Zapoge, so zavarovali kraj dogodka in vozilo pogasili. Vozilo je bilo uničeno, poškodovanih oseb ni bilo.

Ob 14.47 je v Ulici Gradnikove brigade v Ljubljani zagorelo osebno vozilo. Gasilci GB Ljubljana in PGD Šmartno ob Savi so vozilo pogasili in pregledali okolico.

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.57 je na hitri cesti Vogrsko–Selo, v bližini naselja Batuje, občina Ajdovščina, gorelo osebno vozilo. Požar so pogasili gasilci PGD Selo in GRC Ajdovščina. Na osebnem vozilu so odklopili akumulator, ohladili motor in zavarovali kraj dogodka. Pri gašenju je sodeloval tudi občan, ki je dogodek prijavil, tako da je z ročnim gasilnikom gasil požar do prihoda gasilcev.

Izpostava Postojna

Ob 8.06 je na Cesti pod Srnjakom na Rakeku, občina Cerknica, gorelo osebno vozilo. Gasilci PGD Rakek so pogasili goreče vozilo.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Brežice

Ob 12.50 je v naselju Telče, občina Sevnica, na težje dostopnem terenu gorelo v gozdu. Gasilci PGD Telče, Tržišče, Šentjanž in Sevnica so požar, ki je zajel okoli hektar in pol podrasti, grmičevja, vejevja in dreves, pogasili.

Ob 15.13 so ob Prvomajski ulici v Sevnici na zahtevnem terenu goreli suha trava, podrast in listje. Požar na površini okoli 100 kvadratnih metrih so pogasili gasilci PGD Sevnica.

Izpostava Celje

Ob 11.04 je zagorelo na travniku v kraju Zagaj, občina Bistrica ob Sotli. Domačini in gasilci PGD Bistrica ob Sotli so požar travinje v izmeri okoli 150 kvadratnih metrov pogasili.

Ob 18.07 so ob Zadrečki cesti v Nazarjah gasilci PGD Nazarje pogasili tri kvadratne metre travinje.

Ob 21.56 sta v naselju Kapla v občini Tabor goreli suha trava in gozdna podrast. Požar na površini okoli 900 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Ojstriška vas–Tabor, Loke, Kapla–Pondor in Ločica ob Savinji.

Izpostava Koper

Ob 7.32 so v bližini mejnega prehoda Škofije, občina Koper, gasilci JZ GB Koper in PGD Dekani pogasili požar grmičevja in trstike na površini okoli 30 kvadratnih metrov.

Izpostava Kranj

Ob 12.21 so na Stružnikovi poti v Šenčurju gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj in PGD Šenčur pogasili manjši požar kurišča.

Ob 17.22 so v naselju Češnjica pri Kropi, občina Radovljica, gasilci PGD Podnart in Ljubno pogasili travniški požar.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.26 je v naselju Gradišče, občina Grosuplje, gorela gozdna podrast. Gasilci PGD Polica in Grosuplje so pogasili in prekopali požarišče na površini okoli 500 kvadratnih metrov.

Ob 10.43 so v naselju Log pri Brezovici, občina Dragomer - Lukovica, gasilci PGD Log pri Brezovici in Dragomer - Lukovica pogasili kurišče.

Ob 13.28 se je na prizorišču včerajšnjega gozdnega požara ob Večni poti v Ljubljani ponovno kadilo. Gasilci GB Ljubljana in PGD Ljubljana-Vič so posamezna žarišča prekopali in zalili z vodo.

Ob 14.27 je nad Mengeškem bajerju v občini Mengeš zagorelo v gozdu. Gasilci PGD Mengeš, Loka pri Mengšu, Topole in Trzin so požar na okoli treh hektarov omejili. Gasilci PGD Mengeš ostajajo na požarišču.

Ob 14.44 je v naselju Javorje, občina Šmartno pri Litiji zagorelo v gozdu. Gasilci PGD Javorje, Šmartno pri Litiji, Jablanica in Kostrevnica so požar na nedostopnem delu gozda na površini okoli enega hektara pogasili in zalili obrobja z vodo. Med gašenjem je bilo obveščeno Javno podjetje Vodovod Grosuplje, ki je s tehničnimi sredstvi zagotavljajo zadostno dobavo vode v zbiralnik vode.

Ob 16.18 je v naselju Volčji potok, občina Kamnik, zagorelo v gozdu. Gasilci PGD Kamnik in Duplica so požar na površini okoli 0.5 hektara hitro omejili, ga pogasili in prekopali požarišča. Na kraju je bila prisotna tudi policija.

Ob 16.34 je na Rožniku v Ljubljani gorelo v gozdu na težko dostopnem pobočju hriba. Požar na površini okoli 1500 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Ljubljana–Vič in GB Ljubljana.

Ob 16.43 je v naselju Iška Loka, občina Ig, na njivi gorelo koruzno strnišče na površini okoli 600 kvadratnih metrov. Požar so pogasili gasilci PGD Iška, Loka, Ig in Tomišelj.

Ob 18.23 so ob Ljubljanski cesti v naselju Šmarje Sap, občina Grosuplje, gasilci PGD Šmarje Sap pogasili kurišče odpadkov na površini okoli štiri kvadratne metre.

Ob 19.17 so v naselju Dolsko, občina Dol pri Ljubljani, gasilci PGD Dolsko pogasili nenadzorovano kurišče.

Ob 19.16 so v Jakopičevi ulici v Kamniku na vrtu goreli odpadki. Gasilci PGD Kamnik in Duplica so požar pogasili.

Ob 19.18 je v Koseškem borštu v Ljubljani gorela podrast na treh lokacijah. Gasilci PGD Zgornja Šiška, Ljubljan-Vič, Brdo in GB Ljubljana so požar na površini okoli dveh hektarjev pogasili, prekopali žarišča in jih zalili z vodo.

Ob 19.26 sta na Golem, občina Ig, ob cesti gorela suha trava in grmičevje. Požar na površini okoli 500 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Golo in Škrilje.

Ob 19.45 je v Petrincih, občina Sodražica, ob cesti gorelo grmovje. Požar na površini okoli 50 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Gora.

Ob 19.57 je na Trdnjavi v Kočevju kljub prepovedi kurjenja v naravi občan na dvorišču stanovanjske hiše zažgal kup palet. Požar so pogasili gasilci PGD Kočevje ob prisotnosti policije.

Ob 21.08 je v naselju Dolenji Lazi ob železniški progi gorela trava. Požar na površini okoli 500 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Dolenji Lazi.

Ob 21.31 so v bližini ulice Brinje ceste II v Grosuplju kljub prepovedi na prostoru za piknik sredi gozda občani kurili les. Ogenj so pogasili gasilci PGD Grosuplje.

Ob 21.37 so na Trati v Kočevju v ciganskem taboru gorela odslužena osebna vozila, električni kabli in druge smeti. Požar na površini okoli 100 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Kočevje ob prisotnosti policije.

Izpostava Maribor

Ob 16.11 so v naselju Zgornja Ščavnica v občini Sveta Ana gasilci PGD Sveta Ana in lastnik gozda pogasili talni požar na površini okoli 150 kvadratnih metrov. Ena oseba se je nadihala dima zato so posredovali tudi reševalci NMP.

Ob 16.34 sta ob Toledovi ulici v Rušah zagorela travnata površina in grmičevje na površini okoli 150 kvadratnih metrov. Požar so pogasili gasilci PGD Ruše, Smolnik in Bistrica ob Dravi.

Ob 18.18 je zagorelo na travniku v bližini Puhove ulice v Mariboru. Požar na površini okoli 50 kvadratnih metrov so pogasili gasilci JZ GB Maribor in gasilci PGD Maribor - Pobrežje.

Izpostava Nova Gorica

Dne 26. 3. 2022 ob 7.00 gasilci PGD Vipava, Podnanos in Vrhpolje nadaljevali z gašenjem požara. Gasilci so v dopoldanskem času požar dokončno pogasili, območje dodatno zalili z vodo, namočili posamezna manjša žarišča in območje pregledali z dronom. Intervencijo je bila zaključena ob 11.00.

Ob 13.20 sta južno od Vojskega v občini Idrija goreli travniška površina in gozdna podrast. Požar na površini okoli 300 x 300 metrov so ob 18.30 omejili gasilci PGD Vojsko, Idrija, Ledine, Vrsnik, Cerkno, Spodnja Idrija in Črni vrh. Pomoč pri gašenju je nudila tudi s helikopterjem posadka helikopterja Slovenske vojske. Požar je trenutno pod nadzorom. Tekom noči je na požarišču ostala požarna straža.

Izpostava Novo mesto

Ob 02.20 je ob Črnomaljski obvoznici v Črnomlju, gorela gozdna podrast. Gasilci PGD Črnomelj so pogasili požar na površini okoli 20 kvadratnih metrov.

Ob 14.46 je pri naselju Vejar, občina Trebnje, zagorela podrast v gozdu. Gasilci PGD Trebnje in Ponikve so pogasili požar na površini okoli enega hektarja.

Ob 18.24 je pri naselju Gorenje Kamenje, občina Novo mesto, gorelo v naravi. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Kamence so pogasili požar suhe trave in podrasti na površini okoli 500 kvadratnih metrov.

Ob 18.41 je pri ulici Muhaber v Novem mestu gorela suha trava. Požar na površini okoli 2000 kvadratnih metrov so pogasili gasilci GRC Novo mesto in PGD Kamence.

Ob 19.19 je pri naselju Vejar, občina Trebnje, gorel kup smeti. Požar so pogasili gasilci PGD Trebnje in Račje selo.

Ob 20.14 so v ulici Brezje v Novem mestu gorele smeti in grmičevje. Požar na površini okoli 600 kvadratnih metrov so pogasili gasilci GRC Novo mesto in Prečna.

Ob 21.52 je pri naselju Lokve, občina Črnomelj, gorelo v gozdu. Požar na površini okoli hektarja so pogasili gasilci PGD Črnomelj in Vranoviči.

Izpostava Postojna

Ob 11.42 so med naseljema Hrušica in Podgrad, občina Ilirska Bistrica, zagorela posamezna drevesa in grmičevje. Gasilci PGD Podgrad, Vrbovo, Ilirska Bistrica, Knežak, Jelšane in Podgora–Podgraje so požar na površini okoli petindvajset hektarjev pogasili in dodatno zalili posamezna žarišča. Na požarišču so na požarni straži ostali gasilci PGD Podgrad.

Ob 16.24 so med Kosezami in Zemonsko Vago v občini Ilirska Bistrica gasilci PGD Ilirska Bistrica pogasili dva kupa zelenega odreza, ki jih je zakuril občan.

Ob 17.53 je ob Cesti pod Tičnico na Rakeku, občina Cerknica, gorelo v gozdu. Požar na površini okoli 10 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Rakek.

Ob 23.16 je pri naselju Ostrožno brdo, občina Ilirska Bistrica, zagorelo grmičevje ob cesti. Požar na površini okoli dvajset kvadratnih metrov so omejili mimoidoči pred prihodom gasilcev PGD Ilirska Bistrica, ki so nato požar dokončno pogasili in požarišče dodatno zalili z vodo.

Ob 23.56 je v bližini naselja Ostrožno brdo, občina Ilirska Bistrica, gorela suha trava. Gasilci PGD Ilirska Bistrica so požar na površini okoli tristo kvadratnih metrov pogasili in dodatno zalili požarišče.

Izpostava Trbovlje

Ob 11.29 sta v naselju Knezdol v občini Trbovlje zagorela suha trava in podrast. Gasilci PGD Trbovlje - mesto, Čeče in Dobovec so požar omejili, prekopali posamezna žarišča in pogasili.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.21 so v Župančičevi ulici v Ajdovščini gasilci GRC Ajdovščina z vpojnimi sredstvi posuli oljni madež, kateri je iztekel zaradi tehnične okvare tovornega vozila.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Maribor

Ob 13.56 je občan v gozdu blizu pokopališča Dobrava, občina Maribor, naletel na neeksplodirano ročno bombo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Vzhodnoštajerske regije sta najdbo prevzela in jo varno prepeljala v ustrezno skladišče do uničenja.

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.14 sta v naselju Kromberk v bližini Nove Gorica pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije odstranila na varno najdeni topovski granati kalibra 75 mm in 80 mm, v skupni masi 13.7 kilograma. Nevarni najdbi izvirata iz obdobja 1. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 14.48 je na Škapinovi ulici v Celju zaradi poškodovane vodovodne cevi iztekala voda iz stanovanja v 4. nadstropju. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje so s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, zaprli dovod tople vode v celoten blok, ker je bila cev počena pred ventilom za zaprtje vode.

Ob 17.38 so v kraju Gubno, občina Kozje, gasilci PGD Lesično - Pilštanj - Zagorje nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe do reševalnega vozila .

Izpostava Ljubljana

Ob 19.48 je v Tehnološkem parku v Ljubljani v objektu zaradi poškodovanega tesnila na napravi za mehčanje vode voda zalila jašek dvigala in del stopnišča. Gasilci GB Ljubljana so zaprli ventil in s pomočjo potopne črpalke iz prostora prečrpali okoli šest kubičnih metrov vode.

Ob 21.18 je na Prečni ulici v Domžalah v kopalnici stanovanjske hiše počila cev grelnika vode. Gasilci CZR Domžale so zaprli kotni in glavni ventil, poklicali vodo instalaterja in pometli vodo v sifon.

Izpostava Murska Sobota

Ob 17.52 se je v Ulici Staneta Rozmana v Murski Soboti v stanovanjskem bloku dvoletni otrok zaklenil v stanovanje. Gasilci PGD Murska Sobota so s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja.

Izpostava Novo mesto

Ob 8.00 so gasilci GRC Novo mesto zamenjali pivnike postavljene dne 25. 3. 2022 na potoku Bezgavec v Novem mestu.

Izpostava Trbovlje

Ob 9.35 so na Trgu revolucije v Trbovljah gasilci PGD Trbovlje mesto s tehničnim posegom iz okvarjenega dvigala večstanovanjskega objekta rešili osebo.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Opozorilo

Na podlagi 8. člena Uredbe o varstvu pred požarom v naravnem okolju (Uradni list RS, št. 20/14) je od 14. marca 2022 na območju celotne države Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje razglasila veliko požarno ogroženost naravnega okolja. Razglas velja do preklica za območja naravnega okolja brez snežne odeje.