Skoči do osrednje vsebine

Ministrica dr. Jaklitsch pri Slovencih v Kanadi

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch je v soboto pričela z obiskom pri rojakih v Kanadi. Prvi dan obiska se je ministrica v Torontu srečala s Slovenci, ki živijo v provinci Ontario.

Dan je ministrica pričela v enem najstarejših slovenskih klubov na območju Toronta, v društvu Večerni Zvon, katerega večina članov prihaja iz Prekmurja. V družbi predsednika kluba si je ogledala velik kompleks s številnimi majhnimi hišicami, v katerih lahko člani poleti bivajo, igrišči, bazenom ter kapelo, posvečeno Mariji Pomagaj. Društvo pripravlja tradicionalne dogodke, kot so tombola, piknik, vinska trgatev, koline. Njihov najpomembnejši dogodek, ki privabi tudi tisoč ljudi, pa je Proščenje, tradicionalni praznik Prekmurcev, ki navadno poteka v avgustu.

Sledilo je srečanje z Vseslovenskim kulturnim odborom (VSKO). Gre za organizacijo, ki koordinira več kot 30 slovenskih društev v provinci, kjer je slovenska skupnost v Kanadi najbolj prisotna. Predstavili so delovanje, aktivnosti in izzive, s katerimi se soočajo. Pod njihovim okriljem že desetletja nastaja glasilo in radijska oddaja Glas kanadskih Slovencev. Kot so povedali, zadnje čase predvsem iščejo načine, kako privabiti mlade. Mlade kanadske Slovence zanimajo predvsem športne aktivnosti, več kot sto jih pleše tudi pri folklori, odbor pa si želi, da bi bili aktivni tudi na drugih področjih ohranjanja slovenstva. Ker se zavedajo pomena jezika, ki je podstat za ohranjanje kulture in slovenske identitete, so kot eno izmed prioritet izpostavili tudi vzpostavitev lektorata slovenskega jezika na tamkajšnji univerzi.

Ministrica, ki jo je skozi cel dan spremljal tudi veleposlanik Republike Slovenije Andrej Rode, se je ustavila tudi pri Domu za ostarele Lipa, ki deluje znotraj slovenske skupnosti v Južnem Ontariju. V domu skušajo, tako prek slovenske pesmi kot tudi domače slovenske hrane, ohranjati slovenski pridih, kar je za tamkajšnje stanovalce zelo pomembno. V domu je namreč več kot 75 % vseh stanovalcev slovenskega rodu. Izvajajo tudi projekt Ohranjanje slovenstva skozi zvok, ki približuje kulturo in krepi identiteto stanovalcev med izolacijo ter v zimskih mesecih, ko so programi izven sobe omejeni. Ministrici so pripravili srčen sprejem, slovenskost trenutka pa je bilo moč videti že na daleč, saj je ob vhodu plapolalo več manjših slovenskih in kanadskih zastavic. Zaradi covida je ministrico od blizu pozdravilo le nekaj od 75 slovenskih stanovalcev, ostali pa so pomahali skozi okna.

Današnji dan je bil namenjen tudi obisku župnije Brezmadežne s čudodelno svetinjo. Ministrica se je najprej srečala s predstavniki Slovenske šole, ki deluje že okoli 60 let. V okviru pouka, ki poteka ob sobotah, se nadobudni učenci seznanijo s slovnico, zgodovino ter zemljepisom, s slovensko kulturo se spoznavajo tudi skozi glasbo. Skozi leto pripravljajo številne prireditve. Šolanje, ki traja osem oziroma devet let, pa se zaključi z obiskom Slovenije, kar je odlična spodbuda in motivacija za mlade nadobudne učence. Kot so povedali, šola zaradi covida še vedno poteka prek spleta in želijo si, da bi s septembrom ponovno zasedli šolske klopi.

Naslednje srečanje je bilo namenjeno pogovoru s predstavniki ontarijskih slovenskih društev. Predstavili so svojo stvarnost, bogato društveno dejavnost, načrte, pa tudi izzive. Število članov marsikje namreč upada, močno pa jih je zaznamovala tudi epidemija, ki jim je za dve leti onemogočila večino aktivnosti. Upajo, da se bodo počasi vrnili na stare tirnice ter da ne bo prevelikih dolgoročnih posledic.

Ministrica se je danes sestala še z župnikom Valentinom Batičem in duhovnim pomočnikom Leopoldom Valantom, ki delujeta v župniji Brezmadežne s čudodelno svetinjo. Duhovno skrbita tudi za Slovence na širšem območju, pa tudi na zahodu države, kamor se običajno odpravita enkrat do dvakrat letno. Orisala sta življenje župnije. Kot sta povedala, je bila že pred ustanovitvijo župnije ustanovljena prej omenjena slovenska šola, po ustanovitvi pa še druge organizacije, ki delujejo v okviru župnije, kot so ženska liga, skavti in skavtinje ter drugi. V župniji, kjer je bilo nekdaj tudi osem duhovnikov, je danes okoli tisoč petsto vernikov, ki se lahko vsak dan udeležijo maše v slovenskem jeziku. Danes se je je skupaj z rojaki udeležila tudi ministrica dr. Jaklitsch.

Ob priložnosti tega obiska je ministrica odgovorila tudi na nekaj vprašanj za radio Glas kanadskih Slovencev. Radio, ki deluje pod okriljem VSKO, je bil ustanovljen leta 1991 in vsako soboto poslušalcem nudi mešanico lokalnih in slovenskih novic in glasbe. Velike zasluge za redno in aktivno delovanje gredo Mariji Ahačič Pollak, ki je ob tej priložnosti ministrici izročila tudi knjigo, ki so jo izdali ob 30. obletnici izvrstne Vokalne skupine Plamen.

Pester in vsebinsko bogat dan se je zaključil s kulturno prireditvijo, prvo po dveh letih, in druženjem z rojaki. Kulturni program so oblikovali tamkajšnji Slovenci, ki so poskrbeli za odlično odpeto ter tudi izredno doživeto recitirano Zdravljico, virtualno so zapele pevke že omenjene Vokalne skupine Plamen, na harmoniki pa se je predstavil tudi mladi vsestranski glasbenik. Zbrane je nagovorila tudi ministrica. V nagovoru se je rojakom zahvalila za srčno predanost slovenski kulturi in jeziku ter skrbi za ohranjaje močne vezi z matično domovino. Ministrica je to priložnost izkoristila tudi za zahvalo za njihovo pomembno podporo pred tremi desetletji, ko je Slovenija stopala na samostojno pot. Prispevek slovenske skupnosti je bil ogromen. Urad še vedno hrani eno od zastav, ki je v znak podpore plapolala v Torontu in je bila prav tu ročno sešita v tistih odločilnih dneh. Sledila je podelitev priznanj Urada Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu društvom in organizacijam, ki obeležujejo obletnice delovanja. Za 60 let delovanja je ministrica tako čestitala Župniji Brezmadežne s Čudodelno Svetinjo ter Katoliški Ženski ligi brezmadežne. Priznanje za 50. obletnico je prejelo Slovensko lovsko in ribištvo društvo. Za 30 let delovanja v skrbi za ohranjanje slovenstva v tej severnoameriški državi se je ministrica zahvalila Vseslovenskem kulturnem odboru, Radiu glas Kanadskih Slovencev, Vokalni skupini Plamen in Kanadsko-slovenski gospodarski zbornici. 25 let pa izhaja tudi že Glasilo kanadskih Slovencev. Po zaključku uradnega dela so se rojaki skupaj z ministrico še dolgo zadržali v prijetnem klepetu.