Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 25. marca 2022.

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Kranj

Ob 11.15 si je v kanjonu reke Kokre, občina Kranj, pri padcu oseba poškodovala glavo. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj, reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Kranj in Kamnik so osebo na kraju oskrbeli, v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana pa je nato poškodovanca s helikopterjem prepeljala posadka helikopterja Slovenske vojske skupaj z združeno ekipo Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP)–GRS na Brniku.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 6.06 si je v Selovcu v občini Dravograd delavec podjetju huje poškodoval več prstov na roki. Reševalci Zdravstvenega reševalnega centra Koroške (ZRCK) Ravne na Koroškem so mu nudili prvo pomoč in ga prepeljali v Splošno bolnišnico Slovenj Gradec od koder je bil premeščen v UKC Maribor.

Ob 9.49 se je v Zgornji Orlici v občini Ribnica na Pohorju pri spravilu lesa poškodoval delavec. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Ribnica na Pohorju so oživljali poškodovanca do prihoda zdravnika in reševalcev ZRCK Ravne na Koroškem. Oživljanje ni bilo uspešno.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 13.53 se je v naselju Krmelj, občina Sevnica, pri padcu poškodoval motorist. Gasilci PGD Sevnica so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem Nujne medicinske pomoči (NMP) pri prenosu ponesrečenega do reševalnega vozila, na motorju odklopili akumulator in očistili vozišče. Reševalci NMP Sevnica so poškodovanega na kraju oskrbeli in nato prepeljali v Splošno bolnico (SB) Novo mesto.

Izpostava Maribor

Ob 10.07 sta na avtocesti med priključkom Tepanje in izvozom Slovenska Bistrica–jug, občina Slovenska Bistrica, trčili osebni vozili. Pri tem se je eno vozilo prevrnilo. Gasilci PGD Slovenska Bistrica in Slovenske Konjice so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja in nudili prvo pomoč poškodovanim osebam do prihoda reševalcev NMP, ki so nato tri poškodovane osebe na kraju oskrbeli in prepeljali v UKC Maribor.

Izpostava Murska Sobota

Ob 14.11 je v Ljutomeru osebno vozilo zapeljalo v jarek. Gasilci PGD Ljutomer so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nudili pomoč delavcem avto vleke pri natovarjanju vozila in očistili po vozišču iztekle motorne tekočine.

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.03 je na Goriški cesti v Ajdovščini osebno vozilo trčilo v krožišče. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Ajdovščina sta odklopila akumulator in odmaknila vozilo z vozišča. Ponesrečenca so reševalci NMP Ajdovščina na kraju oskrbeli in nato na pregled prepeljali v Zdravstveni dom (ZD) Ajdovščina.

Izpostava Novo mesto

Ob 14.58 se je na Kandijski cesti v Novem mestu pri padcu s kolesom poškodoval kolesar. Gasilci GRC Novo mesto so nudili pomoč pri oskrbi in prenosu poškodovanega reševalcem NMP. Reševalci so poškodovanca oskrbeli na kraju in prepeljali v Splošno bolnišnico Novo mesto.

 

Požari v objektih

Izpostava Brežice

Ob 8.01 so se v naselju Pesje, občina Krško, vnele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško so pogasili goreče saje, s termovizijsko kamero pregledali okolico dimnika in ostrešje ter lastniku odsvetovali nadaljnje kurjenje do prihoda dimnikarja.

Izpostava Celje

Ob 17.10 je v naselju Gorica pri Šmartnem, občina Celje, v objektu zagorel kompresor za zrak. Gasilci PGD Lopata so požar pogasili in pregledali kompresor.

Izpostava Kranj

Ob 18.06 se je v naselju Gobovce, občina Naklo, kadilo iz strehe stanovanjske hiše. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj, PGD Naklo, Podbrezje in Duplje so ugotovili, da gre za dimniški požar, zato so počakali, da so saje pogorele.

Ob 18.25 je v Storžiški ulici v Kranju zagorelo v kleti vrstne stanovanjske hiše. Gasilci GARS Kranj in PGD Breg ob Savi so požar pogasili, prezračili objekt, odklopili elektriko ter nudili pomoč pri čiščenju požarišče.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.35 je v naselju Vinice, občina Sodražica, gorela žagovina v silosu. Gasilci PGD Vinice–Zapotok in Sodražica so požar pogasili, očistili silos in ga dodatno zalili z vodo.

Ob 22.36 je na polju ob Ulici Jožeta Jame v Ljubljani gorela vrtna lopa velikosti okoli 3 x 3 metre. Požar so pogasili gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana in PGD Šentvid.

Izpostava Maribor

Ob 17.20 je v Zolajevi ulici v Mariboru v gozdu zagorel zapuščen kovinski objekt. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor in PGD Brezje so požar, ki je zajel objekt v velikosti okoli 45 kvadratnih metrov, pogasili in preventivno varovali okolico objekta.

Ob 18.13 so v naselju Ročica v občini Pesnica zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Jakobski dol in Pernica so odstranili goreče dele iz peči, zaprli dovod kisika, varovali okolico dimnika in počakali, da je ogenj ugasnil sam.

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.48 je v Bratuževi ulici v Šempetru, občina Šempeter–Vrtojba, gorelo v kanalizacijskem jašku objekta. Občan je požar pogasil pred prihodom gasilcev PGD Šempeter in Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica, ki so nato pregledali jaške s termovizijsko kamero, prezračili jaške in izmerili prisotnost plinov.

Izpostava Novo mesto

Ob 8.26 je v Stranski vasi, občina Novo mesto, ponovno gorelo na požarišču objekta. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Stranska vas so požar pogasili in okolico pregledali s termovizijsko kamero.

Ob 14.44 je v Šmihelu v Novem mestu ob cesti gorel električni drog. Požar so pogasili gasilci GRC Novo meto in PGD Šmihel pri Novem mestu.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Celje

Ob 12.52 je v bližini naselja Čeplje, občina Vransko, na avtocesti gorelo tovorno vozilo. Gasilci PGE Celje in Center za zaščito in reševanje (CZR) Domžale so požar pogasil, ohladili tovorno vozilo in valjar naložen na prikolici.

Izpostava Maribor

Ob 12.10 je na Karantanski ulici v Mariboru zagorelo osebno vozilo. Požar so pogasili gasilci JZ GB Maribor.

Izpostava Postojna

Ob 18.27 je na gozdnem obračališču pod Malo Slivnico, občina Bloke, zagorelo osebno vozilo. Gasilci PGD Bloke so požar pogasili in v vozilu našli človeško truplo. Gasilci so pozneje nudili pomoč policiji in ostalim službam na kraju dogodka.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Brežice

Ob 18.53 je na Gorjanski cesti v Kostanjevici na Krki gorela podrast in suha trava. Požar na površini okoli dvesto kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Kostanjevica na Krki in Prekopa.

Izpostava Celje

Ob 0.34 je na Cesti na Ostrožno v Celju zagorela suha trava in podrast. Gasilci PGE Celje in PGD Ostrožno so manjši požar omejili in pogasili.

Ob 2.15 je bil v Lembergu pri Novi Cerkvi, občina Vojnik, opažen ogenj. Gasilci PGD Lemberg in Nova Cerkev so ugotovili, da je zagorela suha trava in podrast ter požar pogasili.

Ob 17.52 je v naselju Paka pri Velenju, občina Velenje, zagorela podrast v gozdu. Požar na površini okoli dvesto kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Šalek in Velenje.

Izpostava Koper

Ob 18.27 je pri Topolovcu, občina Koper, zagorelo v mešanem gozdu. Požar na površini okoli 500 kvadratnih metrov so pogasili gasilci JZ GB Koper, PGD Gradin in Babiči.

Izpostava Kranj

Ob 13.04 je v bližini naselja Kropa, občina Radovljica, zagorela podrast v gozdu. Požar na površini okoli 200 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Kropa in Podnart.

Ob 17.48 so na Kosorepu v Kranju gasilci GARS Kranj pogasili ogenj, ki so ga kljub razglašeni prepovedi kurjenje v naravi, zakurili občani.

Ob 19.45 je v Pšenični Polici, občina Cerklje na Gorenjskem, občanu pri čiščenju gozda ogenj ušel izpod nadzora. Požar so pogasili gasilci PGD Cerklje in Zgornji Brnik.

Ob 19.16 je za športno dvorano Podmežakla na Jesenicah zagorela podrast. Gasilci GARS Jesenice so pogasili požar na površini okoli 20 kvadratnih metrov.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.16 so ob Večni poti v Ljubljani gasilci GB Ljubljana na prizorišču včerajšnjega požara v naravi pogasili posamezna majhna žarišča ter prekopali okoli zoglenelih štorov in dreves.

Ob 10.57 sta na Igu v istoimenski občini goreli podrast in suha trava. Požar na površini okoli 2.5 hektarjev so pogasili gasilci PGD Ig.

Ob 11.13 je ob Hauptmanci v Ljubljani zagorela trava. Požar na površini okoli dveh hektarjev so pogasili gasilci GB Ljubljana.

Ob 11.53 je na Debenjem vrhu, občina Ljubljana, zagorelo v gozdu. Požar na površini okoli 15 hektarov je gasilo 116 gasilcev iz GZ Ljubljana, s 32 gasilskimi vozili. Pomoč pri gašenju je nudil tudi helikopter Slovenske vojske.

Ob 12.02 je v ulici Pod hrasti v naselju Poslovna cona Žeje pri Komendi, občina Komenda, zaradi žaganja zagorela podrast. Požar na površini okoli 150 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Moste.

Ob 13.01 je v bližini naselja Reber pri Škofljici, občina Škofljica, gorela suha trava. Požar so pogasili gasilci PGD Škofljica.

Ob 13.56 sta med Višnjo Goro in Grosupljim, občina Ivančna Gorica, ob avtocesti goreli suha trava in podrast. Požar na površini okoli 1500 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Stična, Višnja Gora in Polica.

Ob 14.36 sta na Rožniku v Ljubljani zagorela grmičevje in podrast. Požar na površini okoli 250 x 80 metrov so pogasili gasilci GB Ljubljana, PGD Zgornja Šiška in Brdo.

Ob 16.37 je v bližini Grmeza, občina Škofljica, gorelo na travniku. Požar na površini okoli 100 kvadratnih metrov, ki je zajel tudi drevo, so pogasili gasilci PGD Lavrica.

Ob 16.51 je pri Goriči vasi, občina Ribnica, gorelo na travniku. Požar na površini okoli 2500 kvadratnih metov, ki se je razširili v bližnji gozd so pogasili gasilci PGD Ribnica.

Ob 18.17 je v Selu pri Ihanu, občina Domžale, občan nadzorovano kuril na vrtu, kljub splošni prepovedi kurjenja v naravnem okolju. Gasilci PGD Ihan in CZR Domžale so mu po opozorilu goreč kup vejevja pogasili.

Ob 19.39 je gorel gozd ob Večni poti v Ljubljani. Gasilci PGD Ljubljana - Vič, Brdo in Zg. Šiška so pogasili požar velikosti okoli tisoč štiristo kvadratnih metrov.

Ob 23.50 je v Nemški vasi, občina Ribnica, gorela trava na površini okoli 500 kvadratnih metrov. Travniški požar so pogasili gasilci PGD Nemška vas.

Izpostava Maribor

Ob 22.14 je v bližini ulice Pot na Novine v Šentilju v Slovenskih Goricah, občina Šentilj, gorelo v naravi. Gasilci PGD Šentilj v Slovenskih goricah so pogasili požar, ki je zajel okoli 80 kvadratnih metrov gozdnih površin.

Izpostava Murska Sobota

Ob 18.59 je na Cesti na stadion v Gornji Radgoni zaradi kurjenja podrasti prišlo do manjšega požara. Požar so pogasili gasilci PGD Gornja Radgona.

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.10 je zagorelo pobočje pod starim gradom v Vipavi. Požar se je širil proti Nanosu. Gasilci PGD Vipava, Podnanos, Vrhpolje, Ajdovščina, Col, Selo, Šempeter in Nova Gorica so požar, v katerem je pogorelo okoli 2 hektarja borovega gozda, omejili in pogasili ter delno namočili robove. Preko noči so na gasilski straži ostali gasilci PGD Vipava, Vrhpolje in Podnanos.

Danes v soboto so ob 7.00 gasilci PGD Vipava, Podnanos in Vrhpolje pričeli z aktivnostmi za dokončno pogasitev požara. Namočili bodo posamezna manjša žarišča in območje pregledali z dronom.

Ob 16.31 sta v Velikih Žabljah, občina Ajdovščina, pri čistilni napravi zagoreli suha trava in podrast. Požar na površini okoli 500 kvadratnih metrov so pogasili gasilci GRC Ajdovščina in PGD Ajdovščina.

Ob 22.19 je nad naseljem Šmihel v občini Nova Gorica zagorelo v naravi. Ogenj, ki je zajel okoli 0,03 hektara grmičevja, so pogasili gasilci JZ GRD GE Nova Gorica in PGD Nova Gorica.

Izpostava Novo mesto

Ob 11.26 je pri naselju Dobruška vas, občina Škocjan, v gozdu gorela podrast. Požar na več požariščih so pogasili gasilci PGD Grmovlje.

Ob 10.57 sta v bližini ulice Šmihel v Novem mestu gorela grmičevje in odpadni material. Požar na površini okoli 100 kvadratnih metrov so pogasili gasilci GRC Novo mesto in PGD Šmihel pri Novem mestu.

Ob 12.54 je pri naselju Dobruška vas, občina Škocjan, gorela podrast v gozdu. Požar na površini okoli 350 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Grmovlje.

Ob 16.54 je pri naselju Dobruška vas, občina Škocjan, ponovno v gozdu gorela podrast. Požar na več požariščih so pogasili gasilci PGD Škocjan in Grmovlje.

Ob 18.07 je pri Poganški ulici v Novem mestu gorel kup smeti. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Šmihel pri Novem mestu so pogasili požar.

Ob 18.45 je ob Grajski cesti na Otočcu, občina Novo mesto, gorela suha trava, podrast in posamezna drevesa v gozdu. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Otočec so pogasili požar na površini okoli enega hektarja.

Ob 22.31 je v bližini naselja Lokve, občina Črnomelj, gorela gozdna podrast. Gasilci PGD Črnomelj so pogasili požar na površini okoli pol hektarja.

Ob 23.26 je pri naselju Dobruška vas, občina Škocjan, gorel kup gnoja. Požar na površini okoli 100 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Grmovlje.

Izpostava Postojna

Ob 9.31 so v Mali Bukovici, občina Ilirska Bistrica, gasilci PGD Ilirska Bistrica pogasili več žarišč in jih dodatno zalili z vodo.

Ob 11.06 je med Veliko Bukovico in Harijami, občina Ilirska Bistrica, občan kljub prepovedi kurjenja kuril zeleni odrez in travo. Gasilci PGD Ilirska Bistrica so ogenj na površini okoli 20 kvadratnih metrov pogasili in požarišče dodatno zalili z vodo.

Ob 15.25 je v Hrpeljah, občina Hrpelje - Kozina, pri čiščenju površine občanu ogenj ušel izpod nadzora. Požar na površini okoli petsto kvadratnih metrih so pogasili in požarišče obilneje zalili gasilci PGD Materija in ZGRS Sežana.

Ob 16.21 je v bližini naselja Dobropolje, občina Ilirska Bistrica, zagorelo grmičevje. Požar na površini okoli sto kvadratnih metrih so pogasili in preventivno požarišče zalili z vodo gasilci PGD Ilirska Bistrica.

Izpostava Ptuj

Ob 12.03 je v naselju Preclava, občina Ormož, gorela podrast v gozdu. Požar na površini okoli dvesto kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Bresnica, Podgorci in Velika Nedelja.

Ob 14.53 je v naselju Stojnci, občina Markovci, gorel hlevski gnoj v bližini gospodarskega objekta. Požar so pogasili gasilci PGD Stojnci in Bukovci.

Ob 16.33 je v naselju Lahonci, občina Ormož, zagorelo vejevje. Požar na površini okoli pet kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Ivanjkovci.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 10.40 je na Koroški cesti na Ravnah na Koroškem na območju železarne Ravne zaradi vzdrževalnih del zagorel travnik. Gasilci KGZ Ravne so požar velikosti okoli 300 kvadratnih metrov pogasili, območje prekopali in dodatno zalili z vodo.

Izpostava Trbovlje

Ob 17.56 je v naselju Šentgotard, občina Zagorje ob Savi, kuril kljub prepovedi kurjenja v naravi. Ogenj sta pogasila gasilca PGD Čemšenik.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Celje

Ob 7.31 so na Celjski cesti, občina Rogatec, gasilci PGD Rogatec pogasili požar v kontejnerju za smeti.

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.55 je na vzletišču jadralnih padalcev nad Lijakom, občina Nova Gorica, zagorel smetnjak in trava okoli njega. Požar so pogasili gasilci JZ GRD Nova Gorica in PGD Nova Gorica.

Izpostava Trbovlje

Ob 20.32 je na Vodenski cesti v Trbovljah zagorelo v komunalnem zabojniku za smeti. Požar, ki je uničil dva zabojnika, so pogasili gasilci PGD Trbovlje-mesto. Obveščena je bila Policija Policijske postaje (PP) Trbovlje in podjetje Komunala Trbovlje.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Novo mesto

Ob 7.07 je bila na gladini potoka Bezgavec v Bršljinu opažena bela pena, ki se je razširila tudi na reko Krko. Gasilci GRC Novo mesto so na dveh mestih postavili lovilna črevesa. Ob 16.42 je gasilec GRC Novo mesto pregledal lovilne zavese. V naslednjih dneh bodo spremljali stanje. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.58 je v naselju Vrtojba, občina Šempeter–Vrtojba, pri delu občan naletel na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila in do uničenja shranila na varno najdeni topovski granati kalibra 80 milimetrov, avstrijske izdelave in ročno bombo italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 13.20 sta v Ulici Florjana Pohlina v Žalcu gasilca PGD Žalec nudila pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe do reševalnega vozila.

Ob 12.44 so v naselju Griže, občina Žalec, gasilci PGD Griže nudili pomoč reševalcem NMP Celje in Žalec pri oskrbi in prenosu obolele osebe do reševalnega vozila. Obolelo osebo so reševalci NMP Celje nato prepeljali v SB Celje.

Ob 19.06 so v Polzeli gasilci PGD Polzela nudili pomoč reševalcem NMP Celje pri prenosu obolele osebe.

Izpostava Kranj

Ob 7.06 so v Industrijski ulici v Žireh gasilci PGD Dobračeva nudili prvo pomoč oboleli osebi do prihoda reševalcev NMP Škofja Loka in nato reševalcem nudili pomoč pri prenosu obolele osebe do reševalnega vozila.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.15 so na Gmajni v naselju Notranje Gorice, občina Brezovica, gasilci PGD Notranje Gorice - Plešivica nudili pomoč reševalcem NMP pri reanimaciji in prenosu obolele osebe do reševalnega vozila.

Ob 13.48 so na Tacenski cesti v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s pomočjo avto lestve nudili pomoč pri prenosu obolele osebe iz prvega nadstropja do reševalnega vozila reševalcem NMP.

 Izpostava Maribor

Ob 12.18 so v Zrkovcih v občini Maribor gasilci JZ GB Maribor s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in tako omogočili vstop do obolele osebe reševalcem NMP Maribor v stanovanje.

Ob 12.33 so na Pohorski cesti v naselju Fram, občina Rače–Fram, gasilci PGD Fram razžagali in z vozišča odstranili podrto drevo.

Izpostava Nova Gorica

Ob 19.48 je v Žnidarčičevi ulici v Šempetru pri Gorici, občina Šempeter - Vrtojba, puščal razvod vode za namakanje iz sistema Vogršček. Gasilci PGD Šempeter so s tehničnim posegom namestili odstranjene cevi in preprečili nadaljnje puščanje vode.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

 

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

OPOZORILO

V večjem delu Slovenije je velika požarna ogroženost v naravnem okolju.

  Na podlagi 8. člena Uredbe o varstvu pred požarom v naravnem okolju (Uradni list republike Slovenije (RS), št. 20/14) je od 14. marca 2022 na območju celotne države Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje razglasila veliko požarno ogroženost naravnega okolja. Razglas velja do preklica za območja naravnega okolja brez snežne odeje.