Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 24. marca 2022.

Potresi

Ob 10.14 so po podatkih Urada za seizmologijo Agencije Republike Slovenije (RS) za okolje seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic zabeležili potres magnitude 1,7 v bližini Čepovana, 48 km zahodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci Spodnje Idrije in Mosta na Soči. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla III. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

Pogrešane osebe

Dne 24.3.2022 se je ob 7.30 nadaljevala iskalna akcija za pogrešano osebo na širšem območju naselja Podlipa, občina Vrhnika. Pogrešano osebo so vodniki reševalnih psov in gasilci okoli 9.30 našli mrtvo v globeli na nedostopnem terenu pri naselju Trčkov Grič, občina Vrhnika. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Podlipa Smrečje in gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Ljubljana so osebo s pomočjo vrvne tehnike dvignili iz brezna in jo prenesli do ceste, kjer so jo predali pristojnim službam.

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Kranj

Ob 10.12 se je na smučišču Krvavec, občina Cerklje na Gorenjskem, pri padcu poškodoval smučar. Na kraju so ga oskrbeli reševalci na smučišču ter ga v sodelovanju z reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Kranj, dežurno ekipo Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) in helikoptersko posadko Slovenske vojske prepeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Ob 15.20 je na južnem pobočju Vajneža, občina Jesenice, strmoglavil jadralni padalec in se poškodoval. Na kraju so ga oskrbeli gorski reševalci GRS Jesenice, dežurna ekipa HNMP s helikopterjem Slovenske vojske pa ga je prepeljala na zdravljenje v Splošno bolnišnico (SB) Jesenice. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Ljubljana

Ob 13.37 se je v podjetju v Ulici Jana Husa v Ljubljani pri delu poškodovala zaposlena. Reševalci NMP Ljubljana so jo imobilizira ter pripeljali v bolnišnico.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 4.35 sta na Mariborski cesti v Celju trčili osebni vozili. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč Policiji pri osvetljevanju kraja, z vpojnim sredstvom posuli razlite motorne tekočine, s tehničnim posegom postavili vozilo na kolesa ter odklopili akumulatorja. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Ljubljana

Ob 7.36 so na avtocesti Grosuplje – Ljubljana v predoru Mali hrib v naletu trčila tri osebna vozila. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana in PGD Grosuplje so zavarovali kraj nesreče, odklopili baterijo na električnem vozilu ter posuli iztekle motorne tekočine. V prometni nesreči ni bilo poškodovanih.

Ob 13.22 sta na viaduktu Petelinjek v občini Lukovica trčili osebni vozili. Aktivirani so bili gasilci Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale in PGE Celje. Obe vozili sta že bili na odstavnem pasu, poškodovanih pa ni bilo. Na kraju so bili policisti in delavci cestnega podjetja.

Ob 17.03 je padel kolesar ob Kranjski cesti v Kamniku. Gasilci PGD Kamnik so zavarovali kraj prometne nesreče, usmerjali promet ponudili pomoč reševalni ekipi NMP Kamnik ter nudili pomoč policiji. Poškodovanega so prepeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Maribor

Ob 14.07 je na avtocesti Ljubljana – Maribor okoli 100 metrov pred izvozom Slovenska Bistrica-Jug prišlo do trčenja in naleta 4 osebnih in kombiniranega vozila za prevoz potnikov. Posredovali so gasilci PGD Slovenska Bistrica in Slovenske Konjice, ki so zavarovali kraj nesreče, s tehničnim posegom osebo rešili iz vozila, dvema pa nudili prvo pomoč. Reševalci NMP so ju oskrbeli in prepeljali na zdravljenje v UKC Maribor. Gasilci so še odklopili akumulatorje na vozilih ter z vpojnim sredstvom posuli po izteklih motornih tekočinah.

Izpostava Novo mesto

Ob 17.15 je na avtocesti med priključkoma Novo mesto zahod in Novo mesto vzhod, osebno vozilo zapeljalo s ceste in obstalo na boku. Gasilci Gasilsko reševalnega centra (GRC) Novo mesto so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, s tehničnim posegom rešili tri osebe in jih predali reševalcem, postavili vozilo na kolesa in pomagali delavcem avtovleke. Reševalci nujne medicinske pomoči Novo mesto so poškodovane oskrbeli in prepeljali v Splošno bolnišnico Novo mesto. Delavci cestnega podjetja so s prometno signalizacijo zavarovali mesto nesreče in očistili cestišče.

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 11.05 so se v Lipju v občini Velenje vnele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Vinska Gora in Bevče so goreče saje pogasili.

Ob 12.09 so gasilci PGD Zreče z gasilnikom pogasili goreče saje v dimniku stanovanjske hiše v Radani vasi v občini Zreče, očistili dimno tuljavo in jo pregledali z termovizijsko kamero.

Izpostava Kranj

Ob 19.22 je v Čabračah, občina Gorenja vas–Poljane, zagorelo ostrešje stanovanjske hiše. Gasilci PGD Hotavlje in Gorenja vas so ogenj pogasili.

Izpostava Ljubljana

Ob 2.28 je ob Cesti na Log v občini Brezovica zagorelo v kuhinji stanovanjske hiše. Gasilci PGD Notranje Gorice-Plešivica, Vnanje Gorice in Brezovica pri Ljubljani so pogasili požar, iznesli uničene kuhinjske elemente in prezračili stanovanje.

Ob 12.13 se je kadilo iz elektro postaje v šolskem centru ob Aškerčevi cesti v Ljubljani. Zaposleni so se skupaj z učenci evakuirali iz šole. Gasilci GB Ljubljana so na kraju ugotovili, da se dimi zaradi gorenja plastičnega podnožja sistema v elektro postaji. Gasilci so požar pogasili ter prezračili prostore.

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.52 je v bližini naselja Plače, občina Ajdovščina, zagorel čebelnjak in okolica. Gasilci GRC Ajdovščina in PGD Ajdovščina so objekt, v katerem je zgorelo šest panjev in okolico pogasili.

Izpostava Novo mesto

Ob 17.14 je v Stranski vasi, občina Novo mesto, gorela stanovanjska hiša, osebno vozilo in trije gospodarski objekti. Gasilci GRC Novo mesto, PGD Stranska vas, Stopiče in Šmihel pri Novem mestu so požar na gospodarskih poslopjih pogasili. Hiše in osebnega vozila niso gasili zaradi nevarnosti eksplozije. Delavci Komunale Novo mesto so zaradi počenih cevi zaprli glavni vodovodni ventil naselja. Na kraju so bile pristojne službe.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 10.59 so v industrijskem objektu na Livarski cesti v Vuzenici, zagorele hidravlične cevi na peči za talino. Posredovali so gasilci PGD Vuzenica, ki so požar pogasili ter prezračili objekt.

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Celje

Ob 16.08 je na Kidričevi cesti v Velenju zagorelo vozilo v garažni hiši Nakupovalnega centra Velenje. Gasilci PGD Velenje so požar omejili in pogasili. Gasilci so iz nakupovalnega centra na prosto umaknili 300 oseb, vpojna sredstva posuli po razlitih motornih tekočinah ter prezračili in pregledali garažno hišo. Gasilci PGD Šalek so nudili pomoč pri prezračevanju prostorov. Pri gašenju požara se je občan nadihal dima. Reševalci NMP Velenje so poškodovanega oskrbeli in odpeljali v SB Celje.

Izpostava Murska Sobota

Ob 4.09 se je na avtocestnem počivališču Murska Sobota sever iz pogašenega tovornega vozila ponovno začelo kaditi. Gasilci PGD Murska Sobota so požarišče razkopali in dodatno pogasili z vodo.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Brežice

Ob 1.11 so v naselju Lončarjev Dol, občina Sevnica, v bližini stanovanjske hiše gorele ciprese. Gasilci PGD Sevnica so požar, katerega je že pred njihovim prihodom omejil lastnik, pogasili.

Izpostava Celje

Ob 9.56 je v Mrzlem Polju v občini Laško gorelo v naravi. Gasilci PGD Jurklošter, Vrh nad Laškim, Laško, Šentrupert, Planina pri Sevnici in Dobje so požar na površini 1000 kvadratnih metrov omejili in pogasili ter gasili posamezna žarišča. Krajan, ki je gasil požar pred prihodom gasilcev se je nadihal dima in bo po potrebi sam odšel k zdravniku.

Ob 11.37 je v Prapretnem v občini Šentjur zagorela suha trava, požar pa se je razširil na podrast v gozdu. Gasilci PGD Planina, Dobje, Jurklošter, Vrh nad Laškim, Laško, Kalobje, Slivnica, Šentjur, Prevorje so požar omejili, gasili posamezna žarišča, podrli osem dreves in pogasili. Poškodovanih je okoli 1000 kvadratnih metrov travnika in 2 hektara podrasti v gozdu.

Ob 14.17 je v Trnovcu, občina Rečica ob Savinji, zagorel kup smrečja v gozdu. Gasilci PGD Rečica ob Savinji, Pobrežje ob Savinji in Grušovlje so požar omejili ter pogasili.

Ob 15.09 je v Strmci v občini Laško gorela suha trava na površini okoli 500 kvadratnih metrov. Gasilci PGD Laško so požar omejili in pogasili.

Ob 15.52 je v Tratni pri Grobelnem v občini Šentjur zaradi namernega kurjenja gorela suha trava. Gasilci PGD Šentjur so pogasili požar.

Ob 16.15 so Pod Slatino v Nazarjah gasilci PGD Nazarje pogasili manjši požar v naravi.

Ob 18.56 so v Pirešici, občina Velenje, gasilci PGD Vinska gora, pogasili goreče veje, zavarovali območje, počakali na elektro službo in jim nudili pomoč z razsvetljavo pri menjavi droga.

Ob 20.28 so v Gotovljah, občina Žalec, goreli kupi hmeljskih plev. Gasilci PGD Gotovlje so zavarovali kraj in pogasili požar.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.11 je nad Radno v občini Brezovica gorela trava, ki se je širila v gozd. Požar je zajel tudi drevesa. Skupaj je gorelo na površini 2 ha. Požar so gasili gasilci PGD Brezovica, Podpeč, Notranje Gorice Plešivica, Vnanje Gorice in Preserje. Gasilci PGD Brezovica so ostali na požarni straži.

Ob 13.47 je malo iz Šalke vasi gorela trava. Pogasili so jo gasilci PGD Šalka vas in Kočevje. Gorelo je na površini okoli 100 kvadratih metrov.

Ob 15.22 je ob Aškerčevi cesti v Šmarju Sap v občini Grosuplje gorela trava na površini okoli 100 kvadratnih metrov. Pogasili so ga gasilci PGD Šmarje Sap.

Ob 16.30 je v naselju Željne, občina Kočevje, gorela suha trava na površini 250 kvadratnih metrov ter dva večja kupa suh vej. Požar so pogasili gasilci PGD Šalka vas in Kočevje.

Ob 16.45 je ob Ljubljanski cesti v Domžalah gorela trava. Pogasili so jo gasilci CZR Domžale.

Ob 16.50 so gasilci PGD Kočevje pogasili okoli 2000 kvadratnih metrov suhe trave in podrasti na Trati v Kočevju.

Ob 18.29 je ob Dolenjski cesti v naselju Lavrica, občina Škofljica, gorel kup vejevja na površini dveh kvadratnih metrov. Požar so pogasili gasilci PGD Lavrica.

Ob 18.35 je ob Večni poti, občina Ljubljana, v gozdu gorela podrast. Gasilci GB Ljubljana, PGD Zgornja Šiška in Brdo so požar na površini 2000 kvadratnih metrov pogasili, prekopali in zalili z vodo.

Ob 21.20 so Ob Poti na Rakovo jelšo, občina Ljubljana, gasilci PGD Trnovo in GB Ljubljana sredi polja pogasili požar električnih vodnikov.

Ob 23.13 je na območju Velikega Rakovnika, občina Ljubljana, gorelo grmičevje in podrast. Posredovali so gasilci GB Ljubljana ter gasilci prostovoljnih gasilskih društev Vič, Brdo, Zg. Šiška in Podutik - Glince, ki so požar velikosti 7000 kvadratnih metrov pogasili, prekopali in zalili posamezna žarišča.

Izpostava Maribor

Ob 11.25 je za Trgovskim centrom Tuš v Selnici ob Dravi zagorela suha trava in podrast na površini okoli 100 kvadratnim metrov. Gasilci PGD Selnica ob Dravi so požar lokalizirali in pogasili.

Ob 14.33 so gasilci PGD Sveta Ana pogasili požar v gozdu na površini okoli 1.600 kvadratnih metrov, pri naselju Kremberk v občini Sveta Ana.

Ob 14.41 so gasilci PGD Sveti Jurij in Lenart pogasili okoli 800 kvadratnih metrov površine pri naselju Žitence v občini Sveti Jurij v Slovenskih Goricah.

Ob 23.18 so v Ruperčah, občina Maribor, gasilci Javnega zavoda gasilske brigade (JZ GB) Maribor in PGD Malečnik posredovali, kjer je zagorelo podrastje v naravi. Gasilci so požar na površini približno 120 kvadratnih metrov pogasili.

Izpostava Murska Sobota

Ob 12.43 je v Očeslavcih, občina Gornja Radgona, zaradi neprevidnega kurjenja v naravi prišlo do travniškega požara. Požar na površini okoli 1600 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Stavešinci in Gornja Radgona.

Ob 22.56 so v Vučji Gomili, občina Moravske Toplice, gasilci PGD Vučja Gomila pogasili goreče vejevje.

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.23 je v Gorenji Kanomlji, občina Idrija, nedaleč od gospodarskega objekta zagorela suha trava in podrast. Gasilci PGD Spodnja Idrija so pogasili približno hektar travniških, pašnih in zaraščenih površin.

Ob 14.00 je med naseljema Ustje in Uhanje, občina Ajdovščina, zagorelo v naravnem okolju. Gasilci GRC Ajdovščina in PGD Ajdovščina so požar na površini približno 400 kvadratnih metrov pogasili in preventivno namočili robove.

Izpostava Novo mesto

Ob 11.37 je v bližini naselja Vejar, občina Trebnje, gorela podrast in grmičevje. Gasilci PGD Trebnje, Trebanjski Vrh, Ponikve in Lukovek so pogasili požar na površini okoli enega hektarja.

Ob 13.51 je v bližini naselja Gorenje Gradišče pri Šentjerneju, občina Šentjernej, gorela suha trava. Gasilci PGD Šentjernej in Maharovec so pogasili požar na površini okoli 100 kvadratnih metrov.

Ob 17.04 je v ulici Šmihel v Novem mestu, ob železniški progi gorela suha trava. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Šmihel pri Novem mestu so pogasili požar na površini okoli 500 kvadratnih metrov.

Ob 21.35 je ob ulici Pot v Gaj v Novem mestu ob železniški progi gorela suha trava. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Šmihel pri Novem mestu so pogasili požar na površini 100 kvadratnih metrov.

Ob 21.58 je pri naselju Lokve, občina Črnomelj, v gozdu gorela podrast. Gasilci PGD Črnomelj so pogasili požar na površini okoli enega hektarja.

Ob 22.17 je v ulici Brezje v Novem mestu gorela podrast. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Kamence so pogasili požar na površini okoli 200 kvadratnih metrov.

Ob 22.28 je ob ulici Pot v Gaj v Novem mestu, ob železniški progi ponovno gorela suha trava. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Šmihel pri Novem mestu so nadzorovali gorenje in požarišče obilno zalili z vodo.

Ob 23.18 je v ulici Brezje v Novem mestu gorela pnevmatika in podrast. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Kamence so pogasili požar na površini okoli 100 kvadratnih metrov.

Izpostava Postojna

Ob 12.40 je v naselju Jurišče, občina Pivka, gorela suha trava. Posredovali so gasilci PGD Palčje in Zagorje, ki so požar na površini na površini 2,25 hektarja pogasili.

Ob 13.33 je požarna straža iz Žej, občina Postojna javila, da potrebujejo pomoč pri gašenju suhe trave in grmičevja. Posredovali so gasilci PGD Postojna, Studenec in Slavina, ki so požar na treh hektarjih pogasili in zalili z vodo.

Ob 14.05 je pri naselju Podstenje, občina Pivka, gorela suha trava in grmičevje. Posredovali so gasilci PGD Ilirska Bistrica in Knežak, ki so požar na površini 200 kvadratnih metrih pogasili in zalili z vodo.

Ob 15.27 je pri naselju Brezovica , občina Hrpelje–Kozina, krajanu ki je kuril veje in zeleni obrez ogenj ušel izpod nadzora. Gasilci PGD Materija in Zavoda za gasilno in reševalno službo (ZGRS) Sežana so požar suhe trave in vej na površini 250 kvadratnih metrov pogasili in dodatno zalili. Na kraju dogodka je bila prisotna tudi policija.

Ob 15.41 je krajan obvestil policijo, da je na gozdni cesti pod Slivnico proti Peščenku v Cerknici, ob cesti odvržen žareči pepel. Posredovali so gasilci PGD Cerknica, ki so kup pepela zalili z vodo.

Ob 16.20 je zagorelo v naravi na vojaškem vadišču Poček pri Postojni. Požar suhe trave in grmičevja na površini dveh hektarjev so pogasili gasilci PGD Postojna in Slavina.

Ob 18.27 je pri naselju Velika Bukovica, občina Ilirska Bistrica, zagorelo v naravi. Posredovali so gasilci PGD Ilirska Bistrica in Vrbovo, ki so pogasili gorečo podrast in grmičevje na površini približno tristo kvadratnih metrov.

Ob 19.25 je pri naselju Mala Bukovica, občina Ilirska Bistrica, zagorelo v naravi. Posredovali so gasilci PGD Ilirska Bistrica, Podgora–Podgraje in Vrbovo, ki so pogasili gorečo podrast in grmičevje na površini približno pet hektarjev.

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Maribor

Ob 10.05 so gasilci JZ GB Maribor posredovali v naselju Dragučova v občini Pesnica, kjer je uhajal plin iz jeklenke za kuhanje. Gasilci so zaprli jeklenko. Pristojni delavec plinarne Maribor je izmeril koncentracijo plina v prostoru in do nadaljnjega prepovedal uporabo štedilnika.

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Maribor

Ob 6.08 je v Industrijski ulici v Mariboru iz osebnega vozila na cesto in parkirišče izteklo okoli 20 litrov pogonskega dizel goriva. Gasilci JZ GB Maribor so območje razlitja posuli z absorbentom.

Ob 15.14 je iztekalo gorivo iz osebnega vozila na parkirišču na Ljubljanski ulici v Slovenski Bistrici. Gasilci PGD Slovenska Bistrica so zavarovali kraj iztekanja in pod rezervoar vozila podstavili lovilno posodo ter preprečili nadaljnje iztekanje. Preostanek goriva so prečrpali v ustrezno posodo, izteklo gorivo so nevtralizirali in onesnaženje očistili.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Brežice

Ob 13.41 se je v nakupovalnem centru na Cesti krških žrtev v Krškem aktiviral požarni detektor. Gasilci PGE Krško so notranjost pregledali s termo kamero, pregledali streho, prezračili prostore in obvestili zaposlene, vendar izvora dima niso našli.

Izpostava Ljubljana

Ob 17.59 so na Levstikovi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana nudili pomoč delavcem, ki pogodbeno opravljajo prevoze pacientov pri prenosu osebe iz reševalnega vozila v stanovanje.

Izpostava Maribor

Ob 15.08 so gasilci JZ GB Maribor nudili pomoč reševalcem NMP pri transportu bolne osebe iz stanovanja do reševalnega vozila.

Ob 17.47 je iztekala voda v stanovanju na Pupinovi ulici v Mariboru. Gasilci JZ GB Maribor so zaprli glavni vodovodni ventil v nadstropju.

Ob 22.35 so na Ruški cesti v Mariboru, gasilci JZ GB Maribor, nudili pomoč reševalcem pri prenosu obolele osebe.

Ob 22.47 so v Prvomajski ulici v Mariboru, gasilci JZ GB Maribor, zaradi pregrevanja iz električnega omrežja izklopili Infrardeči (IR) panel.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 6.39 je na Kopališki ulici v Slovenj Gradcu v prostorih osnovne šole popustil ventil. Voda je poplavila približno 350 kvadratnih metrov prostorov. Posredovali so gasilci PGD Slovenj Gradec, ki so zaprli vodovodni ventil.

Izpostava Trbovlje

Ob 12.27 so gasilci PGD Trbovlje na ulici Sallaumines v Trbovljah rešili osebo iz okvarjenega dvigala, izklopili dvigalo in obvestili servisno službo.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Opozorilo

V večjem delu Slovenije je velika požarna ogroženost v naravnem okolju.

Na podlagi 8. člena Uredbe o varstvu pred požarom v naravnem okolju (Uradni list republike Slovenije (RS), št. 20/14) je od 14. marca 2022 na območju celotne države Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje razglasila veliko požarno ogroženost naravnega okolja. Razglas velja do preklica za območja naravnega okolja brez snežne odeje.

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/