Skoči do osrednje vsebine

Minister Vizjak na obisku v Katarju

  • Ministrstvo za okolje in prostor
Minister za okolje in prostor mag. Andrej Vizjak se mudi na delovnem obisku v Katarju, ki poteka v sklopu državniškega obiska Predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja v Državi Katar. Ob robu državniškega obiska se je minister Vizjak sestal s katarskim ministrom za okolje in podnebne spremembe Njegovo Ekscelenco šejkom Dr. Faleh bin Nasser bin Ahmed bin Ali Al Thanijem.
Bilateralno srečanje mag. Andrej Vizjak (levo) in Dr. Sheikh Faleh Bin Nasser Bin Ahmad Al-Thani

Bilateralno srečanje mag. Andrej Vizjak in Dr. Sheikh Faleh Bin Nasser Bin Ahmad Al-Thani | Avtor: Katja Piškur

1 / 3

Sogovornika sta v bilateralnem pogovoru potrdila dobre odnose med državama in se strinjala, da so varovanje okolja, ohranjanje biotske raznovrstnosti ter prizadevanja za omejitev globalnega segrevanja prava pot za doseganje trajnostnega razvoja. Posebej sta se dotaknila izzivov povezanih s podnebnimi spremembami, tudi v luči korakov po zasedanju  26. Konference pogodbenic (angleško Conference of Parties-COP26) Okvirne konvencije Združenih narodov o spremembi podnebja (angleško United Nations Framework Convention on Climate Change-UNFCCC) ter pripravi na COP27. Ob tem sta izmenjala poglede na nacionalne ukrepe za razogljičenje in izzive, s katerimi se državi pri tem soočata. Sogovornika sta se dotaknila tudi pomena ohranjanja biotske raznovrstnosti, zavarovanih območij ter upravljanja z vodami.

Minister Vizjak se je v sklopu obiska udeležil tudi srečanja v organizaciji Qatar Leadership Centra ter  skupaj s predsednikom države Pahorjem in ministrom Vrtovcem sodeloval v razpravi z mladimi voditelji alumnija.