Skoči do osrednje vsebine

Minister Hojs z danskim kolegom Tesfayem o ukrajinski krizi in migracijah

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs se je v Københavnu na Danskem sestal z ministrom za priseljevanje in integracijo Mattiasom Tesfayem. Govorila sta o aktualnih razmerah na področju migracij, obiskala agencijo za vračanje in center za identifikacijo, ki deluje v sklopu agencije.

Sogovornika sta obsodila rusko agresijo in se zavzela za solidarnost z Ukrajino. Kot sta se strinjala ministra, je bil pri tem ključnega pomena hiter in enoten odziv EU, ki se kaže tudi v enotnosti EU pri sprejemu beguncev iz Ukrajine. Svet EU je namreč 4. marca 2022 sprejel odločitev o aktiviranju začasne zaščite razseljenih oseb v Evropski uniji za razseljene osebe iz Ukrajine. Minister Aleš Hojs je ob tem dodal, da je Vlada Republike Slovenije skladno s to odločitvijo 9. marca 2022 sprejela sklep o uvedbi začasne zaščite za razseljene osebe iz Ukrajine v Sloveniji, ki je začel veljati 10. marca 2022. Doslej smo v Sloveniji prejeli približno 6500 vlog za začasno zaščito. Minister je še povedal, da se pripravljamo na povečan prihod beguncev in skladno s tem krepimo svoje kapacitete. Podobne aktivnosti izvajajo na Danskem, kjer so sprejeli že okoli 10000 prošenj za začasno zaščito.

Ministra Aleš Hojs in Mattias Tesfaye se rokujeta pred zastavami

Ministra Aleš Hojs in Mattias Tesfaye | Avtor: Ministrstvo za notranje zadeve

1 / 3

Danska in slovenska stališča so kljub posebnemu statusu Danske (tako imenovani »opt-out« od sodelovanja v EU) sorodna pri nekaterih vprašanjih v okviru pakta o migracijah in azilu, o čemer sta tudi govorila ministra. Državi si prizadevata za večjo vlogo zunanje razsežnosti migracij ter odpravi vzrokov za migracije. Pri tem je ključnega pomena sodelovanje s partnerskimi državami izvora migracij in tranzitnimi državami s ciljem zmanjševanja nezakonitih migracij in preprečevanja trgovine z ljudmi in tihotapljenja migrantov. Poudarek dajeta tudi aktivnostim za učinkovitejše vračanje. Z danskimi izkušnjami pri prostovoljnem vračanju se je seznanil tudi minister Hojs z delegacijo ob obisku agencije za vračanje. Agencija pomaga tujcem pri organizaciji poti in pridobivanju potovalnih dokumentov v procesu prostovoljnega vračanja.

Sestanek delegacije ministrstva s predstavniki Danske agencije za vračanje in Centra za identifikacijo, ki deluje v sklopu agencije

Sestanek delegacije ministrstva s predstavniki danske agencije za vračanje in centra za identifikacijo, ki deluje v sklopu agencije | Avtor: Ministrstvo za notranje zadeve

1 / 2