Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 23. marca 2022

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.42 so v bližini Cerknega gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Cerkno iz gozda prenesli poškodovano osebo do reševalnega vozila reševalcev Nujne medicinske pomoči (NMP) Idrija.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Celje

Ob 14.34 je na Rečici ob Savinji občan pri delu padel s strehe in se pri tem huje poškodoval. Reševalci NMP Mozirje so poškodovanca oskrbeli, nato pa ga je posadka s helikopterjem Slovenske vojske skupaj z ekipo Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Maribor na krovu prepeljala v Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor. Gasilci PGD Rečica ob Savinji so zavarovali kraj pristanka helikopterja.

Izpostava Celje

Ob 14.11 se je v Robanovem kotu, občina Solčava, pri delu poškodoval občan. Le ta je zdravniško pomoč iskal v Zdravstveni postaji Luče, kamor je nato poletel helikopter Slovenske vojske skupaj z dežurno ekipo Helikopterske nujne medicinske pomoči in ob pomoči reševalcev NMP Mozirje prevzel poškodovano osebo ter jo prepeljal na nadaljnje zdravljenje v UKC Ljubljana. Gasilci PGD Luče so zavarovali kraj pristanka helikopterja.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Ljubljana

Ob 10.15 se je na poti s Kamniškega dedca v Kamniški Bistrici pri sestopu poškodovala planinka. Posredovali so pripadniki GRS Kamnik, ki so poškodovanko imobilizirali ter pospremili na Jermanco od kjer so jo prepeljali na pregled v Zdravstveni dom (ZD) Kamnik.

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.57 je posadka s helikopterjem SV z dežurno ekipo HNMP na krovu poletela v Cerkno, od koder je prepeljala poškodovano osebo v UKC Ljubljana.

 

Pogrešane osebe, živali in stvari

Ob 8.01 se je na širšem območju naselja Podlipa v občini Vrhnika pod vodstvo Policije pričelo iskanje dementne osebe. V akciji so sodelovali policisti, vodniki in kinologi reševalnih psov Ljubljanske regije in gasilci PGD Borovnica, Verd, Padež–Pokojišče–Zavrh in Rovte. Pogrešane osebe niso našli. Iskalna akcija se bo nadaljevala v četrtek, 24. 3. 2022.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 11.49 sta na avtocesti pri Obrežju, občina Brežice, trčila osebno in tovorno vozilo. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in preprečili iztekanje motornih tekočin. Reševalci NMP Brežice so poškodovano osebo oskrbeli in prepeljali v Urgentni center (UC) Brežice.

Izpostava Celje

Ob 6.47 sta v naselju Proseniško, občina Šentjur, trčila osebno vozilo in motorno kolo. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, očistili vozišče, odstranili motorno kolo in nudili prvo pomoč poškodovanemu do prihoda reševalcev NMP Celje, ki so poškodovanca na kraju oskrbeli in nato prepeljali v Splošno bolnišnico (SB) Celje.

Ob 10.27 se je v Prožinski vasi, občina Štore, osebno vozilo prevrnilo na bok. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator na vozilu, z vpojnim sredstvom posuli razlite motorne tekočine in vozilo stabilizirali. Poškodovanih ni bilo.

Ob 18.46 sta na Mariborski cesti v Celju trčili osebni vozili. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, z vpojnim sredstvom posuli razlite motorne tekočine in do prihoda reševalcev NMP Celje nudili prvo pomoč poškodovani osebi. Reševalci so jo prepeljali v SB Celje.

Izpostava Ljubljana

Ob 18.45 je na cesti relacije Trzin–Depala Vas, občina Trzin, osebno vozilo oplazilo obcestno ograjo. Gasilci Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale in PGD Trzin so zavarovali kraj dogodka ter usmerjali promet. Poškodovanih ni bilo.

Ob 22.15 sta v križišču Posavske ulice in Vodovodne ceste v Ljubljani trčili osebni vozili. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, nahudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi poškodovane osebe in odklopili akumulatorja vozil. Poškodovanec je bil prepeljan v UKC Ljubljana.

Izpostava Postojna

Ob 14.56 so pred Petelinjami v občini Pivka v naletu trčila tri osebna vozila. Ena oseba se je poškodovala. Gasilci PGD Postojna so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulatorje na vozilih. Za poškodovano osebo so poskrbeli reševalci NMP Postojna.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 17.43 sta v Kidričevi ulici, občina v Slovenj Gradec, trčili motorno kolo in tovorno vozilo. Gasilci PGD Slovenj Gradec so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu poškodovanca v reševalno vozilo ter nevtralizirali iztekle tekočine. Ena oseba je bila odpeljana v SB Slovenj Gradec.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 14.06 je v Bezini, občina Slovenske Konjice, v kuhinji na štedilniku zagorela pozabljena hrana. Požar so pričeli gasiti domači, gasilci PGD Slovenske Konjice pa so zavarovali kraj dogodka, požar dokončno pogasili, iznesli tleče dele iz kuhinje, prezračili prostore in objekt preventivno pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Kranj

Ob 18.43 je v naselju Križe, občina Tržič, zagorelo v kurilnici stanovanjskega objekta. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj, PGD Bistrica pri Tržiču, Križe in Tržič so pogasili električni grelec, prezračili prostor in pogledali okolico s termovizijsko kamero.

Ob 18.54 so v naselju Možjanca, občina Preddvor, zagorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Preddvor, Štefanja Gora in Cerklje so požar pogasili, očistili kurišče, pregledali dimniško tuljavo s termovizijsko kamero in odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarja.

Izpostava Ljubljana

Ob 20.32 so v naselju Gorjuša v občini Domžale v stanovanjski hiši gorele saje v dimniški tuljavi. Gasilci CZR Domžale in PGD Dob so goreče saje zadušili z gasilnikom na prah, iznesli izgorele saje in ga preventivno očistili. Lastnikom so odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

Izpostava Maribor

Ob 19.15 so v naselju Prepolje, občina Starše, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Posredovali so gasilci PGD Prepolje, Starše in Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB)  Maribor. Počistili so kurišče, dimnik pregledali s termovizijsko kamero in ga varovali dokler saje niso zgorele.

Izpostava Murska Sobota

Ob 16.53 je v naselju Radomerje, občina Ljutomer, zagorela lesena uta velikosti 4 x 6 metre. Požar so pogasili gasilci PGD Ljutomer, Radomerje, Gresovščak in Spodnji Kamenščak. Uta je v celoti pogorela.

Izpostava Ptuj

Ob 0.22 je v naselju Rucmanci, občina Sveti Tomaž, zagorelo v objektu. Požar je zajel stanovanjski objekt površine sto kvadratnih metrov. Pogasili so ga gasilci PGD Trnovci, Koračice, Pršetinci in Savci.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Murska Sobota

Ob 23.17 je na počivališču avtoceste pri Murski Soboti v smeri Maribora zagorelo tuje tovorno vozilo. Gasilci PGD Murska Sobota in Rakičan so požar na tovornem vozilu pogasili.

Izpostava Nova Gorica

Ob 22.15 je na cesti Spodnja Idrija–Kanomlja v občini Idrija zagorelo osebno vozilo. Gasilci PGD Spodnja Idrija so požar pogasili in vozilo pregledali z termovizijsko kamero.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Brežice

Ob 15.09 so v naselju Kerinov Grm, občina Krško, goreli odvrženi odpadki. Gasilci PGE Krško so požar pogasili. Obveščene so bile pristojne službe. 

Izpostava Celje

Ob 11.13 je na Mariborski cesti v Celju na prostem zagorelo odpadno vejevje. Gasilci PGE Celje in PGD Celje Gaberje so požar pogasili.

Ob 13.40 so v kraju Pečica, občina Šmarje pri Jelšah, na travniku in gozdu zagoreli podrast in suho listje na površini okoli 6000 kvadratnih metrov. Gasilci PGD Šmarje pri Jelšah, Sladka gora, Mestinje, Kristan vrh, Zibika, Sveti Štefan in Šentvid pri Grobelnem so požar omejili in pogasili, prekopali ter zalili posamezna požarišča.

Ob 15.30 se je v Sv. Lovrencu, občina Prebold, ponovno pričelo kaditi na pogorišču požara v naravi izpred nekaj dni. Posredovali so gasilci PGD Sv. Lovrenc in PGD Prebold, ki so dve manjši žarišči prekopali in zalili z vodo.

Ob 18.25 je v Migojnicah, občina Žalec, prišlo do manjšega požara v naravi. Posredovali so gasilci PGD Griže in požar pogasili.

Izpostava Koper

Ob 14.12 je ob cesti v Gažonu, občina Koper, zagorela trava. Na kraj dogodka so bili napoteni gasilci JZ GB Koper, PGD Krkavče in Pobegi. Pogasili so travniški požar na površini okoli 500 kvadratnih metrov.

Ob 21.21 so ob cesti med Barižoni in Valdoltro v občini Ankaran, gasilci JZ GB Koper in PGD Hrvatini pogasili požar grmičevja in trave v neposredni bližini listnatega gozda, na površini okoli 30 kvadratnih metrov.

Izpostava Kranj

Nekaj po 14.00 uri je tovorni vlak na relaciji med Kranjem in Ljubljano zaradi okvare in iskrenja zavor zanetil več požarov ob železniški progi. Na petnajstih lokacijah vzdolž te poti, na območjih občin Kranj, Škofja Loka, Medvode in Ljubljana je gorela suha trava. Požare so pogasili gasilci štirinajstih aktiviranih gasilskih enot.

Ob 18.56 so v bližini naselja Podjelovo Brdo, občina Gorenja Vas-Poljane, gasilci PGD Sovodenj pogasili manjši požar v naravnem okolju.

Ob 21.59 so v naselju Jama v občini Kranj goreli leseni odpadki na odlagališču. Gasilci GARS Kranj in PGD Mavčiče so goreče odpadke razkopali in jih zalili z večjo količino vode. Pri razkopavanju je pomagal tudi lastnik z večjim gradbenim strojem. Gasilci PGD Mavčiče, bodo v četrtek, 24. 2022, v jutranjih urah opravili preventivni ogled požarišča.

Izpostava Ljubljana

Ob 0.12 sta na Rožniku v Ljubljani gorela podrast in kup odpadnih vej. Požar na površini okoli 5000 kvadratnih metrov so pogasili gasilci GB Ljubljana, PGD Vič in Zgornja Šiška.

Ob 11.24 je v gozdu na hribu med Babno Goro in Hruševim, občina Dobrova-Polhov Gradec, zagorela podrast. Gasilci PGD Dobrova, Polhov Gradec, Dvor, Hruševo, Šentjošt, Podsmreka, Črni Vrh, Butajnova-Planina, Brezje in Zalog so požar pogasili in področje zalili z vodo. Gorelo je na površini okoli enega hektara.

Ob 13.45 je pri naselju Brezje pri Dobrovi v občini Dobrova – Polhov Gradec na strmem terenu gorela gozdna podrast. Gasilci PGD Brezje, Dobrova – Črni Vrh in Podsmreka so požar pogasili in žarišče pregledali s termovizijsko kamero.

Ob 14.22 je ob Dolenjski cesti, občina Škofljica, gorela trava. Posredovali so gasilci PGD Lavrica in Škofljica. Pogasili so požar na površini enega hektarja.

Ob 14.40 so v Sinji Gorici, občina Vrhnika, gasilci PGD Sinja Gorica pogasili okoli 20 kvadratnih metrov vejevja in odpadnih smeti.

Ob 17.42 je na Mokrem Potoku pri Kočevski reki, občina Kočevje, gorela suha trava. Gasilci PGD Kočevska reka, Kočevje in Morava so pogasili požar na površini okoli 1000 kvadratnih metrov.

Ob 17.52 je ob Bistriški cesti v naselju Šmarca, občina Kamnik, za industrijskim objektom gorelo v gozdu. Posredovali so gasilci PGD Kamnik in Šmarca, ki so pogasili požar v gozdu in prekopali požarišče. Zgorelo je okoli 200 kvadratnih metrov površine.

Ob 19.36 so v naselju Zgornje Prapreče v občini Lukovica gasilci PGD Lukovica in Prevoje pogasili travniški požar na površini okoli 100 kvadratnih metrov.

Ob 20.00 so na Vevčah v Ljubljani gasilci GB Ljubljana, PGD Zgornji Kašelj in Sostro pogasili podrast in grmičevje na površini okoli 200 kvadratnih metrov.

Ob 21.19 so na Poti na Rakovo Jelšo v Ljubljani gasilci GB Ljubljana in PGD Trnovo pogasili kup pnevmatik na površini okoli 4 kvadratne metre. Prekopali in ohladili so pogoreli material.

Ob 23.00 je nad šentviškim predorom v Ljubljani gorelo okoli 0,5 hektara gozdne površine. Gasilci GB Ljubljana, PGD Šentvid, Sp. Šiška in Brdo so požar omejili in pogasili.

Izpostava Maribor

Ob 18.22 je v naselju Vrhov Dol, občina Maribor, občan kljub prepovedi kurjenja v naravi zakuril odpadno vejevje. Gasilci JZ GB Maribor in PGD Pekre so pogasili ogenj na površini okoli 20 kvadratnih metrov.

Izpostava Murska Sobota

Ob 9.04 je v naselju Terbegovci, občina Sveti Jurij ob Ščavnici, zagorela podrast v gozdu. Gasilci PGD Stara Gora in Sveti Jurij ob Ščavnici so pogasili požar na površini okoli 250 kvadratnih metrov.

Ob 17.33 je v Selu občina, Moravske Toplice, gorela suha trava in živa meja. Požar v velikosti enega hektarja so pogasili gasilci PGD Fokovci, Moravske Toplice in Selo.

Ob 19.33 je v naselju Markovci, občina Šalovci, zagorela suha trava na travniku v velikosti okoli 400 kvadratnih metrov. Požar so pogasili gasilci PGD Markovci.

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.33 je med Malimi in Velikimi Žabljami, občina Ajdovščina, gorela trava. Požar na površini okoli 60 kvadratnih metrov sta pogasila gasilca GRC Ajdovščina.

Izpostava Novo mesto

Ob 13.49 je pri naselju Podreber, občina Semič, gorela suha trava in kup lesenih odpadkov. Gasilci PGD Štrekljevec in Gradnik so pogasili požar na površini okoli 1200 kvadratnih metrov.

Ob 14.00 so pri naselju Lokve, občina Črnomelj, v gozdu gorele suhe veje in podrast. Gasilci PGD Črnomelj in PGD Vranoviči so pogasili požar na površini okoli treh hektarjev.

Ob 14.05 je v ulici Muhaber v Novem mestu gorela suha trava v bližini stanovanjske hiše. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Kamence so pogasili požar na površini okoli 100 kvadratnih metrov.

Ob 14.19 je v Klenoviku, občina Škocjan, gorelo v gozdu. Gasilci PGD Škocjan in Zagrad so pogasili požar na površini okoli dveh hektarjev.

Ob 14.20 je pri ulici Pot v gaj v Novem mestu gorelo v gozdu. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Šmihel - Novo mesto so pogasili več kupov suhih vej na skupni površini okoli 200 kvadratnih metrov.

Ob 16.38 je ob cesti Novo mesto–Metlika, pri Koroški vasi, občina Novo mesto, gorela suha trava in grmičevje. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Podgrad - Mehovo so pogasili požar na površini okoli enega hektarja.

Ob 18.04 so pri naselju Hrib, občina Črnomelj, goreli suha trava, podrast in grmičevje. Požar na površini okoli 100 kvadratnih metrov so omejili in pogasili gasilci PGD Sinji vrh.

Ob 20.00 sta v ulici Pod Barončevim hribom v Novem mestu gorela suha trava in podrast. Požar na površini okoli pet kvadratnih metrov so pogasili gasilci GRC Novo mesto. Aktivirani so bili tudi gasilci PGD Šmihel pri Novem mestu.

Ob 22.38 so v bližini ulice Pot v gaj v Novem mestu goreli suha trava, podrast in grmičevje. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Šmihel pri Novem mestu so omejili in pogasili požar na površini okoli 500 kvadratnih metrov.

Izpostava Nova Gorica

Ob 6.30 so pri kraju Col, občina Ajdovščina, na zaraščajočih površinah in gozdu na težko dostopnem terenu gasilci PGD Vrhpolje in Ajdovščina zaključili s požarno stražo. Na nekaterih mestih je bilo še opaziti manjše tlenje. Posadka s helikopterjem SV je preko dne v več naletih na požarišče zlila 50000 litrov vode. Ob 16.00 so požar pogasili. Od 18.00 dalje preko noči so požarno stražo opravljala gasilca PGD Podnanos.

24. 3. 2022 ob 6.00 sta požarišče zapustila gasilca PGD Podnanos. Tekom noči na požarišču ni bilo posebnosti.

Izpostava Postojna

Ob 10.02 je pri naselju Dolnji Zemon v občini Ilirska Bistrica gorelo na nenadzorovanem kurišču. Požar se je razširil na travnato površino. Posredovala sta gasilca PGD Ilirska Bistrica. Pogasila sta požar na skupni površini približno deset kvadratnih metrov.

Ob 13.00 sta v naselju Velike Bloke, občina Bloke, gasilca PGD Bloke pogasila gorečo podrast na skupni površini okoli 10 kvadratnih metrov. Zagorelo je zaradi odvrženega pepela.

Izpostava Ptuj

Ob 13.05 je v Krčevinah pri Vurbergu, občina Ptuj, v gozdu zagorela podrast. Gasilci PGD Grajena in Ptuj so požar v velikosti enega hektarja omejili in pogasili.

Ob 15.35 sta v Cirkulanah zagoreli suha trava in podrast. Gasilci PGD Cirkulane in Bukovci so pogasili požar na površini petsto kvadratnih metrov. V požaru je bil poškodovan elektro drog. O tem so bile obveščene pristojne službe.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 9.35 sta v Javniku, občina Podvelka, na obrežju reke Drave na površini okoli 100 kvadratnih metrov gorela podrast in trava. Gasilci PGD Brezno-Podvelka, Radlje ob Dravi, Ožbalt in Kapla so požar pogasili, gorečo površino pa preventivno prekopali s pomočjo gradbenega stroja.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Koper

Ob 10.39 so v Dekanih kurili drva v kovinskem zabojniku. Gasilci JZ GB Koper in PGD Pobegi-Čežarji so ogenj pogasili.

Izpostava Ljubljana

Ob 22.49 so v Triglavski ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana pogasili večji komunalni zabojnik. Kljub hitremu posredovanju gasilcev je ogenj zabojnik v celoti uničil.

Ob 23.01 so v Nazorjevi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana pogasili vsebino koša za odpadke.

Ob 23.00 je v Iški Loki v občini Ig gorela vsebina treh zabojnikov za komunalne odpadke, ogenj pa je poškodoval tudi fasado stanovanjskega objekta. Požar so pogasili gasilci PGD Iška Loka.

Izpostava Trbovlje

Ob 20.56 so na Taborniški poti v Hrastniku zagoreli trije zabojniki za komunalne odpadke. Ogenj je poškodoval osebno vozilo. Gasilci PGD Hrastnik so požar pogasili in pregledali okolico.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.25 je v industrijski delavnici podjetja v Idriji počila cev, iz katere je iztekla tekočina za uravnavanje temperature sistema. Gasilci PGD Idrija so preprečili nadaljnje iztekanje in po iztekli tekočini posuli z absorbentom. Pri dogodku niso nastale škodljive posledice za okolje.

Izpostava Postojna

Ob 16.41 so pri naselju Dilce, občina Postojna, zaznali onesnaženje potoka Korentan. Gasilci PGD Postojna so zavarovali kraj dogodka in potok pregledali ter ugotovili, da je onesnažen z naftnimi derivati, katere so nevtralizirali in s pomočjo pivnikov ter vpojnih čreves odstranili. Gasilci bodo v naslednjih dneh kontrolirali postavljene pivnike in vpojna črevesa. Na kraju je bil tudi predstavnik pristojne ribiške družine, dežurni delavec komunalnega podjetja in Policija.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.57 so v bližini urgentnega centra v Šempetru v občini Šempeter-Vrtojba naleteli na topovsko granato kalibra 103 milimetrov, mase 12,9 kilogramov in topovski vžigalnik, kalibra150 milimetrov, mase 4 kilograme. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta nevarni najdbi avstrijske izdelave iz obdobja I. svetovne vojne odstranila na varno.

 

Ob 11.05 so v gozdu nad kamnolomom v Solkanu, občina Nova Gorica, naleteli na topovsko granato kalibra 100 milimetrov, mase 15,7 kilogramov in topovsko granato kalibra 75 milimetrov, mase 6,8 kilograma. Obe najdbi sta avstrijske izdelave iz obdobja I. svetovne vojne. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta nevarni najdbi odstranila na varno.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 5.24 so na Šaleški cesti v Velenju gasilci PGD Velenje v več stanovanjskem objektu iz okvarjenega dvigala rešili ujeto osebo.

Ob 9.04 so v Kajuhovi ulici v Celju gasilci PGE Celje s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, kjer se je nahajala obnemogla oseba. Reševalci NMP Celje so jo prepeljali v SB Celje.

Ob 18.38 so v Založah, občina Polzela, gasilci PGD Polzela, nudili pomoč reševalcem NMP Celje pri prenosu obolele osebe.

Izpostava Koper

Ob 17.44 so v Livadah, občina Izola, gasilci JZ GB Koper s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem je bila onemogla oseba. Reševalci reševalne službe slovenske Istre so podhlajeno osebo prepeljali v SB Izola.

Izpostava Kranj

Ob 12.59 so v Gosposvetski ulici v Kranju, gasilci GARS Kranj s tehničnim posegom iz dvigala rešili eno osebo.

Izpostava Trbovlje

Ob 14.45 so na Trgu revolucije v Trbovljah v dvigalu ostale ujete osebe. Gasilci PGD Trbovlje - mesto, so na kraju s tehničnim posegom rešili ujete osebe.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

 

Opozorilo

V večjem delu Slovenije je velika požarna ogroženost v naravnem okolju.

Na podlagi 8. člena Uredbe o varstvu pred požarom v naravnem okolju (Uradni list republike Slovenije (RS), št. 20/14) je od 14. marca 2022 na območju celotne države Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje razglasila veliko požarno ogroženost naravnega okolja. Razglas velja do preklica za območja naravnega okolja brez snežne odeje.