Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 22. marca 2022

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 10.17 si je v Prevaljah v trgovini delavka s steklom porezala nogo. Poškodovano so reševalci Zdravstvenega reševalnega centra Koroške (ZRCK) Ravne na Koroškem na kraju oskrbeli ter jo prepeljali do dežurne ambulante Zdravstvenega doma Ravne na Koroškem.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Postojna

Ob 11.11 je posredoval helikopter Slovenske vojske z dežurno ekipo Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) v Ilirski Bistrici, od koder so prepeljali obolelo osebo v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Ilirska Bistrica so zavarovali kraj pristanka in prenesli obolelo osebo v helikopter.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Ljubljana

Ob 2.56 je v avtocestnem predoru Šentvid, občina Ljubljana, v smeri proti Ljubljani osebno vozilo trčilo v odstavno nišo. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulator.

Ob 7.40 je na kamniški obvoznici prišlo do naleta dveh osebnih vozil. Posredovali so gasilci PGD Kamnik in zavarovali kraj nesreče, na enem vozilu odklopili akumulator, usmerjali promet v času polovične zapore, s cestišča odstranili obe poškodovani vozili in sprostili promet ter počistili cestišče. Za eno poškodovano osebo so poskrbeli reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Kamnik.

Ob 18.18 so na cesti v naselju Zagradec, občina Ivančna Gorica, trčila tri osebna vozila. Gasilci GB Ljubljana in PGD Stična so zavarovali kraj nesreče, nudili pomoč dvema poškodovanima osebama do prihoda reševalcev NMP, odklopili akumulatorje na vozilih in posuli po vozišču iztekle tekočine.

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.14 sta v križišču Erjavčeve in Prvomajske ulice trčili osebni vozili, pri čemer sta se poškodovali dve osebi. Posredovali so gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica in reševalci NMP Nova Gorica.

 

Požari v objektih

Izpostava Brežice

Ob 20.13 so se v ulici Narpel v Krškem vnele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško so požar pogasili, dimnik in okolico pregledali s termovizijsko kamero ter odsvetovali nadaljnje kurjenje.

Izpostava Celje

Ob 15.43 je v naselju Podpeč ob Dravinji, občina Slovenske Konjice, zagorelo v mlinu za izdelavo sekancev. Gasilci PGD Slovenske Konjice in PGD Zbelovo so požar pogasili, prezračili prostore in stroje pregledali s termovizijsko kamero.

Ob 19.10 so se v naselju Spodnje Kraše v občini Nazarje vnele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Šmartno ob Dreti so nadzirali izgorevanje saj, očistili dimniško tuljavo, pregledali okolico dimnika s termovizijsko kamero in lastnikom odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

Ob 22.51 so se na Ulici Franja Malgaja v Šentjurju vnele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Šentjur so nadzorovali izgorevanje saj, očistili dimniško tuljavo, pregledali okolico dimnika s termovizijsko kamero in lastnikom prepovedali kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

Izpostava Koper

Ob 00.35 je v Loki občini Koper zagorel star zapuščen objekt. Pred prihodom gasilcev Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper je požar gasil domačin. Gasilci so dokončno pogasili požar, ki je uničil okoli 30 kvadratnih metrov objekta.

Izpostava Ljubljana

Ob 0.26 je v Flandrovi ulici v Ljubljani zagorela toplotna črpalka ob stanovanjski hiši, ogenj pa se je razširil na fasado objekta. Gasilci GB Ljubljana in PGD Ljubljana-Šentvid so požar pogasili in s termovizijsko kamero objekt preventivno pregledali.

Ob 8.04 se je kadilo iz elektro omarice v otroški igralnici vrtca na Gabrščkovi ulici v Ljubljani. Že pred prihodom gasilcev GB Ljubljana zaposlena izklopila glavno stikalo v notranji elektro omarici iz katere se je širil dim in vonj po zažganem. Vzgojiteljice so skupaj z otroki zapustile vrtec. Posredovali so Gasilci GB Ljubljana in na kraju ugotovili, da požara in zadimljenosti prostorov ni več, prisoten pa je bil vonj po zažganem. Dežurni elektro službe je v zunanji omarici izklopil dovod elektrike do objekta, pregledal omarico iz katere je izhajal dim ter podal navodilo za pregled inštalacij. Gasilci so s termovizijsko kamero pregledali omarico in njeno okolico in z detektorjem plina izvedli meritve v objektu, vendar posebnosti niso zaznali.

Ob 10.41 je v vasi Turnše pri Dobu v občini Domžale, zaradi okvare na odvodnem ventilatorju na objektu delavnice prišlo do pregrevanja motorja. Posredovali so gasilci Center za zaščito in reševanje (CZR) Domžale, PGD Dob, Vir, Studenec in Žeje – Trojica in preprečili, da bi prišlo do požara na ostrešju gospodarskega objekta. Nastala je manjša materialna škoda.

Ob 18.44 so se na Bukovčevi ulici v naselju Vir, občina Domžale, vnele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci CZR Domžale in PGD Vir so pogasili goreče saje, očistili dimnik in pregledali okolico dimnika s termovizijsko kamero.

Ob 23.08 je ob Žabji ulici v Ljubljani gorela brunarica. Gasilci GB Ljubljana in PGD ZG. Šiška so pogasili požar v velikosti okoli 6 x 7 metrov in pregledali okolico s termovizijsko kamero. Požar je poškodoval ostrešje.

Izpostava Maribor

Ob 9.46 je na Kolmanovi cesti v občini Hoče-Slivnica zagorelo v dimniku stanovanjske hiše. Posredovali so gasilci PGD Bohova, PGD Hotinja vas in JZ GB Maribor, ki so ob prisotnosti dimnikarja očistili dimnik in peč, izmerili prisotnosti nevarnih plinov in dimnik pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Ptuj

Ob 8.30 je v kraju Zakl, občina Podlehnik, zagorelo v omarici komunikacijskega voda na drogu. Gasilci PGD Podlehnik so zavarovali kraj dogodka, pogasili požar in pregledali okolico. O dogodku so bile obveščene pristojne servisne službe.

Ob 13.12 je v naselju Hardek, občina Ormož zagorelo v elektro omarici za sončno elektrarno na nakupovalnem centru. Do prihoda gasilcev PGD Ormož in Hardek so domačini požar pogasili. Gasilci so objekt preventivno pregledali.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 13.47 je na Viču, občina Dravograd, zagorel dimnik ter del ostrešja. Gasilci PGD Dravograd so požar pogasili ter ostrešje pregledali s termovizijsko kamero.

Ob 19.11 so se v naselju Remšnik v občini Radlje ob Dravi vnele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Radlje ob Dravi so požar pogasili, očistili kurišče, pregledali dimnik s termovizijsko kamero in odsvetovali kurjenje do pregleda dimnikarja.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 16.38 je na avtocesti Šentvid–Podutik v Ljubljani zagorelo v motornem predelu osebnega vozila. Posredovali so gasilci GB ki so pogasili vozilo, odklopili akumulator in zavarovali kraj intervencije.

Izpostava Maribor

Ob 10.44 je na avtocesti A1 med Slovensko Bistrico in počivališčem Polskava v smeri Maribora, zagorelo tovorno vozilo. Manjši požar na izpušnem sistemu je omejil voznik, dokončno pa so ga pogasili gasilci PGD Slovenska Bistrica.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 11.26 je v naselju Lopaca v občini Šentjur gorela suha trava in grmičevje na travniku. Gasilci PGD Loka pri Žusmu in Prevorje so zavarovali kraj dogodka in pogasili požar na površini okoli 5.000 kvadratnih metrov.

Izpostava Koper

Ob 9.41 so gasilci JZ GB Koper in PGD Hrvatini intervenirali v Hrvatinih, kjer je krajan zakuril na prostem kljub veljavni prepovedi. Še pred prihodom brigade, so ogenj na površini 4 kvadratne metre, pogasili gasilci PGD Hrvatini.

Izpostava Kranj

Ob 14.12 je v naselju Podljubelj, občina Tržič, gorelo na težko dostopnem terenu v gozdu. Požar so pogasili gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj, PGD Bistrica pri Tržiču, Podljubelj, Kovor, Tržič, Križe, Radovljica, Brezje pri Tržiču, Jelendol – Dolina, Leše, Lom pod Storžičem, Ljubno, Mošnje, Duplje, Golnik in Kropa. Pri gašenju požara je sodelovala tudi s helikopterjem posadka helikopterja Slovenske vojske. Na požarišču je ostala požarna straža.

Ob 18.38 je pri naselju Velesovo, občina Cerklje na Gorenjskem, zagorelo ob robu gozda. Gasilci PGD Cerklje, Velesovo in Zgornji Brnik so požar pogasili in pregledali okolico pogorišča s termovizijsko kamero.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.47 je zagorelo v naravi v Smrjenah v občini Škofljica. Zaradi nepazljivega kurjenja v naravi je krajanu ogenj ušel izpod nadzora. Na kraj so odšli gasilci PGD Pijava Gorica in PGD Lavrica, ki so požar lokalizirali in pogasili. Na kraju je bila prisotna tudi policija.

Ob 16.21 so nad naseljem Spodnje Blato, občina Grosuplje, gasilci PGD Grosuplje v gozdu pogasili požar na površini okoli 500 kvadratnih metrov.

Ob 18.17 je zagorelo v bližini poligona Kinološkega društva na Brdu v Ljubljani. Posredovali so gasilci GB Ljubljana in PGD Brdo, ki so pogasili okoli tri kvadratne metre trave in podrasti.

Ob 18.43 je ob Poti Roberta Blinca v Ljubljani gorela podrast. Požar na površini okoli 400 kvadratnih metrov so pogasili gasilci GB Ljubljana in PGD Brdo.

Izpostava Maribor

Ob 17.31 je zagorela travna površina v naselju Trčova v občini Maribor. Požar na površini okoli 1000 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Malečnik in JZ GB Maribor.

Izpostava Murska Sobota

Ob 14.46 je v naselju Markovci , občina Šalovci, zagorelo približno 30 bal slame. Požar so omejili in pogasili gasilci PGD Markovci, ki so ostali na požarni straži.

Izpostava Nova Gorica

Ob 0.25 je na območju obsežnega gozdnega požara nad naseljem Col, občina Ajdovščina, gasilska straža opazila ponoven vžig in ob močnem vetru se je požar hitro širil. Požar so pogasili gasilci PGD Šmarje, Col in Gasilskega reševalnega centra (GRC) Ajdovščina. V jutranjih urah je na pomoč pri gašenju priletel tudi helikopter Slovenske vojske, vendar zaradi burje ni mogel posredovati pri gašenju do 14.27. Na območju požara je bilo 26 gasilcev PGD Col, Selo, Vipava in GRC Ajdovščina. Ob 16.30 je helikopter prekinil z aktivnim gašenjem posameznih žarišč. Gasilci so z dronom pregledali požarišče in ga bodo tudi jutri v jutranjih urah. Tekom noči so bili na požarišču gasilci PGD Ajdovščina in Vrhpolje. Tudi v sredo, 23. 3. 2022, bo gasilcem, če bo potrebno pri gašenju nudil pomoč helikopter Slovenske vojske (SV).

Ob 9.03 so opazil dim nad krajem Bela v občini Ajdovščina. Na kraj so odšli gasilci GRC Ajdovščina in PGD Col. Po prvih podatkih naj bi skupina gozdarjev sežigala manjšo količino starega vejevja. Ogenj so pogasili in pogorišče zalili. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

Ob 16.12. so gasilci PGD Čepovan posredovali v kraju Lokovec, občina Nova Gorica, kjer je opaženo nedovoljeno sežiganje zelenega odpada, Gasilci so požar pogasili in pogorišče preventivno namočili. Z dogodkom je seznanjena tudi policija.

Izpostava Novo mesto

Ob 14.33 je pri naselju Lokve, občina Črnomelj, v gozdu gorela podrast, grmovje in drevje. Požar na površini okoli 4 hektarjev so pogasili gasilci PGD Črnomelj, Vranoviči, Petrova vas in Talčji Vrh. Zgorelo je tudi pet dreves, ki so jih gasilci požagali in pogasili.

Ob 15.35 je v bližini naselja Hudo v občini Novo mesto gorela suha trava in podrast v gozdu. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Kamence pogasili gorečo travo in podrast. Gorelo je na površini okoli 2,5 hektarja.

Ob 16.06 je ob Mirnopeški cesti v Novem mestu gorela suha trava in grmovje. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Kamence pogasili gorečo travo, podrast in grmovje na površini okoli enega hektarja.

Ob 20.08 je v Šmihelu v Novem mestu na brežini ob železniški progi gorela suha trava, podrast in grmičevje. Požar na površini okoli 100 kvadratnih metrov so pogasili gasilci GRC Novo mesto in PGD Šmihel.

Ob 21.03 je v naselju Lokve, občina Črnomelj, gorelo v gozdu. Požar, ki je zajel suho travo, podrast in ostanke vejevja na površini okoli pet kvadratnih metrov, so pogasili gasilci PGD Črnomelj.

Izpostava Postojna

Ob 15.53 je nad naseljem Gradec, občina Pivka, zagorelo v gozdu na težko dostopnem terenu. Gasilci PGD Pivka, Košana, Zagorje, Postojna, Planina, Slavina, Studenec, Hruševje in Šmihel - Landol so požar na površini okoli hektarja in pol pogasili in dodatno zalili posamezna žarišča. V večernih urah so gasilci preventivno pregledali okolico požara.

Ob 19.45 je v bližini naselja Hrušica, občina Ilirska Bistrica, gorelo v naravnem okolju. Gasilci PGD Podgrad so pogasili požar na površini okoli tristo kvadratnih metrih in dodatno zalili požarišče.

Izpostava Ptuj

Ob 21.01 sta v naselju Ivanjkovci, občina Ormož, gorelo podrastje in suha trava. Požar na površini okoli dvajset kvadratnih metrov pogasili gasilci PGD Ivanjkovci.

Ob 21.03 je v naselju Šikole, občina Kidričevo, gorelo v naravi. Požar na površini okoli sto kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Šikole.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Brežice

Ob 16.35 je na Cesti krških žrtev v Krškem ob sprehajalni poti gorela vsebina kovinskega zabojnika za odpadke. Ogenj so pogasili gasilci PGE Krško.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.24 je v bližini železniške postaje v Ljubljani gorel smetnjak za papir. Gasilci GB Ljubljana so ga pogasili z vodo. Smetnjak je popolnoma uničen.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Kranj

Ob 15.21 je na Dovjem, občina Kranjska Gora, zaradi poškodovanega ventila na uhajal plin iz jeklenke na viličarju. Gasilci GARS Jesenice so jeklenko odstranili iz vozila, jo zaprli, zavarovali kraj nesreče in izmerili prisotnost plina v okolici.

Izpostava Maribor

Ob 17.57 so krajani naselja Varta v občini Rače-Fram, v zraku zaznali kiselkast vonj. Na kraju so posredovali gasilci PGD Fram in gasilci JZ GB Maribor, ki so območje pregledali ter izmerili prisotnost nevarnih plinov oz. snovi. Kot neznana snov kiselkastega vonja je bila identificirana živalska gnojevka, ki jo kmetje uporabljajo za gnojenje obdelovalnih površin.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Ljubljana

Ob 7.23 je v Iški loki v občini Ig iz neznanega vozila izteklo olje na dolžini okoli 200 metrov. Posredovali so gasilci GB, ki so onesnaženje posuli z vpojnim sredstvom in počistili.

Ob 9.04 so opazili bele pene na gladini potoku Podlipščica v občini Vrhnika nekaj sto metrov pred kompostarno, širil pa se je tudi vonj po gnojevki. Posredovali so gasilci gasilce GB Ljubljana, ki so na več mestih opravili oljni test in pH test. Vse meritve so bile opravljene gor vodno od mesta prijave. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.32 so našli na območju Vodic v občini Nova Gorica neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Severnoprimorske regije sta odstranila topovsko granato kal. 65 mm, teže 4 kg in topovsko granato kal. 100 mm, teže 15.7 kg . Vse najdbe izvirajo iz obdobja I. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 16.13 so gasilci PGE Celje Gasilci posredovali v osmem nadstropju stanovanjskega bloka na Ljubljanski cesti v Celju. S pomočjo vrvne tehnike so s sosednjega balkona vstopili na balkon, na katerem se je nahajala mrtva oseba. Z notranje strani smo odklenili vrata stanovanja in omogočili vstop reševalcem NMP in policiji.

Izpostava Maribor

Ob 12.43 so gasilci PGD Oplotnica posredovali v Markečici občina Oplotnica, kjer so reševalcem NMP pomagali pri oskrbi in prenosu obolele osebe.

Ob 17.21 je na cesti Slovenskih Španskih borcev v Mariboru oseba padla v servisni jašek v avtomobilski garaži. Posredovali so gasilci JZ GB Maribor, ki so poškodovanega rešili iz jaška in ga predali reševalcem NMP Maribor.

Izpostava Nova Gorica

Ob 21.02 so v Spodnji Idriji, občina Idrija, gasilci PGD Spodnja Idrija in Idrija nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe iz stanovanja do reševalnega vozila.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Opozorilo

V večjem delu Slovenije je velika požarna ogroženost v naravnem okolju.

Na podlagi 8. člena Uredbe o varstvu pred požarom v naravnem okolju (Uradni list republike Slovenije (RS), št. 20/14) je od 14. marca 2022 na območju celotne države Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje razglasila veliko požarno ogroženost naravnega okolja. Razglas velja do preklica za območja naravnega okolja brez snežne odeje.

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/