Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 21. marca 2022

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 14.39 si je na pešpoti proti planini Zajamniki v občini Bohinj planinka poškodovala gleženj. Gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Bohinj so poškodovanko na kraju oskrbeli, prenesli do vozila, z vozilom prepeljali v dolino, kjer so jo v nadaljnjo oskrbo reševalcem Nujne medicinske pomoči (NMP).

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Ljubljana

Ob 13.52 je v naselju Slivna, občina Litija, pri sečnji lesa delavca v gozdu po glavi poškodovala veja. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Litija in gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Ljubljana so poškodovano osebo na kraju oskrbeli in prenesli do reševalnega vozila. Poškodovano osebo so v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana prepeljali reševalci NMP.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Celje

Ob 12.45 se je na poti med Žalcem in Grižami v Migojnicah v občini Žalec pri padcu poškodoval kolesar. Gasilci PGD Griže so zavarovali kraj nesreče in nudili pomoč reševalcem NMP Žalec, ki so poškodovanega na kraju oskrbeli in nato prepeljali na nadaljnje zdravljenje v Splošno bolnišnico (SB) Celje.

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.58 je posadka helikopterja Slovenske vojske skupaj s sekundarno ekipo UKC Ljubljana iz šempetrske bolnišnice v ljubljanski UKC prepeljala s helikopterjem obolelo osebo.

Izpostava Novo mesto

Ob 14.07 se je v naselju Brezovica pri Metliki, občina Metlika, poškodoval občan. Reševalci nujne medicinske pomoči Metlika so poškodovanca oskrbeli na kraju. V UKC Ljubljana pa ga je nato s helikopterjem prepeljala posadka helikopterja Slovenske vojske skupaj z dežurno enoto HNMP na Brniku.

 

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Kranj

Ob 23.02 je v Britofu, občina Kranj, pod vodstvom policije potekala iskalna akcija za pogrešano osebo. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj, PGD Britof, Predoslje, Suha in Kokrica so pregledali območje, vendar osebe niso našli.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 18.25 je v Dobrovi v občini Celje osebno vozilo zapeljalo s ceste in se prevrnilo. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem NMP Celje pri oskrbi ene poškodovane osebe, vozilo postavili na kolesa, odklopili akumulator in z vpojnimi sredstvi posuli razlite motorne tekočine.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.44 je na cesti v bližini naselja Razori, občina Dobrova–Polhov Gradec, osebno vozilo zapeljalo z vozišča. Gasilci GB Ljubljana in PGD Dobrova so zavarovali kraj nesreče, s tehničnim posegom rešili osebo iz vozila in poškodovanca predali v oskrbo reševalcem NMP Ljubljana. V času nesreče je bila cesta Ljubljana–Dobrova zaprta.

Ob 15.09 so na dolenjski avtocesti na višnjegorskem klancu v smeri Ljubljane, občina Ivančna Gorica, trčila tovorno, kombinirano in osebno vozilo. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana, PGD Stična in Grosuplje so zavarovali kraj dogodka, z vpojnim sredstvom posuli po vozišču razlitih motornih tekočin, odklopili akumulatorje in usmerjali promet. Na kraju dogodka so posredovali tudi policisti, delavci Družbe za avtoceste v Republiki Sloveniji (DARS) in reševalci NMP Ljubljana. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Ob 15.18 so na trzinski obvoznici v smeri Trzin, občina Trzin, trčila kombinirano vozilo in osebni vozili. Gasilci Center za zaščito in reševanje (CZR) Domžale in PGD Trzin so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorje in vpojna sredstva posuli po razlitih motornih tekočinah. V nesreči poškodovano osebo so na kraju oskrbeli reševalci NMP.

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.43 je na cesti v naselju Vrtojba, občina Šempeter–Vrtojba, motorno kolo zdrsnilo z vozišča in pri tem trčilo v stanovanjski objekt. Gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE)  Nova Gorica so zavarovali kraj nesreče in nudili pomoč reševalcem NMP Nova Gorica, ki so nezavestnega motorista na kraju oskrbeli in nato prepeljali na nadaljnje zdravljenje v SB v Šempeter pri Gorici.

Izpostava Novo mesto

Ob 6.48 je na cesti Dvor–Žužemberk, občina Žužemberk, osebno vozilo zapeljalo z vozišča na bankino in se pri tem prevrnilo bok. Gasilci PGD Žužemberk so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nudili pomoč policistom pri usmerjanju prometa, postavili vozilo nazaj na kolesa, delavcem vlečne službe nudili pomoč pri nalaganju vozila, vpojna sredstva posuli po razlitih motornih tekočinah in skupaj z dežurnim delavcem cestnega podjetja očistili cestišče. V nesreči poškodovani osebi so gasilci nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP Novo mesto, ki so poškodovanca na kraj oskrbeli in nato prepeljali v SB Novo mesto.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 1.35 so v Grajski vasi, občina Braslovče, zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Posredovali so gasilci PGD Grajska vas, PGD Braslovče in PGD Gomilsko. Očistili so kurišče, pregledali dimnik in odsvetovali kurjenje do obiska dimnikarja.

Izpostava Kranj

Ob 12.16 je v naselju Britof, občina Kranj, zagorela lopa ob stanovanjskem objektu. Sosedje so delno pogasili požar že pred prihodom gasilcev GARS Kranj, ki so požar dokončno pogasili in odstranili ožgane dele iz lope.

Izpostava Ljubljana

Ob 17.39 so na Vevški cesti v Ljubljani gorele saje v dimniku večstanovanjske stavbe, dimniška tuljava pa se je pregrevala. Gasilci GB Ljubljana in PGD Slape-Polje so goreče saje pogasili in dimnik očistili.

Ob 20.54 so na prizorišču popoldanskega dimniškega požara na Vevški cesti v Ljubljani v prekatih peči tlele saje in zadimile večstanovanjski objekt ter okolico. Gasilci GB Ljubljana in PGD Slape-Polje so na kraju ugotovili, da je peč poškodovana, zato so jo podrli in tleče saje pogasili. Prezračili so prostore in izmerili koncentracijo nevarnih plinov ter ugotovili, da ni nevarnosti za zdravje.

Izpostava Maribor

Ob 10.12 je na ulici Pri Habakuku v naselju Razvanje, občina Maribor, gorel lesen vikend. Gasilci PGD Razvanje in Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor so požar, ki je zajel lesen vikend v velikosti okoli 4 x 5 metrov in objekt v celoti uničil, pogasili in prekopali posamezna žarišča.

 

Ob 19.11 so v naselju Puščava, občina Lovrenc na Pohorju, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Lovrenc so varovali objekt dokler saje niso zgorele in preventivno zaradi isker zalili okolico hiše, da ne bi prišlo do morebitnega vžiga.

Izpostava Nova Gorica

Ob 7.27 so se v naselju Lokvica, občina Miren–Kostanjevica, vnele saje v dimniški tuljavi stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Kostanjevica in JZ GRD GE Nova Gorica so dimniško tuljavo delno očistili in lastniku odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarja.

Ob 17.59 so se v naselju Avče, občina Kanal, v dimniški tuljavi stanovanjskega objekta vnele saje. Gasilci PGD Avče in Kanal so požar pogasili in dimniško tuljavo pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Ptuj

Ob 17.23 je v naselju Apače, občina Kidričevo, zagorelo v kurilnici stanovanjskega objekta. Požar v kurilnici so pogasili gasilci PGD Apače, Talum Kidričevo in Lovrenc na Dravskem polju.

Ob 20.21 je v Kidričevem na nogometnem igrišču gorela elektro omarica. Gasilci PGD Talum Kidričevo so skupaj z delavci Elektra Maribor ogenj pogasili.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.23 je na Nanosu, občina Vipava, pri koči zagorel delovni stroj. Upravljalec delovnega stroja je pogasili požar še pred prihodom gasilcev PGD Podnanos, ki so nato preventivno pregledali okolico.

Izpostava Novo mesto

Ob 20.27 je v Sovinku, občina Semič, gorelo osebno vozilo. Gasilci PGD Semič in Stranska vas so pogasili požar. Vozilo je bilo v požaru uničeno.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Brežice

Ob 15.04 sta v naselju Blanca, občina Sevnica, zagoreli podrast in gozd. Gasilci PGD Blanca in Sevnica so požar na površini okoli pol hektarja pogasili in požarišče dodatno polili z vodo. Na gasilski straži so ostali gasilci PGD Blanca.

Izpostava Celje

Ob 13.33 sta v naselju Večje Brdo v občini Dobje goreli suha trava in podrast ob robu gozda. Požar na površini okoli 105 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Dobje.

Ob 13.40 je v naselju Ojstro, občina Laško, gorela gozdna podrast. Lastnik je sam začel gasiti in požar uspel omejiti. Gasilci PGD Rečica in Laško so požar na površini okoli deset kvadratnih metrov dokončno pogasili in prekopali okolico.

Ob 15.46 je v naselju Pečovje v občini Štore zagorela podrast v gozdu. Požar so pogasili gasilci PGD Štore, Svetina in Prožinska vas.

Ob 16.59 sta v naselju Imenska Gorca v občini Podčetrtek gorelo grmičevje in gozdna podrast. Požar na površini okoli 2000 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Imeno in Podčetrtek.

Izpostava Koper

Ob 11.42 je v bližini ulice Livade v Izoli kljub razglašeni prepovedi kurjenja občan kuril v naravi. Gasilci PGD Izola so ogenj pogasili in kršitelja opozorili na prepoved. Na kraju so bili tudi policisti.

Ob 11.59 je v ulici I. istrske brigade v naselju Pobegi, občina Koper, kljub razglašeni prepovedi kurjenja občan kuril v naravi. Gasilci JZ GB Koper in PGD Pobegi - Čežarji so ogenj pogasili in kršitelja opozorili na prepoved. Na kraju so bili tudi policisti.

Ob 12.18 je v ulici Semedela, občina Koper, kljub razglašeni prepovedi kurjenja občan kuril v naravi. Gasilci JZ GB Koper so ogenj pogasili in kršitelja opozorili na prepoved. Na kraju so bili tudi policisti.

Ob 12.22 je v naselju Bertoki, občina Koper, kljub razglašeni prepovedi kurjenja občanka kurila odpadno vejevje. Ogenj na površini okoli pet kvadratnih metro so pogasili gasilci JZ GB Koper in PGD Pobegi-Čežarji.

Ob 12.18 je v naselju Dekani, občina Koper, kljub razglašeni prepovedi kurjenja občan kuril v naravi. Gasilci JZ GB Koper so ogenj pogasili in kršitelja pa opozorili na prepoved.

Ob 15.18 sta v naselju Lucija v občini Piran goreli trava in trsje. Požar na površini okoli 150 kvadratnih metrov so pogasili gasilci JZ GB Koper in PGD Piran.

Izpostava Kranj

Ob 23.45 so v Stari Fužini, občina Bohinj, gasilci PGD Stara Fužina in Bohinjska Bistrica pogasili travniški požar ob stanovanjskem objektu.

Izpostava Ljubljana

Ob 4.32 je nad kamnolomom v Višnjem Grmu, občina Šmartno pri Litiji, zagorelo v gozdu. Posredovali so gasilci PGD Kostrevnica, Šmartno pri Litiji, Javorje, Jablanica, Primskovo, Litija, Sobrače, Temenica, Liberga, Vintarjevec, Štangarske poljane in Zavrstnik. Pogasili so požar, ki je zajel težko dostopno gozdno površino velikosti okoli enega hektara.

Ob 14.31 sta v Nemški vasi, občina Ribnica, ob potoku gorela suha trava in grmičevje. Gasilci PGD Ribnica in Nemška vas so požar na površini okoli 4 hektarjev pogasili in preventivno pregledali okolico.

Ob 15.59 je ob ulici Pot v Rovca v naselju Lukovica pri Domžalah, občina Lukovica, zagorela suha trava. Požar na površini okoli trideset kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Lukovica in Prevoje.

Ob 18.33 sta v naselju Rakitnica, občina Ribnica, ob cesti goreli suha trava in podrast. Požar na površini okoli 400 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Ribnica, Grčarice in Rakitnica.

Ob 18.38 je v Ribnici ob cesti gorela suha trava. Požar na površini okoli 400 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Ribnica in Nemška vas.

Ob 21.57 je ob Taborski cesti v Grosupljem v romskem naselju gorel fotelj. Požar so pogasili gasilci PGD Grosuplje.

Izpostava Maribor

Ob 20.06 je v Makolah na Starem gradu zagorela suha trava na površini okoli hektarja. Požar so pogasili gasilci PGD Makole.

Izpostava Nova Gorica

Dne 21. 3. 2022 se je nadaljevalo gašenje zaraščajočih površine in gozda na težko dostopnem terenu, ki je vzplamtel 20.3.2022 pri kraju Col, občina Ajdovščina. Posreduje 84 prostovoljnih gasilcev Gasilske zveze (GZ) Goriška, GZ Šempeter-Gorica in GZ Vipava in 10 poklicnih gasilcev Gasilskega reševalnega centra (GRC) Ajdovščina. Pri gašenju požara na težko dostopnem terenu sodeluje tudi helikopter SV. Ob 16.00 uri je požar lokaliziran in pod nadzorom. Znotraj požarišča so še posamezna žarišča, ki jih gasilci gasijo. Na nočni požarni straži ostajata PGD Col in PGD Šmarje. Ob 00.25 je gasilska straža opazila ponoven vžig. Ob močnem vetru se je požar hitro širil. Posredovali so gasilci PGD Šmarje, Col in GRC Ajdovščina. V jutranjih urah bo na pomoč pri gašenju priletel tudi helikopter Slovenske vojske.

Ob 10.40 sta v bližini Industrijske ceste v naselju Kromberk, občina Nova Gorica, goreli suha trava in grmovje. Požar na površini okoli 0,02 hektarja so pogasili gasilci JZ GRD GE Nova Gorica.

Ob 9.30 sta v bližini naselja Gradišče pri Vipavi, občina Vipava, gasilca PGD Vipava med opravljanjem pregleda teritorija zaradi razglašene velike požarne ogroženosti pogasila manjše zapuščeno kurišče.

Ob 16.14 je v naselju Volčja Draga, občina Renče–Vogrsko, občan kljub prepovedi kurjenja kuril zeleni odpad. Ogenj so pogasili gasilci PGD Renče–Vogrsko.

Izpostava Novo mesto

Ob 13.02 sta v naselju Zapudje, občina Črnomelj, goreli suha trava in podrast. Požar na površini okoli hektarja so pogasili gasilci PGD Zapudje in Dragatuš.

Ob 13.04 so pri naselju Vejar, občina Trebnje, v gozdu goreli podrast, suha trava in grmičevje. Požar na površini okoli hektarja so pogasili gasilci PGD Trebnje, Račje selo, Ponikve, Lukovek in Trebanjski vrh.

Ob 18.18 je pri naselju Lokve, občina Črnomelj, v gozdu gorela podrast. Požar na površini okoli trideset kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Črnomelj.

Ob 18.36 je pred naseljem Hudo, občina Novo mesto, gorelo v gozdu. Požar na površini okoli 2500 kvadratnih metrov so pogasili gasilci GRC Novo mesto in PGD Kamence.

Ob 18.34 sta pri naselju Stranje pri Velikem Gabru, občina Trebnje, ob cesti goreli suha trava in podrast. Požar na površini okoli dvesto kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Veliki Gaber.

Ob 18.43 je nad Cankarjevo potjo v Semiču zaradi kurjenja v naravi zagorelo drevo. Požar so pogasili gasilci PGD Semič in Stranska vas.

Ob 20.39 je na Mirnopeški cesti v Novem mestu gorele suha trava in podrast. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Kamence so pogasili požar na površini okoli sto kvadratnih metrov.

Ob 23.35 je v Lokvah, občina Črnomelj, gorela gozdna podrast. Gasilci PGD Črnomelj so pogasili požar na površini okoli dvajset kvadratnih metrov.

Izpostava Ptuj

Ob 17.47 je v naselju Spodnji Velovlek, občina Ptuj, zagorelo okoli 200 kvadratov podrasti in gozda, ter okoli 25 kubikov deponirane pšenice in silaže. Požar so pogasili gasilci PGD Spodnji Velovlek, Kicar in Podvinci.

Ob 20.48 je v naselju Spodnje Jablane v občini Kidričevo zagorelo na deponiji z lesom, namenjenim za nadaljnjo predelavo. Ogenj je zajel okoli 30 kubikov lesa. Gasilci PGD Jablane, Kidričevo in Šikole so ogenj pogasili, prekopali požarišče in pregledali okolico.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 13.20 sta na Podgorski cesti v Slovenj Gradcu zagorela podrastje in suha trava. Požar na površini okoli 100 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Stari trg.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 14.09 je na Stari cesti na Vrhniki gorel zabojnik za kartonsko embalažo na ekološkem otoku. Požar so pogasili gasilci PGD Vrhnika.

Izpostava Novo mesto

Ob 21.10 je v ulici Šmihel v Novem mestu gorela vsebina dveh komunalnih zabojnikov. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Šmihel pri Novem mestu so požar pogasili. En zabojnik je bil uničen.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Ljubljana

Ob 13.00 so na Cesti na Krko, občina Grosuplje, gasilci PGD Grosuplje očistili po vozišču razlit oljni madež na dolžini okoli 100 metrov.

Izpostava Postojna

Ob 12.36 se je na Postojnski cesti v Pivki na parkirišču trgovskega centra po vozišču razlilo odpadno olje. Gasilci PGD Postojna so vpojna sredstva posuli po razlitem olju na površini okoli 150 kvadratnih metrov in očistili vozišče.

Izpostava Ptuj

Ob 11.26 so v potoku Studenčnica na območju mestne občine Ptuj opazili oljni madež, ki se razteza na razdalji okoli 1000 metrov. Gasilci PGD Ptuj so v potok namestili lovilne pregrade. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

Izpostava Trbovlje

Ob 19.27 so od Trga svobode proti Novemu domu v Trbovljah gasilci PGD Trbovlje-mesto na razdalji okoli 500 metrov z vpojnim sredstvom posuli razlite tekočine ter očistili cestišče. Na kraju je bila prisotna policija PP Trbovlje.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Celje

Ob 12.20 je v Bočni v občini Gornji Grad občan pri delu na travniku našel ročno bombo iz obdobja 2. svetovne vojne. Pripadniki Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Zahodnoštajerske ter Gorenjske in Ljubljanske regije so preiskali območje in našli še ročno bombo. Obe nevarni najdbi so uničili na primernem kraju.

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.02 so v naselju Šempas, občina Nova Gorica, pri zemeljskih delih našli italijansko topovsko granato kalibra 75 milimetrov, mase 7 kilogramov iz obdobja 1. svetovne vojne. Nevarno najdbo sta odstranila in do uničenja v skladišče na varno shranila pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije.

Ob 15.50 je v naselju Loke v občini Nova Gorica občan našel francosko topovsko granato kalibra 75 milimetrov in mase 5,5 kilogramov. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta najdbo iz obdobja prve svetovne vojne odstranila in do uničenja shranila na varno v skladišče.

Izpostava Postojna

Ob 16.24 so v naselju Planina, občina Postojna, domači pri pospravljanju in čiščenju objekta našli nevarno ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila in do uničenja shranila na varno v skladišče najden tulec topovske granate italijanske izdelave iz obdobja druge svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 12.54 so na Kersnikovi cesti v Velenju gasilci PGD Velenje iz okvarjenega dvigala večstanovanjskega objekta rešili ujeto osebo.

Izpostava Ljubljana

Ob 7.28 so na Ulici Matije Tomca v Domžalah gasilci CZR Domžale nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe do reševalnega vozila.

Ob 23.35 so na Ježi v Ljubljani gasilci GB Ljubljana ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli notranja vrata sobe v stanovanjski hiši, kamor se je zaklenila obolela oseba. Reševalcem NMP Ljubljana so nudili pomoč pri oskrbi in prenosu osebe do reševalnega vozila, s katerim je bila prepeljana na zdravljenje.

Izpostava Maribor

Ob 11.24 so na Črnogorski ulici v Mariboru gasilci JZ GB Maribor nudili pomoč reševalcem NMP Maribor pri prenosu obolele osebe do reševalnega vozila.

Ob 19.20 so v naselju Jelovec, občina Maribor, gasilci GB Maribor nudili pomoč reševalcem NMP Maribor pri prenosu nepokretne osebe iz stanovanjske hiše do reševalnega vozila.

Izpostava Nova Gorica

Ob 8.48 se je na Kobalovi ulici v Idriji v zaklenjenem stanovanju nahajala obolela oseba. Gasilci PGD Idrija so s tehničnim posegom odprli vhodna vrata, osebi nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP Idrija, ki so obolelo osebo oskrbeli in nato prepeljali v nadaljnjo oskrbo v bolnišnico.

Izpostava Postojna

Ob 15.00 so na Kosovelovi ulici v Sežani gasilci Zavoda za gasilno in reševalno službo Sežana (ZGRS) Sežana iz okvarjenega dvigala osnovne šole rešili ujeto osebo.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 12.59 je na Čečovju na Ravnah na Koroškem v večstanovanjskem objektu puščala voda zaradi pokvarjenega vodovodnega ventila. Gasilci Koroškega gasilskega zavoda (KGZ) Ravne na Koroškem so ventil zaprli in počakali do prihoda dežurnega delavca Komunalnega podjetja (KP) Ravne na Koroškem.

 

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Opozorilo

V večjem delu Slovenije je velika požarna ogroženost v naravnem okolju.

Na podlagi 8. člena Uredbe o varstvu pred požarom v naravnem okolju (Uradni list republike Slovenije (RS), št. 20/14) je od 14. marca 2022 na območju celotne države Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje razglasila veliko požarno ogroženost naravnega okolja. Razglas velja do preklica za območja naravnega okolja brez snežne odeje.