Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Logar zagotovil nadaljnjo pomoč in podporo Slovenije Ukrajini in ukrajinskim beguncem

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar se je udeležil rednega zasedanja Sveta Evropske unije za zunanje zadeve v Bruslju, ki ga je vodil visoki predstavnik Unije za zunanje zadeve in varnostno politiko Josep Borrell. Osrednji temi zasedanja Sveta sta bili ruska agresija na Ukrajino in razmere v Maliju in Sahelu. Na skupnem zasedanju zunanjih in obrambnih ministrov so obravnavali in sprejeli Strateški kompas EU.
minister dr. Logar pred zastavami

Minister dr. Logar na zasedanju Sveta EU za zunanje zadeve o ruski agresiji na Ukrajino in o razmerah v Maliju oz. Sahelu | Avtor: Evropska unija

1 / 3

Ministri so na zasedanju nadaljevali razpravo o aktualnih razmerah ruske agresije na Ukrajino. Izmenjali so poglede na nadaljnji pristop v luči že sprejetih omejevalnih ukrepov s strani EU proti Ruski federaciji in Belorusiji ter drugih ukrepov pomoči Ukrajini, zlasti na humanitarnem področju. Strinjali so se, da je nujno potrebno nadaljevati s koordiniranim in usklajenim pristopom glede nadaljnjih omejevalnih ukrepov ter nudenju pomoči Ukrajini, tako humanitarne, vojaške kot politične. 

Minister dr. Logar je zagotovil nadaljnjo pomoč in podporo Slovenije Ukrajini in ukrajinskim beguncem ter podporo vsem nadaljnjim aktivnostim, vključno z dodatnimi omejevalnimi ukrepi, ki bi pripomogle k izvajanju dodatnega pritiska na Rusko federacijo, da preneha z vojaško agresijo. Pri tem je posebej poudaril potrebo, da se sankcionira izvozne politike Ruske federacije in da se je potrebno posvetiti tudi področjem, ki jih do sedaj EU ni zajela, kot so trgovina z diamanti, zlate rezerve in uporaba kripto valut. Minister dr Logar je ob tem dodal, da je podpora Evropske unije Ukrajini neverjetna in da moramo še naprej ostati pogumni in drzni: "Obisk predsednikov vlad Poljske, Češke in Slovenije v Kijevu prejšnji teden je bil primer tega. Pomembno je, da ostanemo vpeti na vse mogoče načine – s pripomočki, humanitarno in politično angažiranostjo."

Pozval je tudi k zagotovitvi evropske perspektive za Ukrajino s konkretno časovnico do njenega članstva v EU, saj to predstavlja najboljši odgovor na aktualne varnostno-politične izzive. Hkrati je poudaril, da se mora v ospredju širitvene politike ohraniti Zahodni Balkan, Moldavijo in Gruzijo. Postopkie na področju širitvene politike je treba pospešiti in EU se mora odzvati hitro ter učinkovito.

Ministrom se je na zasedanju pridružil tudi zunanji minister Moldavije Nico Popescu, ki je predstavil težek humanitarni in politični položaj v Moldaviji. Minister dr. Logar je v razpravi podprl moldavsko suverenost in teritorialno integriteto Moldavije ter pozval k pozornemu spremljanju razmer, vključno z naraščajočim valom beguncev in nudenju ustrezne pomoči.

Ministri so ob aktualnih razmerah v Ukrajini razpravljali tudi o scenarijih za sodelovanje v Sahelu. Razmere v Maliju ostajajo ključne za varnost in stabilnost celotne regije. Minister dr. Logar je ob tem pozval k celoviti podpori varnostnega sektorja v Maliju ter ohranitvi nadaljnje prisotnosti Misije EU za usposabljanje. Poudaril je tudi pomen krepitve podpore prebivalstvu v Sahelu, ki je strateška regija za EU.

Ministri so na skupnem zasedanju z ministri za obrambo zaključili z razpravo o Strateškem kompasu ter potrdili sprejem odločitve Sveta EU, ki ga bo potrdil še Evropski svet. Minister dr. Logar je pozdravil sprejem Strateškega kompasa, ki je zaradi ruske agresije na Ukrajino in s tem povezanih geopolitičnih izzivov, izredno pomemben z vidika dogovorjenih strateških usmeritev v smeri okrepitve varnosti in odpornosti EU.