Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 20. marca 2022.

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 15.24 si je pri sestopu iz Komne proti Savici, občina Bohinj, planinka poškodovala nogo. Gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Bohinj in Tolmin ter dežurna ekipa Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP)–GRS Brnik so poškodovano planiko oskrbeli, nato pa s helikopterjem Slovenske vojske prepeljali v Splošno bolnišnico Jesenice.

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Postojna

Ob 13.10 so v Dolenji vasi, občina Divača, gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Senožeče nudili prvo pomoč oboleli osebi do prihoda reševalcev Nujne medicinske pomoči (NMP), ki so jo nato prepeljali v Splošno bolnišnico (SB) Postojna.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 10.39 je med potjo iz Zgornjega Razborja na Uršljo goro v občini Slovenj Gradec pohodnika obšla slabost. Oskrbeli so ga reševalci Zdravstveno reševalnega centra (ZRC) Koroške – enota NMP Ravne na Koroškem ter pripadniki GRS Koroške. Posadka helikopterja slovenske vojske z združeno ekipo HNMP–GRS Brnik pa ga je prepeljala v Univerzitetni klinični center Ljubljana.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 15.24 sta na cesti Velenje – Andraž nad Polzelo, občina Polzela, trčila osebno vozilo in motorno kolo. Gasilci PGD Velenje, Andraž nad Polzelo, Ločica ob Savinji in Polzela so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator na vozilu ter nudili pomoč reševalcem NMP Velenje pri oskrbi poškodovane sopotnice motorista, ki je bila prepeljana v SB Celje.

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.32 je na Goriški cesti v Cerknem voznica z osebnim vozilom zapeljala s ceste, od koder jo je odbilo nazaj na cestišče. Gasilci PGD Idrija in Cerkno so zavarovali kraj dogodka in vozilo povlekli s cestišča. Poškodovanih oseb ni bilo.

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 19.57 so na Janezovem polju na Ljubnem ob Savinji zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Posredovali so gasilci PGD Ljubno ob Savinji, Radmirje in Okonina. Zaprli so dovod zraka v peč, počakali do izgoretja saj in s termovizijsko kamero pregledali dimnik ter okolico. Lastniku so odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarja.

Izpostava Ljubljana

Ob 17.12 je na Torovem, občina Vodice, gorelo ostrešje stanovanjske hiše. Gasilci PGD Zapoge in Vodice so požar pogasili in objekt preventivno pregledali.

Ob 19.50 je v Slamnikarski ulici v Mengšu gorelo v dimniku stanovanjske hiše. Posredovali so gasilci PGD Mengeš, Loka pri Mengšu in Topol. Ogenj v tuljavi so pogasili, jo ohladili ter pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.37 so v Platiševi ulici v Idriji zagorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Idrija so pogasili tleče saje, očistili dimno tuljavo, prezračili zadimljene prostore in lastniku svetovali temeljito čiščenje in pregled dimnika pred ponovnim kurjenjem.

Izpostava Postojna

Ob 13.14 je na Gregorčičevi ulici v Ilirski Bistrici zaradi pozabljene hrane na štedilniku zagorela kuhinja. Gasilci PGD Ilirska Bistrica so pogasili požar, nudili zdravniško pomoč lažje opečeni lastnici stanovanja in delno sanirali požarišče. O dogodku je bila obveščena tudi policija.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 12.06 so v naselju Hudi kot, v občini Ribnica na Pohorju, zagorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Ribnica na Pohorju–Josipdol so pogasili požar, prezračili prostore ter jih temeljito pregledali.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 12.06 je v Bezini v občini Slovenske Konjice gorela suha trava na površini okoli šestdeset kvadratnih metrov. Gasilci PGD Slovenske Konjice so zavarovali kraj dogodka, pogasili ogenj ter pregledali okolico.

Ob 15.37 so v naselju Šibenik, občina Šentjur, gasilci PGD Šentjur, Slivnica in Kalobje pogasili manjši travniški požar v bližini gozda. Na kraju je bila policija.

Ob 15.39 je v Višnji vasi, občina Vojnik, zagorela vsebina zabojnika za smeti. Ogenj je zajel še bližnje okrasne ciprese ob cesti. Požar so pogasili gasilci PGD Nova Cerkev in Vojnik.

Izpostava Koper

Ob 22.23 je med Elerji in Čukom v občini Koper zagorelo v naravnem okolju. Požar se je zaradi vetra, hitro širil po težko dostopnem terenu proti bližnjemu oljčnemu nasadu. Posredovali so gasilci Javnega zavoda gasilske brigade (JZ GB) Koper in prostovoljni gasilci iz Dekanov ter Hrvatinov. Ob 23.27 jim je uspelo požar lokalizirati. Gorelo je na površini 1,6 hektarja.

Izpostava Kranj

Ob 18.00 je na Cesti revolucije na Jesenicah občan kuril odpadne krpe. Manjši požar so pred prihodom gasilcev GARS Jesenice pogasili stanovalci.

Izpostava Ljubljana

Ob 0.52 so v Dolenji vasi v občini Ribnica gasilci PGD Dolenja vas pogasili okoli 700 kvadratnih metrov suhe trave.

Ob 3.14 so v Šalki vasi v Kočevju v bližini Rudniškega jezera gasilci PGD Šalka vas pogasili okoli 100 kvadratnih metrov trave in podrasti.

Ob 8.17 je na Zrinjskega ulici na Viru, občina Domžale, gorela trava na površini okoli 500 kvadratnih metrov. Požar so pogasili gasilci PGD Vir in Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale.

Ob 10.18 so ob reki Savi nasproti naselja Brinje, občina Ljubljana, gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana pogasili gorečo podrast in vejevje na površini okoli 2500 kvadratnih metrov.

Ob 10.29 je ob Letališki cesti v Ljubljani gorelo na travniku. Gasilci GB Ljubljana so pogasili posamezna žarišča in pregledali okolico. Pogorelo je okoli 300 kvadratnih metrov suhe trave. Aktivirani so bili tudi gasilci PGD Slape-Polje, vendar njihova pomoč ni bila potrebna.

Ob 11.43 je v naselju Podrečje, občina Domžale, gorelo na travniku. Gasilci CZR Domžale in PGD Vir so pogasili okoli 300 kvadratnih metrov goreče suhe trave.

Ob 15.15 je v naselju Kolovec, občina Domžale, zaradi odlaganja vročega pepela gorelo v gozdu. Gasilci CZR Domžale in PGD Rova so pogasili okoli 600 kvadratnih metrov gozdne podrasti.

Ob 17.2 je ob cesti Ribnica – Kočevska Reka v Rakitnici gorela trava na površini okoli 400 kvadratnih metrov. Gasilci PGD Rakitnica so požar pogasili in okolico zalili z vodo.

Ob 18.41 je ob Cesti v Prod v Ljubljani gorel kup odpadkov. Gasilci GB Ljubljana in PGD Zadobrova-Sneberje-Novo Polje so pogasili požar na površini okoli 15 kvadratnih metrih.

Ob 20.44 je na Črnomeljski cesti v Kočevju nasproti pokopališča gorela suha trava na površini okoli 300 kvadratnih metrov Požar so pogasili gasilci PGD Kočevje.

Izpostava Maribor

Ob 3.02 je Na gorci v naselju Malečnik, občina Maribor, gorelo okoli 30 kvadratnim metrov suhe trave in podrasti. Posredovali so gasilci JZ GB Maribor in PGD Malečnik.

Ob 12.24 so v naselju Hrastje, občina Maribor, gasilci PGD Pekre in JZ GB Maribor pogasili manjši travniški požar na površini okoli 20 kvadratnih metrov.

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.47 je na težko dostopnem terenu nad naseljem Col, občina Ajdovščina, zagorelo na območju z zaraščajočimi površinami in gozdom. Posredovali so gasilci 26 prostovoljnih gasilskih društev (PGD Col, Šmarje, Ajdovščina, Selo, Vipava, Vrhpolje, Podnanos, Idrija, Spodnja Idrija, Zavratec, Vrsnik, Vojsko, Ledine, Dole, Godovič, Črni Vrh, Zakriž, Šebrelje, Planina, Plužnje, Gorje-Poče-Trebenče, Ravne pri Cerknem, Novaki, Cerkno in Bukovo-Zakojca) in poklicna enota Gasilsko reševalnega centra (GRC) Ajdovščina. V popoldanskih urah je pomoč pri gašenju nudil še helikopter SV, ki pa bo z gašenjem nadaljeval v jutranjih urah dne 21.3.2022.

Ob 15.10 je nad regionalno cesto med Bačo pri Modreju in Podbrdom, med naseljema Kneža in Grahovo ob Bači v občini Tolmin zagorelo podrastje in zaraščajoče gozdne površine na področju velikem okoli 0,5 hektara. Posredujejo gasilci PGD Grahovo ob Bači, Kneža in Most na Soči.

Ob 19.35 je na polju med Sužidom in Starim selom, občina Kobarid, gorela trava na površini okoli 250 kvadratnih metrov. Gasilci PGD Kobarid so požar pogasili in območje zalili z vodo.

Izpostava Novo mesto

Ob 11.32 je v Črmošnjicah pri Stopičah, občina Novo mesto, zaradi požiganja trave zagorel lesen električni drog in kabli. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Stopiče so pogasili okoli 100 kvadratnih metrov trave in električni drog. Za ožgane električne kable bo poskrbel dežurni delavec elektra.

Ob 15.04 je na Prapreški poti na Otočcu, občina Novo mesto, gorela suha trava, podrast in nizko grmičevja. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Otočec so pogasili požar na površini okoli en hektar.

Ob 15.40 je pod daljnovodom v Žabjaku, občina Novo mesto, gorela suha trava in podrast. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Prečna so pogasili požar na površini okoli pol hektarja.

Ob 16.58 je v Poganški hosti, občina Novo mesto, gorela gozdna podrast in ostanki sečnje. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Šmihel pri Novem mestu so pogasili požar na površini okoli hektarja in pol.

Ob 18.56 je na Barončevem hribu v Novem mestu gorela gozdna podrast. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Šmihel pri Novem mestu so pogasili požar na površini okoli dvesto kvadratnih metrov.

Ob 18.59 so ob Mirnopeški cesti v Novem mestu gorele smeti. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Prečna so goreče odpadke na površini okoli 1000 kvadratnih metrov premetali in pogasili.

Ob 19.14 so na Prapreški poti na Otočcu, občina Novo mesto, gorele smeti, suha trava in podrast. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Otočec so pogasili požar na površini okoli petdeset kvadratnih metrov.

Ob 23.52 so v ulici Žabjak v Novem mestu gorele smeti na velikem kupu gradbenih odpadkov. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Prečna so goreča žarišča na površju sicer pogasili vendar so bila v notranjosti posamezna žarišča, ki jih je bilo zaradi velikosti kupa nemogoče pogasiti. Gasilci GRC Novo mesto so tekom noči kontrolirali stanje in po potrebi ukrepali. Zjutraj bodo obvestili pristojne za sanacijo deponije.

Izpostava Postojna

Ob 4.17 sta pri vasi Razguri v občini Sežana gorela grmovje in trava na površini okoli 0,05 hektara. Gasilci PGD Štjak in Zavoda za gasilno in reševalno službo (ZGRS) Sežana so požar pogasili.

Ob 11.30 sta pri naselju Vrbovo, občina Ilirska Bistrica, zagoreli suha trava in grmičevje. Požar na površini okoli 50 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Vrbovo.

Ob 12.10 je v Čabranski ulici v Cerknici zaradi odvrženega pepela zagorela suha trava. Požar na površini okoli 300 kvadratnih metrih so gasilci PGD Cerknica pogasili in požarišče zalili z vodo.

Ob 12.43 je zagorelo v naravi pri naselju Stara vas, občina Postojna. Požar suhe trave na površini okoli 500 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Postojna.

Ob 15.05 je v Dutovljah, občina Sežana, gorela suha trava in grmičevje. Gasilci PGD Sežana in ZGRS Sežana so požar na površini okoli štiristo kvadratnih metrov pogasili in zalili z vodo.

Ob 19.13 je v Podgrajski ulici v Ilirski Bistrici zagorelo v naravi. Gasilci PGD Ilirska Bistrica so pogasili travniški požar na površini okoli 350 kvadratnih metrov.

Ob 20.42 je ob cesti med naseljema Runarsko in Beneti v občini Bloke zagorela trava. Požar na površini približno 25 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Nova vas in Bloke.

Izpostava Ptuj

Ob 11.33 je v naselju Planjsko v občini Majšperk zagorel travnik. Požar se je razširil v bližino gozda, kjer je zagorela še podrast. Gasilci PGD Majšperk in Ptujska Gora so pogasili požar na površini okoli 300 kvadratnih metrov ter pregledali in zavarovali okolico.

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Kranj

Ob 21.30 je v Naklem zagorela vsebina komunalnega zabojnika za odpadke. Gasilci PGD Naklo so požar pogasili.

Izpostava Novo mesto

Ob 19.46 je v Šmihelu v Novem mestu gorela vsebina v dveh zabojnikih za smeti. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Šmihel pri Novem mestu so požar pogasili. Zabojnika sta uničena.

Eksplozije

Izpostava Novo mesto

Ob 14.03 je v Zabrdju, občina Mirna, prišlo do eksplozije plina v kuhinji stanovanjske hiše. Gasilci PGD Mirna so pogasili začetni požar, iz prostora odstranili plinske jeklenke in prezračili prostore. Reševalci nujne medicinske pomoči Trebnje so na kraju oskrbeli eno opečeno osebo in jo odpeljali v Splošno bolnišnico Novo mesto. Vzrok in škodo bodo ugotavljale pristojne službe.

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Novo mesto

Ob 18.47 je bil na reki Dobličici, ob ulici Kočevje v Črnomlju, opažen oljni madež na gladini in zaznan vonj po bencinu. Gasilci PGD Črnomelj so na gladino postavili okoli petnajst metrov lovilnih čreves. V naslednjih dneh bodo spremljali stanje. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 9.29 so Ob Suhi na Ravnah na Koroškem gasilci Koroškega gasilskega zavoda (KGZ) Ravne z vpojnim sredstvom posuli več madežev motornega olja, ki je iztekalo iz osebnega vozila po cestišču.

Ob 20.50 so v Prežihovi ulici na Ravnah na Koroškem gasilci Koroškega gasilskega zavoda nevtralizirali oljni madež na parkirišču in cestišču pred poslovnim objektom.

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Postojna

Ob 15.03 je na parkirišču ob cesti Postojna–Planina, občina Postojna, občan našel topovsko granato Avstrijske izdelave kalibra 103 milimetrov iz obdobja 1. svetovne vojne. Nevarno najdbo sta odstranila in do uničenja na varno shranila pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Severnoprimorske in Notranjske regije.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 14.38 so na Kardeljevem trgu v Velenju gasilci PGD Velenje iz pokvarjenega dvigala rešili osem oseb in odklopili dvigalo.

Izpostava Kranj

Ob 12.35 se je na regionalni cesti Škofja Loka–Gorenja vas, v naselju Log nad Škofjo Loko, občina Škofja Loka, na cesto podrlo drevo in onemogočilo promet. Gasilci PGD Škofja Loka so zavarovali kraj dogodka, razžagali in odstranili drevo, delavci cestnega podjetja pa očistili cestišče. O zapori ceste so bili obveščeni policisti Policijske uprave (PU) Kranj.

Izpostava Ljubljana

Ob 8.37 so v ulici Jačka v Logatcu gasilci PGD Dolnji Logatec pomagali reševalcem NMP Logatec pri prenosu poškodovane osebe iz 4. nadstropja večstanovanjske stavbe do reševalnega vozila.

Ob 11.03 se je na Trubarjevi cesti v Ljubljani voznik osebnega vozila z vozilom zaletel v garažna vrata pod večstanovanjskim objektom in ustvaril prometni zamašek. Gasilci GB Ljubljana so odstranili garažna vrata in sprostili pot.

Ob 17.21 so na Glinškovi ploščadi v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom odprli vhodna vrata stanovanja v sedmem nadstropju večstanovanjske stavbe in policistom ter reševalcem NMP Ljubljana omogočili dostop do preminule osebe.

Izpostava Maribor

Ob 14.04 so v Rapočevi ulici v Mariboru gasilci JZ GB Maribor s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem se je nahajala poškodovana oseba. Reševalci NMP so jo oskrbeli in nato prepeljali v UKC Maribor.

Opozorilo

V večjem delu Slovenije je velika požarna ogroženost v naravnem okolju.

Na podlagi 8. člena Uredbe o varstvu pred požarom v naravnem okolju (Uradni list republike Slovenije (RS), št. 20/14) je od 14. marca 2022 na območju celotne države Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje razglasila veliko požarno ogroženost naravnega okolja. Razglas velja do preklica za območja naravnega okolja brez snežne odeje.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/