Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade Janez Janša gost oddaje Ura moči na Planet TV

Predsednik vlade Janez Janša je bil danes gost oddaje Ura moči na Planet TV, na kateri je poleg notranje političnih tem spregovoril o svoji poti v Ukrajino in tamkajšnji situaciji.
Predsednik vlade Janez Janša

Predsednik vlade Janez Janša gost oddaje na Planet TV | Avtor: Kabinet predsednika vlade

1 / 2

Predsednik vlade je v pogovoru z voditeljem situacijo v Ukrajini označil za tragedijo. "To, kar se dogaja v Ukrajini, ni samo tragedija za Ukrajino, nevarno za Ukrajino, to ogroža tudi nas." Ob tem je dodal, da se z Ukrajino ne ukvarjamo samo iz solidarnosti, ker smo bili v podobnem položaju in vemo, kako se počutijo, temveč tudi zaradi naše varnosti, našega razvoja in naše prihodnosti. "Če se ta vojna ne ustavi, bo drastično vplivala na standard v Evropi in lahko se poslovimo od želja, ki smo jih imeli. Slovenci Ukrajini ne moremo pomagati z lovci, prestrezniki ali s Patrioti, lahko pa pomagamo z idejami, predlogi, z aktivnostmi, ki jih lahko storimo, in to delamo."

V nadaljevanju je spregovoril o poti v Kijev, o pripravah, o usklajevanjih z evropskimi institucijami, o dogovarjanju, kdaj se bo seznanilo javnost, ter o poteku samega srečanja. Tja je potoval v spremstvu državnega sekretarja v Kabinetu predsednika vlade Bojana Pograjca in dveh pristojnih z urada za varnost in varovanje. Kot je povedal predsednik vlade, je bila izvedba v zraku, vse dokler niso prestopili poljsko-ukrajinske meje, in dodal, da je sam sicer mislil, da bi obisk izvedli v tajnosti, a so se v Bruslju odločili drugače. Evropska unija je obvestila ZDA in oni so poročali dalje, je še povedal.

Predsednik vlade je v pogovoru poudaril enotnost ukrajinskega naroda in politike po napadu in ocenil, da je njihova enotnost močnejša od enotnosti, ki je bila pred tridesetimi leti v Sloveniji. Povedal je tudi, da so se v Ukrajini srečali z ministri vlade. "Gre za mlajšo, sposobno ekipo utrujenih ljudi, vendar ljudi, ki vedo, kaj hočejo. Zato Ukrajina nikoli ne bo poražena," je povedal predsednik vlade in takole opisal dogajanje: "Kijev ni obkoljen, ampak oblegan z vzhoda in zahoda. V Kijevu delujejo semaforji, mesto je razsvetljeno, je daleč od poraženega mesta."

Glede Ukrajine kot predvolilne teme, je predsednik vlade dejal, da je Ukrajina več kot predvolilna tema. "To, kar se dogaja v Ukrajini, presega vse. Z Ukrajino se ukvarjamo, ker je to dejansko nekaj, kar bo vplivalo na vse, na našo prihodnost, na cene v trgovinah, na črpalkah."

V pogovoru je predsednik vlade odgovoril tudi na očitke, da je "on za Slovenijo to, kar je Putin za Rusijo" in dejal, da "te očitke izrekajo tisti, ki imajo na prsih pripeta Putinova odlikovanja", in dodal, da je zanimivo, da je Slovenija ena redkih držav, kjer večina teh odlikovanj še ni vrnila.

Glede poročanja nacionalne televizije in prispevka dopisnice Vlaste Jeseničnik iz Moskve je predsednik vlade dejal: "Mislim, da bi bolj korektno novico dobili, če bi gledali Russia Today. Ne potrebujemo nekoga, ki ga mi plačujemo v Moskvi, da širi rusko propagando. To je sramota nacionalne televizije."

Predsednik vlade je v pogovoru spregovoril tudi o podpori, ki jo ima Ukrajina v boju proti Rusiji, in enotnih stališčih sicer različnih političnih struj. "Tukaj vsi razumejo, da gre za več, da gre za življenje. Gre za vprašanje obrambe našega načina življenja, kjer si vsak posameznik, pa tudi vsaka država lahko v okviru nekih bom rekel demokratičnih okvirov izbira svoj način življenja. In za to zdaj gre in čedalje več ljudi to razume."

V drugem delu oddaje sta se pogovarjala o notranjepolitičnem in predvolilnem dogajanju. "Delamo zato, da bo rezultat čim boljši, 24. aprila se bomo borili do sedmih zvečer. Naredili bomo vse, da bomo sestavili trdno koalicijo, ki se bo dejansko ukvarjala z razvojem Slovenije. Moj namen je tudi, da v Slovenski demokratski stranki, in na tem delamo praktično že od samega začetka, zagotovimo trdno, močno kadrovsko bazo, tako da stranke ne bo konec, ko jaz ne bom več predsednik." Glede sodelovanja po volitvah je dejal, da "bomo po naslednjih volitvah mogoče blizu temu, da sestavimo sicer malo bolj pestro, ampak vendarle koalicijo, ki bi lahko dosegla tudi ustavno večino za nekatere nujne spremembe. "Do volitev so glavni tisti, ki nastopajo na televizijah, po volitvah pa tisti, ki sedijo v parlamentu. Tudi danes imamo v slovenskem parlamentu v opozicijskih klopeh posameznike, ki so povsem razumni." Ob tem je dodal, da ni vse tako črno, kot se zdi, če gledate gospo Tanjo Starič na nacionalni televiziji.

Predsednik vlade je v pogovoru spregovoril tudi o ponovnem pojavu Milana Kučana in aktivnostih nevladnih organizacij. "To, da nekdanji predsednik partije in države Milan Kučan odkrito stopa na prizorišče, jaz pozdravljam. Še vedno je bolje, da ga vidimo na trgih, kot da rovari v ozadju." Ob tem je dodal, da je bilo malo čudno, da je na omenjenih protestih, ki niso bili prijavljeni, sodeloval kot govornik. "Kaj mu je tega treba ob pet tisoč evrih penzije?" Povedal je še, da se dogodki nevladnih organizacij dogajajo tudi po nekaterih drugih državah in da je to sistemski problem ter, da gre za kršenje slovenske zakonodaje. "Če hočeš sodelovati v volilni kampanji, moraš odpreti volilni račun. Oni pa delajo to izven tega tako kot so organizirali sto nezakonitih protestov in se požvižgajo na zakon."