Skoči do osrednje vsebine

Ministrica dr. Jaklitsch na vseslovenskem dogodku v Willichu v Nemčiji

Zadnji dan obiska se je ministrica dr. Helena Jaklitsch v Willichu, mestu v nemški zvezni deželi S Porenje – Vestfalija udeležila vseslovenskega srečanja slovenskih društev na tem območju. Pred tem se je srečala s predstavniki društva Združenje prijateljev Slovenije na Nizozemskem, ki so se prav tako udeležili dogodka.

Združenje prijateljev Slovenije na Nizozemskem je v lanskem letu praznovalo 30 let svojega delovanja. Ustanovljeno je bilo z namenom diplomatske pomoči Sloveniji ob osamosvajanju. V svojem delovanju se danes povezujejo z veleposlaništvom Slovenije v Haagu, šolo dopolnilnega pouka slovenščine in Evropsko šolo v Haagu, slovensko župnijo Benelux in društvom v tujini izobraženih Slovencev – VTIS. V pogovoru so sogovorniki izpostavili kako pomembno je, da kljub življenju v tujini veš, da si v srcu Slovenec. Prav zato povezanost z domovino ostane trdnejša, aktivnosti pa še bolj intenzivnejše.

Obisk pri rojakih v Nemčiji je ministrica zaključila z osrednjo vseslovensko prireditvijo ob materinskem dnevu, kjer je zbrane tudi nagovorila. Med drugim je izpostavila, da "tudi ob takih srečanjih, kot je današnje, čutimo, da smo vsi ena velika slovenska družina, Slovenija pa brez meja." 

Zbor Slovenski cvet iz Moersa je uvodoma zapel slovensko himno, kasneje pa zbrane navdušil s pesmima 'Nocoj pa, oh, nocoj' in ponarodelo 'Slovenec sem'. S pesmijo so dogodek lepšali tudi moški oktet Slovenski fantje iz Moersa. Iz Slovenije so posebej za vseslovenski dogodek prišli učenci Osnovne šole Ivana Groharja iz Škofje Loke in zbranim zapeli nekaj slovenskih pesmi. Skozi glasbo je program vodila slovenska beseda učencev dopolnilnega pouka slovenščine pod vodstvom učiteljice Lene Vastl Vaščević. Otroci so se s svojimi recitali poklonili mamam, ker pa mam ni brez očetov, je bila zadnja pesem 'Ko bom velik' namenjena ravno njim. 

Ob koncu čudovitega in doživetega programa je ministrica dr. Jaklitsch podelila še priznanji Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu, in sicer Rozini Lovrenčič za ohranjanje slovenske dediščine in srčno požrtvovalnost v slovenski skupnosti v Nemčiji ter za prizadevno delo in dolgoletno vodenje društva Slovenski zvon v Krefeldu in zakoncema Tatjani in Albinu Doberšek za dolgoletno srčno pomoč in neprecenljiv prispevek  pri kulturnih in drugih dogodkih slovenske skupnosti v Nemčiji.

Srečanje, ki se ga je udeležilo skoraj dvesto ljudi med njimi tudi lepo število otrok,, je bila tudi odlična priložnost za sproščen pogovor z rojaki. Ti so bili zelo zadovoljni in hvaležni, da jih je obiskala ministrica. Tudi prek takih obiskov namreč krepijo povezanost s Slovenijo ter čutijo, da jim je ta blizu.