Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 19. marca 2022.

Nesreče v gorah

Izpostava Celje

Ob 17.10 si je na poti s Krofičke čez Ute v občini Solčava pri sestopu planinec z derezo poškodoval nogo. Prvo pomoč mu je nudila planinka. Gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Celje in posadka s helikopterjem Slovenske vojske z dežurno ekipo reševalcev na krovu so poškodovanca oskrbeli, s pomočjo vitla potegnili v helikopter in prepeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Izpostava Kranj

Ob 14.40 si je na poti z Dovške Babe, občina Kranjska Gora, planinka zlomila nogo. Gorski reševalci GRS Mojstrana so jo oskrbeli in prepeljali v dolino, kjer so jo predali reševalcem Nujne medicinske pomoči (NMP) Jesenice.

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.53 se je na Rombonu, občina Bovec, poškodoval planinec. Posredovali so gorski reševalci GRS Bovec ter posadka s helikopterjem Slovenske vojske (SV) z dežurno ekipo reševalcev na krovu. Poškodovanca so prepeljali v jeseniško bolnišnico.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Novo mesto

Ob 11.59 je v gozdu pri naselju Brezova Reber pri Dvoru, občina Žužemberk, pri sečnji drevo padlo na občana, ki je umrl na kraju dogodka. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Ajdovec so razžagali drevo in omogočili reševalcem NMP Novo mesto dostop ter prenesli pokojnega iz gozda do ceste.

Ob 13.56 je v naselju Gorenje Vrhpolje, občina Šentjernej, trosilec gnoja občanu poškodoval nogi. Gasilci PGD Vrhpolje so do prihoda reševalcev občanu nudili pomoč in ga prenesli do reševalnega vozila. Reševalci NMP Novo mesto so ga oskrbeli in odpeljali v SB Novo mesto.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Maribor

Ob 01.41 sta na križišču Ptujske in Tržaške ceste v Mariboru trčili osebno in kombinirano vozilo, ki je bilo na nujni vožnji. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor so dve ukleščeni osebi s tehničnim posegom rešili iz vozila. Na vozilih so odklopili akumulatorje, kombinirano vozilo postavili na kolesa in nudili pomoč reševalcem NMP Maribor in policiji Policijske postaje (PP) Maribor.

Izpostava Novo mesto

Ob 14.01 se je na Cankarjevi cesti v Metliki osebno vozilo zaletelo v oporni zid ob stanovanjski hiši. Gasilci PGD Črnomelj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, s tehničnim posegom rešili sovoznico iz vozila ter vpojna sredstva posuli po izteklih motornih tekočinah. Reševalci Nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma (NMP ZD) Črnomelj so poškodovanko oskrbeli, reševalci NMP ZD Metlika pa so jo odpeljali SB Novo mesto.

Ob 21.50 je na cesti Novo mesto–Birčna vas, pri naselju Stranska vas, občina Novo mesto, osebno vozilo zapeljalo s ceste in trčilo v drevo. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulator na vozilu. V nesreči ni bilo poškodovanih.

Izpostava Trbovlje

b 23.35 je v ulici Naselje Srečka Kosovela v Zagorju ob Savi osebno vozilo zapeljalo v ribnik. Gasilci PGD Zagorje - mesto in Trbovlje - mesto so zavarovali kraj dogodka in s tehničnim posegom izvlekli vozilo na brežino. Posredovala je tudi Policija in reševalci NMP Zagorje.

 

Nesreče v železniškem prometu

Izpostava Brežice

Ob 19.58 je v bližini železniške postaje v Krškem vlak povozil osebo. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško so zavarovali kraj dogodka. Kljub hitremu posredovanju reševalcev NMP Krško je oseba umrla na kraju dogodka.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 11.53 je v Grajskem logu v Šmarju pri Jelšah pri dimniku zagorelo ostrešje drvarnice. Gasilci PGD Šmarje pri Jelšah so požar pogasili. Ostrešje drvarnice je poškodovano.

Ob 19.04 so se v Lokrovcu v občini Celje vnele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGE Celje in PGD Lokrovec – Dobrova so pustili, da saje nadzorovano izgorijo, pregledali dimnik s termovizijsko kamero in pregledali prostore z detektorjem plinov. Do pregretja in poškodb dimnika ni prišlo. Gasilci so odsvetovali kurjenje do pregleda dimnikarske službe.

Ob 19.04 so se v naselju Dole v občini Šentjur vnele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Lokarje so pogasili goreče saje, pregledali dimno tuljavo in ostrešje s termovizijsko kamero ter lastniku odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

Izpostava Kranj

Ob 21.03 so v naselju Dolenja vas, občina Železniki, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Selca so pogasili in očistili dimniško tuljavo.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.38 je na vrtičkih ob Hladnikovi cesti v Ljubljani gorela baraka. Ta je ob prihodu gasilcev na kraj v veliki večini že pogorela. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana in PGD Trnovo so ostanke prekopali in zalili z vodo. Na mestu je bila prisotna tudi policija.

Ob 16.45 je na Resljevi cesti v Ljubljani na vrhnjem nadstropju novogradnje objekta gorela žagovina. Gasilci GB Ljubljana so ogenj pogasili in obvestili varovanje.

Ob 18.20 je na Notranjski cesti v Logatcu gorelo v dimniku stanovanjske hiše. Posredovali so gasilci PGD Dolnji Logatec. Odstranili so žerjavico, očistili dimniško tuljavo ter jo pregledali s termovizijsko kamero in opravili meritev s plinomerom v prostoru.

Ob 18.37 so na Tacenski cesti v Ljubljani v dimniku stanovanjske hiše gorele saje. Gasilci GB Ljubljana in PGD Tacen so dimniško tuljavo ohladili in saje pogasili.

Izpostava Maribor

Ob 1.38 so stanovalci večstanovanjske stavbe na ulici bratov Greifov v Mariboru, na stopnišču stavbe zaznali vonj po dimu. Gasilci JZ GB Maribor in PGD Maribor – Pobrežje so stavbo pregledali in prezračili. Vzrok dima je bila prismojena hrana v enem izmed stanovanj, katero je lastnik že pred prihodom gasilcev pogasil. Med vožnjo na intervencijo je bilo eno izmed intervencijskih vozil udeleženo v prometni nesreči.

Izpostava Nova Gorica

Ob 18.44 so zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše v kraju Tevče, občina Ajdovščina. Gasilci GRC Ajdovščina in PGD Ajdovščina so tleče saje pogasili in s termovizijsko kamero pregledali dimniško tuljavo.

Izpostava Postojna

Ob 14.01 je v naselju Trpčane, občina Ilirska Bistrica, zagorelo v drvarnici stanovanjske hiše. Požar so pogasili domačini pred prihodom gasilcev. Posredovali so gasilci PGD Podgora-Podgraje in PGD Ilirska Bistrica.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Nova Gorica

Ob 0.22 je pri turistični kmetiji na Nanosu, občina Vipava, zagorelo osebno vozilo. Požar so pogasili gasilci PGD Vipava. Zgorelo je tudi nekaj podrastja.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 7.27 je v naselju Perzonali v Prevaljah na bencinskem servisu zagorelo tovorno vozilo. Požar so pogasili gasilci PGD Prevalje in gasilci KGZ Ravne na Koroškem. Dve osebi sta se nadihali dima. Reševalci Zdravstvenega reševalnega centra Koroške (ZRCK) Ravne na Koroškem so ju prepeljali v SB Slovenj Gradec.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 12.20 je v Konjiški vasi v občini Slovenske Konjice zagorela suha trava ob robu gozda. Gasilci PGD Slovenske Konjice in Žiče so pogasili požar na površini okoli 300 kvadratnih metrov.

Ob 14.48 je v Bukovžlaku v občini Celje zagorelo na deponiji regionalnega centra za ravnanje z odpadki. Gasilci PGE Celje, PGD Teharje, Trnovlje, Ljubečna in Škofja vas so požar pogasili ter opravili pregled požarišča s termovizijsko kamero. Zaposleni podjetja Simbio so nudili pomoč z delovnim strojem.

Ob 16.38 je v Ronkovi ulici v Celju gorel kup smeti. Gasilci PGE Celje so ogenj pogasili.

Ob 22.59 je v naselju Podkraju pri Ponikvi, občina Žalec, gorelo okoli 10 kvadratnih metrov podrasti v gozdu. Gasilci PGD Ponikva pri Žalcu so pogasili ogenj in pregledali okolico.

Izpostava Koper

Ob 15.02 je v Jagodju, občina Izola, na okoli 50 kvadratnih metrih obdelane površine gorelo vejevje. Gasilci JZ GB Koper in PGD Izola so požar pogasili.

Ob 18.42 so v Sečovljah, občina Piran, gasilci GB Koper in PGD Sečovlje pogasili ogenj na površini okoli 5 kvadratnih metrov, kjer je občan kuril na njivi.

Izpostava Kranj

Ob 2.22 je v naselju Smoleva, občina Železniki, zagorelo v gozdu. Gasilci PGD Železniki in Selca so pogasili požar, gasilci PGD Rudno pa so bili v pripravljenosti.

Ob 13.29 je nad Zmincem, občina Škofja Loka, zagorelo v gozdu. Gasilci PGD Škofja Loka in PGD Stara Loka so požar pogasili ter pregledali okolico.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.52 sta pri Brezovem v občini Litija zagoreli trava in podrast. Požar na površini okoli 2 hektara so pogasili gasilci PGD Gabrovka in Tihaboj.

Izpostava Maribor

Ob 23.36 je pri Osnovni šoli Gustava Šiliha v Mariboru gorelo okoli 50 kvadratov suhe trave in štiri drevesa. Posredovali so gasilci JZ GB Maribor in PGD Radvanje.

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.00 je na Colu, občina Ajdovščina, zagorelo podrastje ne težko dostopnem terenu. Požar na površini okoli 50 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Col.

Ob 18.20 je v bližini vasi Vojščica, občina Miren – Kostanjevica, zagorelo okoli 2 hektara podrasti in trave. Gasilci PGD Kostanjevica in Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica so požar pogasili in požarišče dodatno zalili.

Izpostava Novo mesto

Ob 11.20 je v bližini naselja Stopiče, občina Novo mesto, pri požiganju suhe trave ogenj ušel izpod nadzora ter se razširil v gozd. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Stopiče so na površini okoli 600 kvadratnih metrov pogasili goreče grmičevje in podrast.

Ob 14.26 sta pri naselju Vejar, občina Trebnje, gorela grmičevje in podrast v gozdu. Gasilci PGD Trebnje, Račje selo, Ponikve in Trebanjski Vrh so pogasili požar na površini okoli 5000 kvadratnih metrov.

Ob 16.51 sta v naselju Bereča vas, občina Metlika, goreli suha trava in podrast. Gasilci PGD Suhor so pogasili požar na površini okoli enega hektarja.

Izpostava Postojna

Ob 11.14 je pri naselju Pregarje, občina Ilirska Bistrica, zagorelo na vaškem odlagališču za smeti. Gasilci PGD Ilirska Bistrica so pogasili goreče smeti na površini štirih kvadratnih metrov.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Koper

Ob 11.01 je v Luciji, občina Piran, gorel zabojnik za smeti. Gasilci JZ GB Koper so požar pogasili.

Izpostava Ljubljana

Ob 0.01 je na Kolodvorski cesti v Grosupljem gorelo v košu za smeti. V bližini na Adamičevi cesti je gorelo še v enem košu in zabojniku za papir. Vse tri požare so pogasili gasilci PGD Grosuplje.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Ptuj

Ob 16.09 je bilo na Opekarniški cesti v Ormožu razlito hidravlično olje po cestišču v dolžini okoli 400 metrov. Gasilci PGD Ormož so zavarovali kraj dogodka ter onesnaženje posuli z absorbentom in razmastili cestišče.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 10.58 so se v Prevaljah med nakladanjem tovornega vozila po cestišču iztekle motorne tekočine. Gasilci Koroškega gasilskega zavoda so nevtralizirali oljni madež.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.19 je v Desklah, občina Kanal, občan v gozdu našel nekaj kosov Neeksplodiranih ubojnih sredstev (NUS). Pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije so na varno odstranili topovski vžigalnik, šrapnel in štiri topovske granate skupne mase 35,3 kg. Nevarne najdbe so avstrijskega in francoskega izvora, ostanek 1. svetovne vojne.

Ob 14.14 so v zaselku Brdo, občina Bovec, pri urejanju okolice našli topovsko granato kalibra 105 milimetrov, mase 13,8 kilogramov, francoske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne. Nevarno najdbo sta pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije odstranila na varno.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Ljubljana

Ob 9.05 so v Velikih Laščah v istoimenski občini gasilci PGD Velike Lašče nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi in reanimaciji onemogle osebe. Reanimacija ni bila uspešna.

Ob 20.16 so v Depali vasi v občini Domžale gasilci Center za zaščito in reševanje (CZR) Domžale nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe iz stanovanjske hiše do reševalnega vozila.

Ob 19.03 so na Papirniškem trgu v Ljubljani gasilci GB Ljubljana v več stanovanjski hiši ob prisotnosti policistov odprli odklenjena vrata stanovanja, v katerem se je nahajala mrtva oseba.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Opozorilo

Na podlagi 8. člena Uredbe o varstvu pred požarom v naravnem okolju (Uradni list RS, št. 20/14) je od 14. marca 2022 na območju celotne države Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje razglasila veliko požarno ogroženost naravnega okolja. Razglas velja do preklica za območja naravnega okolja brez snežne odeje.