Skoči do osrednje vsebine

Ministrica dr. Jaklitsch pri Slovencih v Berlinu

Drugi dan pri rojakih v Nemčiji je ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch začela v rezidenci veleposlaništva RS v Berlinu, kjer je opravila več pogovorov, in zaključila v S Porenju – Vestfaliji na srečanju predstavnikov slovenskih društev v tej zvezni deželi.

Dopoldan se je ministrica dr. Jaklitsch v rezidenci veleposlaništva sestala z ekipo veleposlaništva Republike Slovenije v Berlinu. Polona Mal Bitenc, ki je na veleposlaništvu odgovorna za izvajanje konzularne dejavnosti, je na kratko predstavila aktivnosti, povezane s konzularno dejavnosti. Potrebe so velike, saj v Zvezni republiki Nemčiji živi med 30 in 40 tisoč slovenskih izseljencev in zdomcev, veleposlaništvo pa pokriva kar štirinajst od šestnajstih nemških zveznih dežel. Pogovor je potekal o možnostih vzpostavitve konzularnih dni tudi na območju S Porenja – Vestfalije, v Hildnu, saj je interes zanje med slovenskimi rojaki velik. Na ta način bi lahko Slovenci,  predvsem starejši, ki živijo v tem delu Nemčije, lažje uredili potrebne dokumente. Konzularni dan je sicer enkrat mesečno tudi v Dortmundu. Ministrica se je zahvalila gospe Mal Bitenc za njeno požrtvovalno delo in skrben odnos do Slovencev. Prav tako je ministrica v pogovoru z veleposlanikom Francijem Butom izrazila svoje veselje, da je veleposlanik vrata svoje rezidence odprl tudi slovenski skupnosti, za kar je zelo hvaležna tudi skupnost. Kot so povedali v pogovoru z ministrico, tudi prek gostoljubne geste veleposlanika čutijo, da jim želi biti Slovenija blizu.

Ministrica je na veleposlaništvu na kratek pogovor sprejela tudi Iztoka Petka, predstavnika CISpace Galerije Berlin. Galerija želi med drugim ustvariti prostor, kjer se lahko predstavijo slovenski umetniki iz domovine in drugod, slovensko kulturo pa želijo približati tudi nemški publiki. V preteklem letu so se pri njih predstavili nekateri uspešni slovenski vinarji, krepijo pa tudi aktivnosti, namenjene mladim podjetnikom.

V zaključku dopoldanskega dela se je ministrica dr. Jaklitsch sestala s člani Društva v tujini izobraženih Slovencev (VTIS). Srečanja se je udeležilo 12 članov iz Berlina, Münchna in Hamburga, sicer pa ima društvo po vsej Nemčiji prek 125 članov. Srečanje je bilo zelo dobrodošlo, saj se večina članov do sedaj med seboj ni poznala. V sproščenem pogovoru so predstavili svoje študijske ali poklicne poti, ki so jih pripeljale v Nemčijo, vsi pa so se strinjali, da so Slovenci zelo konkurenčni in uspešni ter da ima tudi Slovenija številne prednosti. Kljub pretočnosti članov v društvu VTIS se bodo trudili v letu 2022 ohranjati in negovati skupnost v Berlinu, predsednik novonastalega lokalnega odbora VTIS za Nemčijo Hugo Bosio pa je predstavil tudi načrtovane aktivnosti za člane v tem letu.

Ministrica dr. Jaklitsch je dan zaključila v Severnem Porenju – Vestfaliji, kjer se je v Hildnu srečala s predstavniki slovenskih društev, ki delujejo v tem delu Nemčije. Na srečanje jo je spremljal tudi veleposlanik Franci But. Srečanje je potekalo v prostorih društva Kulturno športno društvo 'Maribor' Hilden, udeležili pa so se ga člani dveh aktivnih društev – Slovenski cvet e.v iz Moersa in  Slovenski zvon iz Krefelda ter predstavnika nekdanjih društev Bled v Essenu in Društvo France Prešeren v Burscheidu. Srečanja se je udeležil tudi bivši župan mesta Hilden in veliki prijatelj slovenske skupnosti Günter Scheib in učiteljica dopolnilnega pouka slovenščine Lena Vastl Vračević, ji v društvenih prostorih poučuje otroke in odrasle.

Zbrani so ministrici predstavili aktualne aktivnosti ter pomembne projekte, ki jih načrtujejo v bližnji prihodnosti. Dotaknili so se nekaterih najbolj perečih vprašanj slovenske skupnosti, med drugim željo po konzularnem dnevu pri njih, pomanjkanju slovenskih duhovnikov in posledično zapiranje slovenskih župnij ter nezanimanje mladih za nadaljevanju društvenega življenja. Slednjo je čas korone še dodatno oslabil. Zadnji dve leti sta bili za vsa društva izjemno zahtevni tudi zaradi omejitev, ki jih je prinesla korona. Izrazili so tudi željo povezovanja starejših Slovencev po svetu v matični domovini, morda tudi prek organiziranih tedenskih počitnic. Ker je bilo srečanje namenjeno tudi druženju, so si sogovorniki vzeli čas tudi za klepet, spoznavanje in obujanje spominov na pretekla leta. Dan so zaključili v pričakovanju skupne prireditve naslednji dan – osrednjega dogodka slovenske skupnosti v S Porenju – Vestfaliji, namenjene tudi obeleženju materinskega dne ter prvemu večjemu dogodku po dveh letih.