Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 18. marca 2022

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Ljubljana

Ob 10.28 je v kamnolomu Calcit v Kamniški Bistrici, občina Kamnik, pri gozdarskih delih drevo poškodovalo traktorista. Gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Kamnik so mu na kraju oskrbeli poškodovan hrbet, gleženj in roko ter ga prenesli do reševalnega vozila, s katerim so ga reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Kamnik prepeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Celje

Ob 19.50 so na Dečkovi cesti v Celju gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje nudili pomoč oboleli osebi do prihoda reševalcev NMP.

Izpostava Koper

Ob 10.15 je posadka s helikopterjem Slovenske vojske (SV) v spremstvu medicinskega osebja prepeljala bolno osebo iz Portoroža v Ljubljanski UKC.

Izpostava Kranj

Ob 17.21 so v naselju Dolenja Dobrava, občina Gorenja vas-Poljane gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Gorenja vas nudili prvo pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP Škofja Loka. Posadka s helikopterjem SV z dežurno ekipo Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Brnik na krovu je poškodovano osebo odpeljala v UKC Ljubljana.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Ljubljana

Ob 15.33 je na avtocesti Blagovica–Vransko v predoru Jasovnik, občina Kamnik, v smeri Celja osebno vozilo trčilo v odstavno nišo. Gasilci Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale in PGE Celje so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator in z vpojnimi sredstvi posuli iztekle motorne tekočine. Poškodovanemu vozniku so nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP Celje, ki so ga na kraju oskrbeli in prepeljali v Splošno bolnišnico Celje.

Izpostava Postojna

Ob 13.22 se je cesti na Lenivec v Sežani, zaradi sunka vetra prevrnil voznik z električnim štirikolesnikom. Gasilci Zavoda za gasilno in reševalno službo Sežana (ZGRS) so zavarovali kraj dogodka, vozilo postavili na kolesa, z vpojnim sredstvom posuli razlite tekočine ter nudili pomoč reševalcem NMP Sežana pri prenosu poškodovanca v reševalno vozilo. Poškodovanca so reševalci odpeljali v Splošno bolnišnico (SB) Izola.

 

Nesreče v železniškem prometu

Izpostava Ljubljana

Ob 6.30 je na železniški progi Ljubljana – Kamnik ob Štajerski cesti v bližini naselja Črnuče, občina Ljubljana, vlak povozil osebo. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč reševalcem NMP. Oseba je na kraju podlegla poškodbam.

 

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 16.12 so na Sončni poti na Koroški Beli, občina Jesenice, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Požar so pogasili gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Jesenice.

Izpostava Novo mesto

Ob 0.57 so na Ratežu, občina Novo mesto, v kurilnici stanovanjske hiše gorela drva. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto in PGD Ratež so požar pogasili, odstranili pogorele ostanke iz prostora in prezračili objekt.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Brežice

Ob 14.49 je na Čatežu ob Savi, občina Brežice, ob nasipu reke Save gorela suha trava in grmičevje. Požar na površini okoli tristo kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Cerina in PGD Sobenja vas.

Ob 18.28 je v bližini naselja Gorenja vas pri Leskovcu, občina Krško, gorela podrast v gozdu. Gasilci PGE Krško in PGD Velika vas so pogasili požar na površini okoli 0,3 hektara in požarišče dodatno zalili z vodo.

Izpostava Celje

Ob 7.49 je v naselju Kavče, občina Velenje, zaradi utrganih električnih vodnikov daljnovoda zagorelo podrto drevo. Gasilci PGD Velenje so goreče drevo pogasili.

Izpostava Koper

Ob 11.06 je zagorelo v bližini zaselka Barizoni, občina Koper. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper in PGD Hrvatin so pogasili požar, ki je zajel okoli 2500 kvadratnih metrov zaraščajoče površine.

Izpostava Ljubljana

Ob 12.38 sta na Mali Gori, občina Kočevje, gorela travnik in grmičevje na površini okoli 5000 kvadratnih metrov. Požar so pogasili gasilci PGD Kočevje in Stara Cerkev.

Ob 14.49 so ob Cesti na Prod v Ljubljani na površini okoli 400 kvadratnih metrov goreli trava in kup lesenih ostankov vrtne lope. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so požar pogasili.

Ob 17.10 je med Letališko cesto in železnico v Ljubljani gorelo na travniku. Gasilci GB Ljubljana in PGD Zadobrova-Sneberje-Novo polje so pogasili okoli 300 kvadratnih metrov goreče suhe trave.

Izpostava Maribor

Ob 18.22 sta na Meljskem hribu v Mariboru zagorela suha trava in grmičevje. Požar na površini okoli 2000 kvadratnih metrov so pogasili gasilci JZ GB Maribor in PGD Maribor - mesto. Na kraju je posredovala tudi policija Policijske postaje (PP) Maribor.

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.37 so nad krajem Vrtovin v občini Ajdovščina goreli podrast, grmičevje in trava. Posredovali so gasilci PGD Selo, PGD Ajdovščina in GRC Ajdovščina. Ob 17.14 je bil požar na površini okoli 0,2 hektara lokaliziran. Gasilci so še nadaljevali z gašenjem posameznih žarišč ter prekopavanjem in namakanjem požarišča. Zaradi burje so na požarni straži ostali gasilci PGD Selo.

Ob 19.59 je na področju Volčanskega Ruta v občini Tolmin gorela suha trava na površini okoli enega hektara. Požar so pogasili gasilci PGD Tolmin.

Izpostava Novo mesto

Ob 13.05 sta v bližini naselja Prevole, občina Žužemberk, goreli suha trava in podrast. Požar na površini okoli dveh hektarjev so pogasili gasilci PGD Hinje in Žužemberk.

Ob 20.56 je pri naselju Draga pri Sinjem vrhu, občina Črnomelj, na cesti gorela bala sena. Gasilci PGD Sinji vrh so požar pogasili, odstranili ostanke sena in očistili cestišče.

Ob 22.43 sta pri naselju Lokve, občina Črnomelj, v gozdu goreli podrast in suha trava. Gasilci PGD Črnomelj so pogasili požar na površini okoli 30 kvadratnih metrov.

Izpostava Postojna

Ob 11.05 je pri naselju Podgrad, občina Ilirska Bistrica, gorela suha trava na površini okoli enega hektarja. Požar so pogasili gasilci PGD Podgrad.

Ob 22.15 je pri naselju Hrušica, občina Ilirska Bistrica, gorelo v naravnem okolju. Gasilci PGD Podgrad so požar suhe trave, podrasti in grmičevja pogasili ter požarišče preventivno obilneje zalili.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Celje

Ob 17.46 se v naselju Vrbno, občina Šentjur, starejša oseba ni odzvala na telefonske klice. Zaradi preteklih dogodkov zaznave povečanih koncentracij ogljikovega monoksida so bili na kraj napoteni gasilci PGE Celje in PGD Šentjur. Ob prihodu na kraj so izvedli ogled kraja in zaprli dovod zraka na kurilni peči zaradi zadimljenosti kurilnice. Po celotnem objektu so z detektorjem opravili meritve, povišane vrednosti CO so zaznali v kurilnici. Objekt so prezračili in opravili ponovne meritve, ki niso pokazale povišanih vrednosti. Zaradi suma poškodbe dimne tuljave so odsvetovali uporabo peči do pregleda strokovne službe. Na kraju so bili prisotni reševalci NMP Celje, ki so pregledali dve osebi.

Ob 23.07 se je Pod Gabri v Celju v enem od stanovanj v večstanovanjskem objektu aktiviral detektor plina. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, opravili meritve prisotnosti plina, vendar posebnosti niso zaznali. Preventivno so zaprli dovodni ventil za plin na plinskem grelcu za vodo in svetovali obisk serviserja.

Izpostava Novo mesto

Ob 19.10 se je na Rozmanovi ulici v Novem mestu v garažnih prostorih sprožil alarm za ogljikov monoksid. Gasilci GRC Novo mesto so na kraju izvedli meritve in ugotovili povišano vrednost, zato so prostore prezračili in obvestili pristojne.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Ptuj

Ob 11.26 so v potoku Studenčnica na območju mestne občine Ptuj opazili oljni madež, ki se je raztezal na razdalji okoli 1000 metrov. Gasilci PGD Ptuj so v potok namestili lovilne pregrade. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Postojna

Ob 11.59 so nad vasjo Trnje v občini Pivka, naleteli na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Severnoprimorske regije sta nevarno najdbo topovsko granato Ameriške izdelave kalibra 75 mm, mase 6,26 kg, odstranila in odpeljala na varno do uničenja.

 

Nenačrtne motnje, omejitve, prekinitve, oskrbe

Izpostava Postojna

Ob 18.27 je v Ilirski Bistrici zaradi okvare na daljnovodu ostalo brez dobave električne energije 900 odjemalcev v delu Ilirske Bistrice, v naselju Vrbovo, Vrbica, Trpčane, Jasen, oziroma v naseljih v liniji proti Zabičam.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 22.11 je v Libojah v občini Žalec oseba padla s postelje in ni mogla sama vstati. Gasilci PGD Kasaze-Liboje so jo pobrali s tal in jo položili nazaj na posteljo.

Izpostava Koper

Ob 14.27 so v Ulici II. Prekomorske brigade v Kopru gasilci JZ GB Koper skozi okno vstopili v stanovanje, v katerem so našli mrtvo osebo.

Izpostava Ljubljana

Ob 15.53 so na Tržaški cesti v Ljubljani gasilci GB Ljubljana na steber pritrdili transparent, ki je nevarno visel čez cesto.

Ob 16.09 je na Kajuhovi poti v Kamniku na večstanovanjskem objektu veter odtrgal del pločevine, ki je nevarno nihala. Gasilci PGD Kamnik so s pomočjo avto lestve zasilno pritrdili obrobno pločevino. Naknadno sanacijo bo prevzel krovec. Na kraju je bila prisotna policija in upravnik objekta.

Ob 20.38 so v Depali vasi v občini Domžale gasilci CZR prenesli poškodovano bolnico po ozkih stopnicah do reševalnega vozila. Reševalci so jo prepeljali v bolnico.

Izpostava Maribor

Ob 7.41 so v Turnerjevi ulici v Framu, občina Rače - Fram, gasilci PGD Fram nudili pomoč reševalcem NMP Maribor pri prenosu obolele osebe do reševalnega vozila.

Ob 11.01 so na Hoški cesti v Spodnjih Hočah, občina Hoče - Slivnica, gasilci JZ GB Maribor s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in tako omogočili vstop reševalcem do osebe, ki so jo prepeljali v UKC Maribor.

Ob 17.48 so v Begovi ulici v Mariboru, gasilci JZ GB Maribor,  odprli vrata stanovanjske hiše, v kateri je bila obolela oseba. Reševalci NMP Maribor pa so jo prepeljali v UKC Maribor na zdravljenje.

Izpostava Novo mesto

Ob 9.57 so v Ulici Mirana Jarca v Črnomlju, gasilci PGD Črnomelj, s tehničnim posegom odprli vrata stanovanjske hiše in omogočili reševalcem nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma (ZD) Črnomelj dostop do obolele osebe.

Izpostava Postojna

Ob 12.22 se je v Kraški ulici v Divači, v stanovanju večstanovanjske stavbe, nahajala obolela oseba. Gasilci ZGRS Sežana in PGD Divača so s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja ter nudili pomoč reševalcem NMP Sežana pri oskrbi in prenosu obolele osebe v reševalno vozilo. Obolelo osebo so reševalci odpeljali na zdravljenje v SB Izola.

Izpostava Trbovlje

Ob 10.57 je na Trgu svobode v Trbovljah padla invalidna oseba. Gasilci PGD Trbovlje - mesto so osebo pobrali in jo namestili nazaj na invalidski voziček.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

 

Opozorilo

Na podlagi 8. člena Uredbe o varstvu pred požarom v naravnem okolju (Uradni list RS, št. 20/14) je od 14. marca 2022 na območju celotne države Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje razglasila veliko požarno ogroženost naravnega okolja. Razglas velja do preklica za območja naravnega okolja brez snežne odeje.