Skoči do osrednje vsebine

Sodelovanje med prijateljskima Slovenijo in Severno Makedonijo je odlično

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs in državni sekretar Franc Kangler sta bila na dvodnevnem delovnem obisku v Severni Makedoniji. V okviru obiska je potekalo dvostransko srečanje med ministroma za notranje zadeve Slovenije in Severne Makedonije Alešem Hojsom in Oliverjem Spasovskim, ki sta podpisala protokol o sodelovanju na področju boja proti trgovini z ljudmi in spolnim zlorabam otrok. Ob tej priložnosti so obiskali tudi skupino policistov na makedonsko-grški meji.

Na dvostranskem srečanju ministrov za notranje zadeve Slovenije in Severne Makedonije sta ministra Aleš Hojs in Oliver Spasovski potrdila odlično sodelovanje med prijateljskima Slovenijo in Severno Makedonijo.

Ministra za notranje zadeve Aleš Hojs in Oliver Spasovski sta govorila o aktualnem dogajanju v Ukrajini. Obsodila sta rusko agresijo in se zavzela za čim prejšnje končanje vojne.

Pomembna tema pogovora so bile tudi migracije, pri čemer je Hojs povedal: »Trenutno stanje v Ukrajini je morda nezakonite migracijske tokove na Balkanu potisnilo v ozadje, vendar ne smemo pozabiti, da se varnostne razmere v državah izvora migrantov žal ne izboljšujejo, kar še vedno predstavlja velik potencial za migracije na tem območju.«

Ob tem se je Hojs zahvalil makedonski policiji za prizadevanja in delo pri preprečevanju nezakonitih migracij na zahodnobalkanski migracijski poti. »Zavedamo se, da to zahteva velik angažma vaših varnostnih organov,« je dejal in dodal, da je pri obvladovanju razmer na terenu ključno sodelovanje med državami v regiji.

Slovenska policija je na makedonsko–grški meji prisotna že od januarja 2016, do sedaj je bilo napotenih že 63 skupin policistov, ki pomagajo pri nadzoru meje. »Lahko zagotovim, da bomo z napotitvami nadaljevali, če boste ocenjevali, da je to potrebno,« je nadaljnjo zavezo o naši pomoči Severni Makedoniji podal minister Hojs. Ob robu delovnega obiska je slovenska delegacija obiskala tudi skupino policistov, ki deluje na makedonsko-grški meji. Minister Hojs se jim je zahvalil za predano in strokovno delo. 

Ministra sta se dotaknila tudi sodelovanja pri boju proti organiziranemu kriminalu in terorizmu, pri čemer je bistvenega pomena tesno sodelovanje in izmenjava informacij med varnostnimi organi obeh držav. Ministra sta izpostavila tudi zelo dobro sodelovanje pri preiskavi trgovine z ljudmi, v zadnjem obdobju pa se je okrepilo tudi sodelovanje na področju boja proti spolnemu izkoriščanju otrok. Gre za področji, na kateri smo se še zlasti osredotočili med slovenskim predsedovanjem Svetu EU lani. Po dvostranskem srečanju sta ministra podpisala protokol na področju boja proti trgovini z ljudmi in zlorabi otrok, ki bo še nadgradil sodelovanje med ministrstvoma in policijama, predvsem pri identifikaciji in zaščiti žrtev teh kaznivih dejanj in zlorab. 

17. marca smo obeležili tudi 30. obletnico diplomatskih odnosov med Severno Makedonijo in Slovenijo. Na slovesnosti v Skopju je udeležence nagovoril minister Aleš Hojs, ki je med drugim poudaril: »Najpomembnejša bilanca tri desetletja trajajočega dvostranskega sodelovanja je ugotovitev, da v vsem tem času med državama ni bilo nobenih težav. Slovenija in Severna Makedonija sta v tem času zgradili zgledne politične odnose, številna partnerstva na gospodarskem, kulturnem, izobraževalnem, obrambnem, policijskem in drugih področjih, krepili sodelovanje med občinami in na povsem medčloveški ravni zbližali tudi mlade generacije, ki niso imele izkušnje z življenjem v skupni državi.« Ob tej priložnosti so tudi na simbolični ravni še dodatno utrdili vezi, in sicer z zasaditvijo slovenske najstarejše vinske trte.