Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade Janez Janša gost oddaje "Kdo vam laže?" na Nova24TV

Predsednik vlade Janez Janša je bil danes gost oddaje "Kdo vam laže?" na Nova24TV, v kateri je spregovoril o vojni v Ukrajini in obisku Kijeva.
Predsednik vlade Janez Janša gost oddaje "Kdo vam laže?" na Nova24TV

Predsednik vlade Janez Janša gost oddaje "Kdo vam laže?" na Nova24TV | Avtor: Kabinet predsednika vlade

Predsednik vlade je v pogovoru dejal, da predlog za obisk Kijeva ni prišel iznenada, da ga je podal že pred zadnjim zasedanjem neformalnega evropskega vrha v Franciji ter, da je motiv za obisk prišel iz lastne izkušnje v času osamosvajanja Slovenije, ko na slovensko razglasitev samostojne države ni bilo nobenega tujega državnika, prav tako Slovenije nihče ni obiskal v času vojne za Slovenijo. V nadaljevanju je spregovoril o tem občutku osamljenosti, ki so ga doživljali Ukrajinci ob odhodu tujih veleposlanikov, predstavnikov podjetij in multinacionalk. Predsednik Zelenski jim je v Kijevu izrazil upanje, da bi se ta tok po njihovem obisku in v prihodnje obrnil in bi se v Kijev začeli vračati posamezni ljudje. Kar se je tudi zgodilo, že dan po obisku treh predsednikov vlad je v Kijev prišel turški zunanji minister in predsednik mednarodnega Rdečega križa, obisk pa so napovedali tudi drugi. V pogovoru je predsednik vlade Janez Janša spregovoril tudi o hvaležnosti, ki so jo ob njihovem obisku izrazili Ukrajinci. Obisk treh predsednikov vlade je zanje pomenilo novo upanje, da niso pozabljeni, da bodo obranili Ukrajino.

Predsednik vlade je v pogovoru opisal razmere v Ukrajini, da je zahodni del Ukrajine pripravljen na vojno, da pa tam ni ruskih tankov. "Tudi Kijev ni obkoljen, je napaden iz vzhoda in zahoda. Vlaki tam ne vozijo po voznem redu, ampak vozijo, promet se odvija." Poudaril je, da je žalostno dejstvo, da je v Kijevu od vseh držav članic Evropske unije ostala le poljska ambasada, poleg nje pa samo še predstavnik Vatikana, Turčije in morda še kakšne države. "Prva stvar, ki smo jo predlagali našim kolegom iz vrha evropskih institucij je to, da Evropska unija pošlje tja zastopnika ambasadorjev, nekoga, ki se bo sam javil." Predsednik vlade je dejal, da je to pomembno, saj diplomacije nimamo samo za bankete, diplomacijo imamo ravno zato, da poskuša pomagati in reševati v takšni situaciji. Ob tem je dodal, da bomo tudi Slovenci med diplomati našli prostovoljca, ki bo šel v Kijev in bo tam zastopal interese naše države ter bo neposreden vir informacij o dogajanju v Ukrajini.

Na vprašanje, kakšno je vzdušje v Ukrajini, ali je realna možnost, da vojno izgubijo, je predsednik vlade odgovoril, da je njegovo prepričanje, da Ukrajinci te vojne ne bodo izgubili. "V Ukrajini v zadnjih treh tednih spremljamo nek poraz mita o nepremagljivi ruski vojski. Ta vojska je po mnogih kazalcih, po ustroju, po bistvu nekaj podobnega, kot je bila Jugoslovanska armada, ko je napadla Slovenijo. Se pravi po številkah ogromna sila, po ognjeni moči velika sila, po spiritu, po pripravljenosti vojske, da se bori, pa zelo nizka, in podobno je v Ukrajini."

Predsednik vlade je v pogovoru dejal, da je najbolj kritična točka v Ukrajini trenutno Mariupol, kjer trpi na stotisoče ljudi. "Šele takrat, ko bo Rusija dejansko pristala na prekinitev ognja, lahko pričakujemo resna pogajanja." Glede sprejetja Ukrajine v Evropsko unije je predsednik vlade dejal, da bo ta predlog na mizi na naslednjem evropskem vrhu. Prav tako je dejal, da so Ukrajinci pripravljeni spremeniti ustavo, v kateri je zapisano, da si prizadevajo za članstvo v Natu, če se jim zagotovi drugo institucionalno varstvo, kar Evropska unija je.

V pogovoru je predsednik vlade zavrnil namigovanja, da je bil obisk Kijeva solo akcija treh predsednikov vlad, dejal je, da želi Kijev obiskati tudi predsednica Evropskega parlamenta z delegacijo ter drugi predsedniki vlad, kar bo Ukrajincem vlilo novega upanja.