Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade Janez Janša gost informativne oddaje Planet18

Predsednik vlade Janez Janša je bil danes gost dnevnoinformativne oddaje na Planet TV, kjer je odgovoril na nekatera vprašanja v povezavi z Ukrajino in aktualnimi temami.
Predsednik vlade Janez Janša gost informativne oddaje Planet18

Predsednik vlade Janez Janša gost informativne oddaje Planet18 | Avtor: Kabinet predsednika vlade

"Slovenija Ukrajini ne more pomagati z lovci, težkim orožjem in s tem, kar lahko nekatere druge države, pomagamo lahko s predlogi, idejami, iniciativami, potezami, kot je bil ta obisk v Kijevu. To je zelo cenjeno, tudi od tistih kolegov, ki imajo prve pogoje, in nimajo naših izkušenj," je glede pobude za obisk povedal premier in dodal, da "kar se tiče obiska, so bili vsi povabljeni in nihče ne more reči, da je kdorkoli kogarkoli izključil." Po njegovih besedah to tudi ni bil zadnji obisk. "Drugi kolegi iz Evropskega sveta bodo šli tja, predstojniki evropskih institucij in to je bilo zgolj prebijanje ledu," je še poudaril premier Janez Janša.

Svetovni mediji so o obisku pozitivno poročali in na vprašanje, kako bo to vplivalo na mednarodni ugled naše države, predsednik vlade odgovarja, da je Slovenija zaradi takšnih potez zagotovo bolj prepoznavna. "Če si bolj prepoznaven, lažje uresničuješ interese, kjer potrebuješ mednarodno podporo, a to ni bil glavni motiv. Glavni motiv tega obiska je bilo povedati Ukrajincem, da jih nismo odpisali," je dejal premier in dodal: "Tja smo prinesli tudi zelo ambiciozen osnutek načrta Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) za obnovo Ukrajine po vojni. To ni bilo samo sporočilo, da so najbogatejše države na svetu pripravljene finančno pomagati Ukrajini, to je bilo sporočilo, da verjamemo, da se bodo ubranili in preživeli, ker če tega ne verjameš, ne delaš načrte za obnovo. To je bilo zelo dobro sprejeto. "

"V neki situaciji, kjer so Ukrajino so predstavniki tujih držav začeli zapuščati že pred agresijo, je predsednik Zelenski dejal, da so se počutili zelo osamljeno, in da je to bilo zanj nekaj najtežjega, kajti če se boriš in si sam in vidiš da nihče drug ne verjame, da boš sploh obstal in te pozivajo da pobegni iz države, je to neka težka situacija, ki pa smo jo začeli s tem obiskom reševati," je glede obiska treh predsednikov vlad še povedal predsednik vlade Janez Janša.

Na vprašanje, da vojna v Ukrajini traja že več kot 20 dni in koliko časa se š pričakuje, da bo trajala, je premier dejal, da "delamo na tem, da čim manj." "Če bomo ali bodo vsi, ki lahko kaj storijo, storili to, kar lahko, potem se vojna lahko hitro konča in tudi prvi obrisi nekega trajnega mirovnega načrta so na mizi," je poudaril.

Kritike s strani opozicije in medijev, da naj bi pri obisku v Ukrajini šlo za nabiranje političnih točk, je predsednik vlade zavrnil, rekoč: "Kar so slovenski mediji poročali o tem, nima nikakršnega vpliva na to, kaj se bo realno dogajalo v Ukrajini in ko bomo rešili nerešeno vprašanje, ki bi ga morali rešiti že pred 30 leti v Vzhodni soseščini EU."

Glede novih obrazov in visoke javnomnenjske podpore tistih, ki še nimajo stranke, pa je predsednik vlade dejal: "Vsi novi obrazi, ki jih običajno lansirajo tik pred volitvami in ki se pojavljajo, kot nekdo, ki mu ni mogoče nič očitati, lahko sežejo toliko daleč, kolikor razdrobljene levičarske stranke pustijo prostora. Manj so nesposobni predstavljati neko alternativo, več je prostora za novi obraz." "Na javnomnenjsko podporo vpliva poročanje osrednjih medijev, ki nekoga razglasijo za favorita, ne da bi ta sploh imel svojo stranko in ne vidijo ničesar napačnega v tem, da je nekdo v državnem podjetju prejemal nezakonito plačo, in ki daleč presega kakršnekoli njegov prispevek k uspehu tega podjetja," je zaključil predsednik vlade.