Skoči do osrednje vsebine

Ministrica dr. Jaklitsch pri Slovencih v Frankfurtu in Berlinu v Nemčiji

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch je ta konec tedna na obisku pri rojakih v Nemčiji. Prvi dan obiska je bil namenjen slovenski skupnosti v Frankfurtu, zvečer pa je obiskala tudi Slovensko katoliško misijo v Berlinu.

Svoj obisk v Frankfurtu je pričela s pogovorom s patrom Andrejem Kochom, ki je po zaprtju slovenske katoliške misije prevzel skrb za pastoralno oskrbo Slovencev v Frankfurtu. P. Koch je sicer eden od treh poljskih duhovnikov, ki delujejo v poljski župniji Frankfurt, pred tem pa je nekaj let deloval v Sloveniji, v Frankolovem, kjer se je tudi naučil slovenščino. Ministrica je ob pogovoru s patrom izpostavila pomembnost njegovega dela in se mu zahvalila za pripravljenost povezovanja Slovencev. Sledilo je srečanje s člani slovenske katoliške skupnosti Frankfurt. V prijetnem pogovoru so predstavili svoje aktivnosti, pa tudi skrbi. Kljub temu, da je bila slovenska katoliška misija v začetku leta 2021 razpuščena, se Slovenci zbirajo pri slovenskem bogoslužju vsako prvo in drugo nedeljo v mesecu. Člani skupnosti so izrazili željo, da bi kljub zaprtju katoliške misije našli pot, da bi ostali povezani in svojo skupnost še povečali. Med pogovorom so se spomnili svojega odhoda iz domovine in takratnega ločevanja staršev in otrok zaradi dela. Prisotni so izrazili veliko zaskrbljenost zaradi vojne v Ukrajini in sočutje do beguncev, ki prihajajo v Nemčijo.

V nadaljevanju dneva se je ministrica dr. Jaklitsch sestala s predstavniki slovenskega društva SAVA Frankfurt in učiteljico slovenščine Brigito Lovenjak, ki je zaposlena na Evropski šoli Frankfurt, a v prostorih društva poučuje tudi dopolnili pouk slovenskega jezika in kulture, ki ga obiskuje okoli dvajset otrok in odraslih. Na pogovoru so odprli več aktualnih tem, poudarek pa je bil na organizaciji 50. obletnice, ki jo društvo letos praznuje. Ministrica je zbrane spodbudila, da naj ne čakajo na čas, ko bodo lahko organizirali množična srečanja, temveč naj poiščejo različne priložnosti za srečevanja, saj je bistvo društvenega življenje povezovanje in sodelovanje med Slovenci. Zato je pozdravila vse delo v smeri povečanja društvenih aktivnosti in sodelovanja s šolo dopolnilnega pouka slovenščine ter slovensko katoliško skupnostjo v Frankfurtu.

Prvi dan obiska je ministrica zaključila v Berlinu. Udeležila se je slovenske svete maše, ki jo je vodil Izidor Pečovnik, med Slovenci v Berlinu zelo priljubljen slovenski duhovnik, ki že več kot četrt stoletja skrbi zanje. Za glasbeno obogatitev bogoslužja so poskrbeli slovenski glasbeniki, ki študirajo ali delajo v Berlinu. Po sveti maši je sledilo srečanje, ki so ga sooblikovali tudi otroci dopolnilnega pouka slovenskega jezika in kulture, ki ga vodi učiteljica Magdalena Novak. S pesmijo in igro so predstavili svoje delo in znanje ter navdušili prisotne, ministrica pa jim je podarila lizike in svinčnike.

V Berlinu se je ministrici dr. Jaklitsch pridružil tudi veleposlanik Republike Slovenije v Berlinu gospod Franci But, ki je v uvodnem pozdravu izrazil skupno zadovoljstvo vseh Slovencev v Berlinu ob obisku ministrice ter na kratko predstavil aktivnosti skupnosti. Gospod Dori je ministrici in prisotnim povedal, da je slovenska katoliška skupnost ukoreninjena v Berlinu, izpostavil njen pomen za krepitev povezanosti med rojaki, ponosni pa so tudi na upodobitev škofa Slomška v cerkvi. Člani skupnosti so ponosni tudi na njihovo nogometno skupino, ki se redno udeležuje svetovnega nogometnega prvenstva slovenskih nogometnih skupin po svetu, ki ga pripravlja civilna organizacija Slovenija v svetu. Izpostavili so tudi pomen športa pri ohranjanju slovenstva v tujini. Srečanja se je udeležila tudi vodja Skice v Berlinu mag. Saša Šavel Burkart.

Ministrica je na srečanju podelila tudi posebno priznanje za dolgoletno požrtvovalno delo v slovenski skupnosti v Berlinu ter aktivno sodelovanje v Slovenski katoliški misiji gospe Veri Gabor. Po skupinskem slikanju se je ob sproščenem pogovoru in druženju srečanje nadaljevalo v župnijskih prostorih.