Skoči do osrednje vsebine

Minister Janez Poklukar na srečanju z veleposlanikom Republike Poljske izrazil podporo

Minister za zdravje Janez Poklukar se je sestal z veleposlanikom Republike Poljske, Krzysztofom Olendzkim. V izjavi za javnost je minister povedal, da sta z veleposlanikom iskala učinkovite rešitve in načine, kako pomagati zdravstvenim delavcem na Poljskem pri soočanju z ukrajinsko begunsko krizo.

Minister je na sestanku izrazil podporo vsem prebivalcem Ukrajine in vsem državam, ki nudijo pomoč ukrajinskim beguncem. Povedal je, da bomo kljub težki situaciji povsod po svetu, ki jo je na v zdravstvenem in socialnem sistemu pustila pandemija, v luči globalne solidarnosti pomagali prebivalcem Ukrajine in vsem državam članicam Evropske Unije, ki se soočajo z begunsko krizo.

»Pomembno je, da bo Slovenija v prvi vrsti pomagala zdravstvenim delavcem na Poljskem tako, da bo po svojih najboljših zmožnostih sprejela ukrajinske begunce, ki potrebujejo rehabilitacijo, zdravljenje zaradi tuberkuloze, hemodializne in transplantirane bolnike, vse nosečnice in tudi nekaj takih, ki potrebujejo intenzivno terapijo, skratka tisi, ki potrebujejo nujno pomoč.« je v izjavi povedal minister. 

Minister je podprl predlog Poljske, ki želi s Slovenijo vzpostaviti mehanizem za premestitev bolnikov iz Ukrajine. Prav tako je povedal, da sta z veleposlanikom Olendzkim govorila tudi o pobudi zdravniške zbornice Slovenije, da napoti zdravstveno pomoč izčrpanim zdravstvenim delavcem na Poljskem.