Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 17. marca 2022.

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 6.20 se je na Ratitovcu, občina Železniki, planika pri sestopu poškodovala nogo. Gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Škofja Loka so poškodovano planinko na kraju oskrbeli in prenesli v dolino, kjer so jo prevzeli reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Škofja Loka.

 

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Novo mesto

Ob 7.26 se je na območju naselij Krašnji Vrh in Radovica, občina Metlika, nadaljevala iskalna akcija pogrešane osebe. V iskalni akciji, ki jo je koordinirala policija, so sodelovali vodniki reševalnih psov Zveza reševalnih psov Slovenije (ZRPS) in Skupina za iskanje pogrešanih Kinološke zveze Slovenije (SIP KZS) Dolenjske regije. Pogrešano osebo so našli.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 15.57 se je v naselju Breg v občini Mežica, med turističnim ogledom rudnika s kolesom poškodoval kolesar. Posredovali so pripadniki GRS Koroške, ki so poškodovanega kolesarja oskrbeli na kraju nezgode, ga prinesli iz jame ter ga predali v nadaljnjo oskrbo reševalcem ZRC Koroške- enote NMP Ravne na Koroškem, ki ga je prepeljala v Splošno bolnišnico Slovenj Gradec.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Maribor

Ob 7.50 se je v Vinarju, občina Slovenska Bistrica, pri razkladanju materiala prevrnilo tovorno vozilo. Posredovali so gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Slovenska Bistrica, ki so zavarovali kraj dogodka, stabilizirali vozilo in s tehničnim posegom rešili voznika. Posredovali so tudi reševalci NMP Slovenska Bistrica.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Brežice

Ob 16.35 je posadka s helikopterjem Slovenske vojske v spremstvu dežurne ekipe HNMP Maribor prepeljala obolelo osebo iz SB Brežice v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Izpostava Koper

Ob 14.09 je posadka s helikopterjem Slovenske vojske v spremstvu sekundarne ekipe UKC Ljubljana prepeljala obolelo osebo iz Splošno bolnišnico (SB) Izola v UKC Ljubljana. Gasilci JZ GB Koper so zavarovali kraj dogodka.

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.15 so posredovali dežurni reševalci Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Brnik s helikopterjem Slovenske vojske v Tolminu, od koder so prepeljali obolelo osebo v UKC Ljubljana.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Murska Sobota

Ob 6.40 sta na cesti v naselju Cankova trčili dve osebni vozili, pri čemer se je ena oseba poškodovala. Posredovali so gasilci PGD Murska Sobota, ki so zavarovali kraj nesreče, nudili pomoč reševalcem NMP Murska Sobota in z vpojnimi sredstvi posuli iztekle motorne tekočine.

Izpostava Ptuj

Ob 15.31 sta na cesti v naselju Spodnja Hajdina, občina Hajdina trčili osebni vozili. Posredovali so gasilci PGD Ptuj, ki so zavarovali kraj prometne nesreče, poškodovanega oskrbeli do prihoda reševalne službe, pomagali reševalcem pri prenosu osebe, voziloma odklopili akumulator ter posuli in počistili iztekle motorne tekočine. Eno osebo so reševalci NMP Ptuj odpeljali v SB Ptuj.

 

Nesreče v železniškem prometu

Izpostava Celje

Ob 13.11 sta v naselju Šempeter v Savinjski dolini v občini Žalec trčila vlak in tovorno vozilo. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje in PGD Šempeter so zavarovali kraj dogodka, pregledali vlak, potnike, tovorno vozilo in okolico. Do poškodb in onesnaženja ni prišlo.

 

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 0.57 se je na Zaloški cesti v Ljubljani kadilo iz jaškov pri Onkološkem inštitutu. Pred prihodom gasilcev je varnostnik sam pogasil tleče cigaretne ogorke v kanalizacijskem jašku. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so jašek in okolico preventivno pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Maribor

Ob 14.59 so posredovali gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor in PGD Hotinja vas v naselju Radizel v občini Hoče-Slivnica, kjer so se vnele saje v dimniku stanovanjske hiše. Nadzorovali so dimnik dokler saje niso zgorele, očistili tuljavo, prezračili prostore in objekt preverili z detektorjem plina.

Ob 21.04 so se na Plavčkovi ulici v Mariboru vnele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci GB Maribor in PGD Brezje so varovali objekt do izgoretja saj v dimniku, očistili zamašen dimnik in zaradi večje količini dima odkrili del strehe.

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.25 so v naselju Podraga, občina Vipava, tlele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilca PGD Podnanos sta pogasila saje, očistila dimniško tuljavo in prezračila prostore.

Izpostava Ptuj

Ob 18.13 so se v naselju Muretinci, občina Gorišnica, v dimniku stanovanjske hiše vnele saje. Gasilci PGD Muretinci in Gorišnica so požar pogasnili, dimniško tuljavo in okolico pregledali s termovizijsko kamero ter stanovalcem odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

Izpostava Kranj

Ob 6.19 je v Dvorjah, občina Cerklje na gorenjskem, ponovno zagorelo v silosu mizarske delavnice. Požar so pogasili gasilci PGD Cerklje in Zgornji Brnik.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Celje

Ob 0.00 se je na avtocestnem počivališču Tepanje v občini Slovenske Konjice pokvarila turbina na osebnem vozilu. Gasilci PGD Slovenske Konjice so zavarovali kraj, pregledali vozilo in posuli absorbent na izteklo motorno olje po cestišču.

Izpostava Ljubljana

Ob 19.00 je na Poti na Rakovo jelšo v Ljubljani na vrtičkih gorela počitniška prikolica. Požar so pogasili gasilci PGD Trnovo.

Izpostava Maribor

Ob 18.51 je na avtocesti Maribor – Murska Sobota v bližini izvoza za Cerkvenjak, občina Cerkvenjak, gorelo osebno vozilo. Požar, ki je zajel tudi 20 kvadratnih metrov suhe trave v neposredni bližini in uničil osebno vozilo v celoti, so pogasili gasilci JZ GB Maribor.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Koper

Ob 23.50 je v Hrvatinih, občina Koper, zagorelo grmičevje. Požar na površini 300 kvadratnih metrov so pogasili gasilci GB Koper in PGD Hrvatini.

Ob 7.53 je ob Izvidniški cesti v Pobegih, občina Koper, gorelo grmičevje. Gasilci JZ GB Koper in PGD Pobegi-Čežarji so pogasili požar na površini okoli 50 kvadratnih metrov.

Izpostava Ljubljana

Ob 4.33 so gasilci PGD Kočevje in Šalka vas so pogasili dva travniška požara ob kočevskem jezeru v Šalki vasi na površini 300 in 100 kvadratnih metrov.

Ob 8.21 je v vasi Žeje Sv. Trojica v občini Domžale gorela trava. Gasilci Center za zaščito in reševanje (CZR) Domžale in PGD Žeje - Trojica so pogasili in omejili požar na površino okoli 60 kvadratnih metrov.

Ob 18.06 so gorele smeti na površini okoli 9 kvadratnih metrov ob Letališki cesti v Ljubljani. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana z vodo.

Ob 21.32 je ob vzhodni ljubljanski obvoznici v bližini razcepa Zadobrova, občina Ljubljana, gorela suha trava, podrast in grmičevje na brežini. Požar so pogasili PGD Slape-Polje in GB Ljubljana.

Izpostava Maribor

Ob 13.32 je zagorela travna površina v bližini naselja Pernica, občina Pesnica. Požar na površini okoli 2000 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Pernica.

Ob 15.33 je zagorelo v naravi v naselju Stari Grad v občini Makole. Pred prihodom gasilcev PGD Makole je uspel prijavitelj požar pogasiti. Gasilci so preventivno pregledali območje okoli požarišča in izločili možnost ponovnega vžiga.

Izpostava Novo mesto

Ob 1.06 je ob avtocesti pri naselju Gorenje Ponikve, občina Trebnje, gorela pnevmatika za tovorno vozilo. Gasilci PGD Trebnje so jo pogasili. Na kraju so bili tudi delavci DARS.

Ob 12.24 je v naselju Lokve, občina Črnomelj, pri stanovanjski hiši gorelo grmičevje, suha trava in podrast. Gasilci PGD Črnomelj so pogasili požar na površini okoli 200 kvadratnih metrov in zaradi iskrenja preventivno z vodo polili streho stanovanjske hiše.

Ob 13.30 je ob Trubarjevi cesti v Šentjerneju gorelo grmičevje, suha trava in podrast. Gasilci PGD Šentjernej so pogasili požar na površini okoli 50 kvadratnih metrov.

Ob 16.10 je v naselju Lokve, občina Črnomelj, v gozdu gorelo grmičevje, suha trava, podrast in smeti. Gasilci PGD Črnomelj so pogasili požar na površini okoli 400 kvadratnih metrov.

Izpostava Postojna

Ob 18.55 je v naselju Sveto, občina Komen, gorelo v kompostniku ob gospodarskem poslopju. Požar so pogasili in požarišče preventivno dodatno zalili gasilci PGD Komen.

Ob 19.37 sta v naselju Kobdilj, občina Komen, gorela kup suhih vej in zeleni odpad. Požar na površini okoli 50 kvadratnih metrov so pogasili in dodatno zalili z vodo gasilci PGD Komen in Zavoda za gasilno in reševalno službo Sežana (ZGRS) Sežana.

Ob 21.32 sta ob cesti Sežana - Štorje, občina Sežana, goreli suha trava in podrast. Požar na površini okoli 1200 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Sežana in ZGRS Sežana.

Ob 22.24 sta ob cesti med Merčami in Danami, občina Sežana, goreli suha trava in podrast. Požar na površini okoli 5000 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Sežana in ZGRS Sežana.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Celje

Ob 13.12 sta v Selu, občina Velenje, zagorela kovinska zabojnika za komunalne odpadke. Gasilci PGD Šalek in PGD Velenje so vsebino zabojnikov pogasili.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Novo mesto

Ob 18.10 se je na Rozmanovi ulici v Novem mestu v garažnih prostorih sprožil alarm za ogljikov monoksid. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto so na kraju ugotovili povišano vrednost, zato so prezračili prostore in obvestili pristojne.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Kranj

Ob 12.15 so v Zgornjih Bitnjah, občina Kranj, našli italijansko minometno mino iz II. svetovne vojne. Pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodirana ubojna sredstva (NUS) Gorenjske in Ljubljanske regije sta mino varno uničila v bližini najdbe.

Izpostava Nova Gorica

Ob 8.47 so na območju Biljenskih gričev, občina Šempeter-Vrtojba, pri zemeljskih delih našli neeksplodirana ubojna sredstva. Pripadnika Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Severnoprimorske regije sta odstranila topovsko granato kalibra 149 milimetrov, mase 35,4 kg, topovsko granato kalibra 75 milimetrov, mase 7 kg, dve tromblonski mini mase 1,25 kg. Nevarne najdbe italijanske in avstrijske izdelave iz I. svetovne vojne, so do uničenja shranili v ustreznem skladišču.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 8.24 so v Plečnikovi ulici v Rogaški Slatini gasilci PGD Steklarna Rogaška Slatina s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja v katerem so našli preminulo osebo.

Ob 16.07 so v naselju Koroška vas na Pohorju v občini Zreče, gasilci PGD Gorenje pri Zrečah podrli, razžagali in odstranili drevo, ki je ogrožalo gospodarski objekt in hišo.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.53 so na Bizoviški cesti v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom odprli vrata stanovanjske hiše, v kateri so našli preminulo osebo.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

 

Opozorilo

Na podlagi 8. člena Uredbe o varstvu pred požarom v naravnem okolju (Uradni list RS, št. 20/14) je od 14. marca 2022 na območju celotne države Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje razglasila veliko požarno ogroženost naravnega okolja. Razglas velja do preklica za območja naravnega okolja brez snežne odeje.

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/