Skoči do osrednje vsebine

Bilateralne konzultacije med ministrom za digitalno preobrazbo Markom Borisem Andrijaničem in japonsko ministrico za digitalizacijo go. Karen Makishima, 15. februarja 2022

Ministra sta si izmenjala mnenja glede delovanja Službe Vlade RS za digitalno preobrazbo in japonske Agencije za digitalizacijo in ocenila, da je med njima precej podobnosti in možnosti delitve dobrih praks.

Izpostavila sta pomen digitalizacije in umetne inteligence na različnih področjih, pri čemer sta izpostavila zdravstveno varstvo, oskrbo starejših in zelene tehnologije.
Strinjala sta se, da je krepitev digitalnih veščin celotnega prebivalstva izredno pomembno. Posebna pozornost mora biti posvečena ranljivim skupinam. Minister Andrijanič je predstavil aktivnosti in ukrepe Službe za digitalno preobrazbo, npr. digitalne bone. Ministrica Makishima je aktivnosti zelo pozdravila in ocenila, da s tem potrjujemo, da gre tudi Japonska v pravo smer, saj načrtujejo podobne rešitve.
Dotaknila sta se tudi možnosti sodelovanja vezanega na načrtovan Mednarodni inštitut za uporabno umetno inteligenco ter v okviru pobude Treh morij.