Skoči do osrednje vsebine

Slovenija naj bi na Slovaško napotila do 200 vojakov

Minister za obrambo mag. Matej Tonin je danes na povabilo slovaškega obrambnega ministra Jaroslava Naďa obiskal Slovaško republiko. V ospredju pogovorov ministrov je bila situacija v Ukrajini in slovenski prispevek v novonastajajočo misijo na Slovaškem.

V luči včerajšnjega izrednega srečanja obrambnih ministrov Zavezništva in namere o zaščiti vzhodne meje Nata, sta se Tonin in Naď strinjala, da je nujno, da je misija okrepljene prednje prisotnosti na Slovaškem čimprej vzpostavljena. "Slovenija je pripravljena sodelovati z do 200 vojaki," je povedal minister Matej Tonin.  Minister Nad je pozdravil slovensko namero, Slovaška naj bi tako v prihodnjih dneh opravila ustrezne prilagoditve svojih načrtov. Misija, ki bo usmerjena v skupna usposabljanja in krepitev interoperabilnosti, bo na Slovaškem začela delovati v prihodnjih dneh, slovenski vojaki bodo napoteni tja takoj, ko bo mogoče.

Ruski napad na Ukrajino močno vpliva tudi na Slovaško kot sosednjo državo, saj so Slovaki sprejeli veliko število beguncev. Ob tem je minister Matej Tonin slovaškemu kolegu obljubil humanitarno pomoč, napoteno posebej na Slovaško.

Ministra sta se pogovarjala tudi o procesu modernizacije vojske, ki predstavlja izziv za obe državi. Minister Tonin je ministru Naďu čestital za njihove napore pri zagotavljanju višine obrambnih izdatkov za opremljanje vojske. V pogovorih sta poudarila, da je nujno, da se tudi v luči sodobnih doktrin vojskovanja najprej vzpostavijo osnove opremljanja, ki zagotavljajo vojaško logistiko. Naď je predstavil tudi kadrovsko popolnitev slovaških oboroženih sil. Na Slovaškem se je v zadnjem času tudi na račun rasti ugleda vojske v času covid-19 zanimanje za služenje domovini močno povečalo.

Ob koncu pogovorov sta se ministra dotaknila tudi oblikovanja pomembnih dokumentov, ki bodo krojili obrambno politiko Evropske unije in Nata v prihodnjih letih, Strateškega kompasa in Strateškega koncepta. Strinjala sta se, da je pri nadaljnjem potrjevanju in končnem oblikovanju dokumentov nujno upoštevati spremenjene varnostne razmere.

V nadaljevanju obiska bo minister Tonin obiskal vadišče Lešť, kjer naj bi se usposabljala tudi Slovenska vojska.