Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade Janez Janša podal izjavo o Ukrajini za 24UR Zvečer

Predsednik vlade je v izjavi za 24UR Zvečer spregovoril o Ukrajini in obisku Kijeva. Dejal je, da življenje v Kijevi, ko ni policijske ure, poteka dokaj normalno. "Kijev je daleč od tega, da bi bilo poraženo mesto."
Predsednik vlade Janez Janša in novinarka med izjavo

Predsednik vlade Janez Janša podal izjavo o Ukrajini za 24UR Zvečer | Avtor: Kabinet predsednika vlade

Po mnenju predsednika vlade je sedaj bolj pomembno tisto, kar se dogaja v Mariupolu, kjer je več kot desettisoče ljudi brez vode in hrane, ruska vojska pa ne dovoli humanitarnih koridorjev za umik civilistov. Predsednik vlade je dejal, da je videl dramatične posnetke, ko je bilo obljubljeno premirje, pa tega po tem ni bilo in so se morali ljudje vračati. "Veliko se dogaja, kar kamere ne pokrijejo. V tem trenutku bi se pritisk moral koncentrirati na to, da v Mariupolu ne pride do humanitarne katastrofe velikih razsežnosti. Svet še ni storil dovolj, da se vojna konča."

Predsednik vlade Janez Janša je v izjavi poudaril, da se mora Evropa vrniti v Kijev. "Predsednik Zelenski je dejal, da se je še pred začetkom agresije začel eksodus diplomatov, predstavnikov najmočnejših držav, mednarodnih institucij, multinacionalk. Vsi so Ukrajino odpisali. Predsednik Zelenski je prav tako dejal, da jih od 24. februarja nihče ni obiskal ter, da smo bili mi prvi in to v času, ko se še lahko potuje tako v Kijev, kot tudi iz njega." Po mnenju predsednika vlade imajo države diplomacijo, da rešuje takšne situacije, in ne zato, da nastopa na banketih. "Prva stvar v tem času je to, da se Evropa v Ukrajino vrne fizično, in, da tudi evropske države tja pošljemo pogumne diplomate, da so tam, da imamo informacije iz prve roke." Delamo na tem, da se spopadi čim prej končajo, ko bo vsaj začasno premirje, lahko spregovorijo pogajanja, je še dejal predsednik vlade. "Tja smo prinesli tudi osnutek načrta za obnovo Ukrajine, ki nastaja v okviru OECD-ja, to je skupina najbolj razvitih držav, kamor spada tudi Slovenija." Predsednik vlade Janez Janša je dejal, da ne gre samo za to, da lahko Ukrajina po vojni pričakuje denar, temveč tudi za to, da je to signal Ukrajini, da ni odpisana, da se nekdo ukvarja z njo. Da imamo tudi mi v mislih to, da bodo zmagali, da bodo preživeli in, da jim je svet pripravljen pomagati pri prenovi. "Slovenci ne smemo pozabiti, da je Ukrajina Slovenijo priznala mesec dni pred Evropsko unijo, štiri mesece prej kot Združene države Amerike. Tudi s tega vidika smo dolžni nekoliko več solidarnosti."